Neverovatni Erikson trojkama srušio Himki, i izjednačio rekord, važna pobeda Olimpije u Litvaniji

U 28. kolu Evrolige pobede su ostavrile gostujuće ekipe, Olimpija u Kaunasu, a Alba u Podmoskovlju.


Nakon teškog poraza od Fenerbahčea pre samo dva dana, kada im je turski tim ubacio 100 poena u Milanu, košarkaši Olimpije slavili su na gostovanju u Kaunasu protiv Žalgirisa i učvrstili se u vrhu tabele Evrolige. Za Litvance je ovo baš neugodan poraz, trenutno su van zone plej-ofa, a već je objavljeno iz Žalgirisa da imaju velikih finansijskih problema i da neredovno plaćaju igraće. Sve govori da će ”Zelena šuma” teško do četvrtfinala, pogotovo jer sad igraju i pred praznim tribinama, za razliku od početka sezone kada su beležili odlične rezultate. Meč je bio dosta izjednačen, ali su gosti bili u konstantnoj prednosti koju su stekli još u prvih deset minuta u kojima je domaći tim uspeo da ubaci samo deset poena.

Tek u samo finišu Žalgiris je zapretio, stigao je na samo dva poena minusa, ali nije uspeo da preokrene. Kod pobednika najbolji je bio Šejvon Šilds sa 23 poena uz odlična procenat šuta i za dva i za tri poena. Kevin Panter je dodao 14, a po 10 su ubacili Datome i Hajns. Treba pohvaliti učinak Marijusa Grigonisa u ekipi Đalgirisa. On je ubacio 17 koševa, a istakao se i Žo Lovernj sa 15 koševa i 9 skokova. Dvocifren je još bio Lekavičijus sa 11 poena. Sada Olimpija ima 18 pobeda, dok je Žalgiris ostao na 15 trijumfa.


Pobeda nad Realom bila je, očigledno, samo kratak bljesak košarkaša Himkija. Nakon trijumf nad Madriđanima, tek trećeg u sezoni, usledio je novi poraz, ovog puta od berlinske Albe na svom parketu. Meč je obeležio nestvaran učinak Markusa Eriksona u šutu za tri poena. Šveđanin je postigao 10 trojki, iz samo 13 pokušaja, i izjednačio dosadašnji rekord Evrolige koji su, takođe sa deset uspešnih pokušaja za tri poena, držali Endrju Gaudlok i Šejn Larkin. Erikson je ubacio čak 36 poena, a imao je indeks korisnosti 41. Inače, Himki je duđe bio u vođstvu od gostiju, dobili su domaći prvo poluvreme, a tek su u poslednjoj deonici potpuno potonuli i taj deo igre izgubili su sa 18 poena razlike.

U pobedničkom timu, pored Eriksona, istakli su se Sikma i Fontekio sa po 18 koševa, a dvocifreni su bili Siva i lamers sa po 11 poena. Kod domaćina odličan učinak ostvario je Džordan Miki koji je pored 29 poena imao i 9 uhvaćenih lopti, dok se Aleksej Šved zaustavio na 15 koševa, ali i 12 asistencija. Još je samo Erik Mekolum ubacio dvocifren broj poena, on je postigao 12 koševa u porazu svog tima.

Himki – Alba 81:100
(25:20, 22:21, 20:27, 14:32)

Žalgiris – Olimpija Milano 64:69
(13:19, 19:15, 13:16, 19:19)

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

BIVŠI TRENER PAO EUFORIČAN: Želi povratak evroligaške titule u Atinu!

Košarkaši Panatinaikosa plasirali su se juče na završni turnir Evrolige. Savladali su u majstorici Makabi i otišli na F4. Prvi...

POVEZANE OBJAVE