Kosanović opširno: Voleo bih da dovedem Tadića, Lalatoviću će biti ponuđena saradnja, Zukić je interesantan mnogim klubovima

Sportski direktor FK Vojvodina Milan Kosanović opširno je govorio pred medijima o radu i planovima novosadskog tima.

Ne cvetaju ruže u Vojvodini u ovim trenucima, rezultati u drugom delu sezone nisu na nivou očekivanja, ali u klubu imaju spreman plan za budućnost. Prva tema pred sportskim direktorom Kosanovićem bila je o statusu jednog od najtalentovanijih igrača Dejana Zukića. Spekulisalo se da je njegov transfer završen, što Kosanović nije opovrgao, ali je istakao da je ,,desetka” Voše i dalje igrač ,,lala”.

– Dejan Zukić je igrač Vojvodine, u konkurenciji je, igra, ali je usled povrede bio odsutan dve utakmice. Vodili smo se time da je Zukić igrač koji je mlad, imali smo taj peh sa Topićem koji u prošlosti nije bio adekvatno lečen i hteo bih prvobitno da razvijem sumnje u vezi sa Topićem. On ima ugovor do 2022. godine, mesec mart će biti iskorišćen za njegov potpuni oporavak i trener će u aprilu računati na njega. Kada je reč o Zukiću, on nastupa, interesantan je mnogim klubovima i vi znate da još postoje zemlje u kojima je prelazni rok otvoren i svaki igrač Vojvodine je dostupan, ukoliko stigne adekvatna ponuda. O tome će, naravno, Upravni odbor doneti odluku. Videli ste u zadnje vreme da je otišao Bogdan Mladenović na pozajmicu u Irak sa pravom otkupa u junu mesecu i Đorđe Đurić koji je raskinuo ugovor sa Vojvodinom. Njemu je isticao ugovor na kraju sezone, izašli smo mu u susret i napravili priču koja je dobra kako za njega, tako i za klub. On je igrač koji je dao Vojvodini sve što je trebalo i on je otišao radi angažmana u Jordan – pojasnio je Kosanović.

Pojedinim igračima ugovor sa klubom ističe na kraju sezone. Tu se pre svega misli na odličnog štopera Sinišu Saničanina. Pored toga, ideja Vojvodine jeste da se pregovara i sa nekim bivšim igračima, a Kosanović je naveo i konkretna imena.

– Obavio sam razgovor u Turskoj sa svim igračima kojima ističe ugovor na leto. Nekima se saopšti da se na njih računa, a nekima obratno. Kada se završi ugovor, to će biti objavljeno. Takođe, razmišljamo da vratimo nekog od bivših igrača. Konkretno, obavili smo razgovor sa Slobodanom Medojevićem, ali on je pod ugovorom do 2022. Prva ideja je da se vrate bivši igrači koji mogu da budu vođe. Moja je želja Medojević, to je taj tip igrača, zapravo, izvinjavam se, doveo bih i Tadića – našalio se na kraju Kosanović.

Vojvodina je zimus ostala bez pojačanja u napadu i oseti se manjak neefikasnosti u drugom delu sezone. Želja je bio reprezentativac Zambije Emanuel Čabula, ali je njegov trasnfer ipak stopiran.

– Da krenemo redom. Posle Turske sam bio privatno odsutan, ali sad sam tu da odgovorim na sva pitanja. Volim da se bavim sportskim temama i to je zapravo moja obaveza. Kada je reč o pojačanjima za Vojvodinu, došlo se do konsenzusa igrači ne dolaze u obimu u kojem su ranije dolazili. Zimski prelazni rok – u pitanju je ekipa koja je praktično već formirana i stručni štab je u razgovoru sa trenerom Lalatovićem došao do zaključka da sa još jednim pojačanjem, odnosno, brzim napadačem, da ćemo praktično da rešimo sve probleme. Dolaskom Simića odmah smo reagovali. Teško je dovesti igrača tog kvaliteta, pre priprema, a kao što se može videti, postao je standardan igrač. Bila je želja i da se dovede stranac, napadač – Emanuel Čabula iz Zambije. Bilo je u pitanju afričko prvenstvo, igrao je za Zambiju sa kojom je ispao u četvrtfinalu i nakon toga se krenulo u realizaciju. Prelazni rok se završio, sve je bilo rešeno, imali smo praktično pet sati da završimo to, dogovoreno je obeštećenje, uslovi sa njim, u klubu smo uradili sve da on dođe, ali desilo se to da u njegovom klubu, određeni čovek, kako su mediji preneli – general – zaustavio transfer. Taj klub je policijski klub, poput Milicionara kod nas i oni su mislili da to može da se odradi kasnije, ali postoje propisi koji ne mogu da se krše i tako transfer nije okončan.

Stav kluba je da su prioriret mladi igrači, te njihov razvitak i kasnija prodaja u svrhu stabilizaicije. Kosanović je naveo da svi, a posebno navijači, moraju biti spremni na realizaciju plana.

