Zvezda preskočila Lester: Crveno-beli među 50 u Evropi

Fudbalski klub Crvena zvezda nalazi se među 50 najboljih ekipa u Evropi po koeficijentu koji su zaradili u prethodnih pet sezona.

Stvorili su se temelji evropske Zvezde i poslednjih nekoliko godina, klub ubira plodove učešća u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Slaba je to uteha za crveno-bele posle eliminacije od Milana koji nije bio bolji od izabranika Dejana Stankovića, ali je ipak zauzeo mesto u osmini finala drugog po redu najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja.

Međutim, kada se pogleda u budućnost, rezultati ostvareni u ovosezonskom učešću u Evropi, Zvezdi će doneti određene povlastice. Klub iz Ljutice Bogdana 1a sakupio je 10.000 bodova ove sezone, a sa jednim bodom od utakmice u Milanu, uspeli su da dođu do cifre od 32.500, što je bilo dovoljno da se preskoči Lester i zauzme 50. mesto na UEFA rang-listi. Od ranije je bilo poznato da je ova sezona najbolja kada je reč o koeficijenu za Crvenu zvezdu, a sada je ozvaničeno da je to za čak 2.000 bodova. Prethodna najbolja kampanja crveno-belih bila je 2017/18 kada su učešće završili u istom delu takmičenja kao i ove sezone, ali sa slabijim rezultatima.

Ono što je važno za crveno-bele jeste i to da se od leta briše sezona 16/17 kada je osvojeno svega 1.500 bodova, kao i to da će od narednih kvalifikacija za Ligu šampiona, ukoliko sačuvaju prednost u šampionatu, te osvoje titulu prvaka Srbije i ostale kockice se slože, biti među nosiocima u trećem kolu.

Kada se misli na ,,ostale kockice”, konkretno se govori o rezultatima drugih klubova u Evropi poput Jang Bojsa, Olimpijakosa, Dinamo Zagreba, te Moldea. Nacionalni koeficijent će odigrati krucijalnu ulogu, a Srbija trenutno zauzima 16. poziciju. Veliko je pitanje da li će se po završetku sezone tu i naći.

U svakom slučaju, ukoliko crveno-beli kvalifikacije za Ligu šampiona započnu od drugog kola, gotovo sigurno će biti nosioci u trećem, a ako krenu od prvog, biće potrebno da se te kockice poslože.

Aktuelni šampion Srbije svakako gleda ka pozitivnoj struji, budući da će zbog svojih ranijih dostignuća lakše moći da se domognu Lige Evrope, a za svaki slučaj postoji i treće UEFA takmičenje – Liga konferencija.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

LESOR OTKRIO KAKO JE POSTAO NAVIJAČ CRNO-BELIH: Partizan i Zvezda, nije bila ista emocija

Bivši centar Partizana Matijas Lesor gostovao je u podkastu kod Čime Monekea, gde je govorio o emocijama...

POVEZANE OBJAVE