– Donet je plan podmlađivanja ekipe, pravljenja igrača za tržište. Mora biti jasno da niko neće da stavi sedam ili pet mladih igrača u tim. Prvo ih morate imati, da budu adaptirani, pa onda se može očekivati realizacija tog procesa. Sigurno je da igračima koji su osvojili Kup, a iskusniji su, padaju neki motivi, a naravno i motivi stručnog štaba su drugačiji.

Kaada je reč o stručnom štabu, Nenad Lalatović i nije u najboljim odnosima sa upravom kluba, ali Kosanović uverava da će prvom treneru Vojvodine biti ponuđena nova saradnja budući da mu ugovor ističe.

– Da bi bilo jasno javnosti, Nenadu Lalatoviću će biti ponuđen novi ugovor. On je prvi trener kojem će biti ponuđena saradnja i sa kojim će se razgovarati. Ni sa jednim trenerom u Srbiji niko iz kluba nije pričao. Njemu i njegovom stručnom štabu će biti ponuđena nova saradnja i pravljenje ugovora, odnosno, šta su zahtevi kluba. Možda trener bude hteo da kaže: ,,Ja nisam spreman za to, imam ponuđene bolje uslove.”. On je prva opcija u skladu da tim šta klub u narednom periodu treba da radi i koji su naši ciljevi. Ako je cilj podmlađivanje, ne traži se rezultat. Vi morate da imate jedan period pravljenja ekipe da ostvari u određenom piku, očekivani rezultat. To znači osvajanje nekog od trofeja i plasman u Ligu konferencija. Cilj kroz tri godine jeste da se tamo i nađemo – ističe Kosanović i trađi podršku javnosti u čitavom projektu.

– Potrebna je i podrška javnosti kada su u pitanju mladi igrači. Ne da se uvek gledaju kroz kritiku, već da se pronađu i pozitivne stvari u njihovoj igri, kojih i te kako ima. U prošlosti smo imali odlaske mladih igrača i to pokazuje slabost kluba. To je bilo unazad i sada pokušavamo da napravimo sistem koji će tako nešto sprečiti. Već sad smo napravili neke pomake, angažovali mlade igrače iz drugih klubova i mi. Mora da postoji budžet Omladinske škole kako bi mogli da napreduju i kako bi se ispoštovali njihovi ugovori.

Aktuelna dešavanja u klubu svakako da nisu pozitivna. U prethodnom periodu je bilo finansijskih problema, rezultati su nešto slabiji, a poslednje je bilo hapšenje jednog od članova uprave Slobodana Milutinovića, koji je ubrzo pušten. Kosanović uverava da će klub dati sve od sebe kako bi atmosfera bila pozitivna.

– Pričam iz stanovišta sportskog direktora i bivšeg trenera. Sigurno je da je jedna mirnoća nestala. To je jedan psihološki element koji je veoma bitan. Trudićemo se u narendom periodu da taj deo pritiska pokušamo da suzbijemo i da se omoguće svi uslovi kako bi igrači mogli da prave pozitivne rezultate. Kada je reč o rezultatima, smatram da smo zaslužili koji bod više, ali mislim da nam uskoro sledi lakši period iako nijedan utakmica nije laka i trebalo bi da budemo oprezni.

Kosanović je potom pažnju ponovo posvetio mladim igračima, te se osvrnuo u na bonus pravilo koje vlada u domaćem prvenstvu. Mišljenja su podeljena, ali sportski direktor Vojvodine kaže da razumevanje mora da postoji.

– Kada je reč o bonus pravilu, moramo biti realni. Klubovi u Srbiji ne dolaze lako do novca i moraju da budu samoodrživi. Živimo od onoga što napravimo i što radimo. Pojavljuju se klubovi koji usled tog pravila, prave kvalitetnije fudbalere i čini mi se da će kroz dve godine doneti ozbiljne rezultate. Pritisak radi ostvarivanja rezultata klubovima nije dozvoljavao da afirmišu toliko mladih igrača. Vojvodina mora da shvati da rezultati ne mogu doći odmah, a da se pritom promovišu mladi igrači.

On je potom naveo kako teku planovi koje je izneo pri svojoj promociji. Pribavljena je najsavremenija tehnologija koja će biti instalirana u Trening centru ,,Vujadin Boškov” koja će pomoći trenerima u radu.

Vojvodina je kupila ,,Spideo” program analize, pomoću kojeg će biti pokriveni svi treninzi, sada se očekuju samo postavljanje stubova koji će omogućiti da čitav TC ,,Vujadin Boškov” bude pokriven kamerama i najsavremenijim programom. Postoji analitičko odeljenje i možete da dobijete informacije koji su danas trendovi i kako bi trebalo da se radi. Sledeći prioritet je da se napravi dvogodišnji plan i da se sa trenerom Lalatovićem napravi plan prioriteta mladih igrača. U klubu će biti kombinacija domaćih i stranih igrača, to je takođe plan – završio je Kosanović.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NAKON DOMINANTNIH 10 GODINA: Englezi će po lošem pamtiti ovu sezonu!

Juče su završeni revanši četvrtfinala Lige konferencija i Lige Evrope. U drugom elitnom takmičenju UEFA po značaju, sastaju se Bajern...

POVEZANE OBJAVE