”Valjak” može na remont, poraz Partizana u Ljubljani za kraj Evrokupa

Partizan – Metropolitan 70:75
(21:19, 14:16, 24:21, 11:19)

Morao je Partzan utakmicu poslednjeg kola Top 16 faze Evrokupa da igra kao domaćin u Ljubljani, zbog jedne nerazumne odluke borda Evrolige. Trebalo je crno-belima da slave protiv Metropolitana sa 4 koša razlike, zahvaljujući ubedljivoj pobedi Lokomotive nad Trentom, ali nisu uspeli u tome i pored vođstva od 9 poena u poslednjoj četvrtini.

I u ovom meču, koji je sa klupe vodio Aleksandar Matović, posle odlaska Saše Filipovskog, Partizan je bio silno oslabljen. Nije bilo centarskog para Mozli-Mika, ali ni Radeta Zagorca. U tim se vratio oporavljeni kapiten Veličković, ali je njegova forma daleko od prepoznatljive. Na kraju su Francuzi stigli do pobede koja ih, sa prvog mesta, vodi u četvrtfinale.


Mnogo je problema Partizan imao sa šutom na početku meča. Gotovo sve poene u prvoj polovini prve četvrtine dali su ispod obruča, uglavnom preko Tomasa i Jankovića, koji je igrao odlično dva na dva sa Jaramazom. Na poziciji plejmejkera u startnoj postavi pojavio se mladi Stefanović, što je sigurno bilo iznenađenje za trenera gostiju Zdovca. Francuze je bolje slušio šut, posebno za tri poena, što ih je u 5. minutu dovelo do prednosti od 10:8. Prvu ozbiljniju prednost Metropolitan je stekao pred kraj perioda, bilo je 13:19, ali je tada Partizan, posle šest promašaja, pogodio prvu trojku, učinio je to Perkins. Odmah zatim za tri je pogodio i Pejdž, da bi mini seriju okončao Dangubić, ukradenom loptom i poenima. Za samo 60 sekundi Partizan je serijom 8:0 prešao u vođstvo.

Probleme je beogradski tim imao i u drugom periodu, pre svega zbog izgubljenih lopti. Dešavalo se često da se gazi linija, ili da neko napravi korke, ali su to uspeli da neutrališu ogromnom energijom u odbrani. Posebno se istakao Rašon Tomas, koji je odlično igrao u oba pravca. Osim što je bio najveća opasnost po koš rivala, uspeo je da preseče nekoliko lopti u odbrani. Ipak, sa tri vezane trojke Metropolitan stiže do +7, bilo je 26:33 za goste. Odgovorio je opet Tomas sa 4 vezana poena, a svojoj prvom trojkom, slabi Jaramaz u prvom poluvremenu, poravnao je na 33:33. Obe ekipe mogle su na pauzu sa prednošću, ali su napravili greške u dodavanju, pa je rezultat prvog poluvremena bio 35:35. Tomas je ubacio 15 poena za Partizan, a Mišino 12 za francuski tim.


Napravio je Partizan pet poena razlike na početku drugog poluvremena, ali je Metropiltan odgovorio sa dve trojke u dva napada. Upravo je šut za tri poena držao goste u igri, pošto su već imali 9 pogodaka iz 16 pokušaja. Greške su se nastavljale s obe strane, a u Partizanu je prednjačio Ognjen Jaramaz. Ništa reprezentativnom beku nije polazilo za rukom, ni šut, ni organizacija igre. Taman je Partizan uspeo ponovo da dođe do željenih +4, ali su usledile još dve trijke Francuza, jednu je pogodio bivši Partizanov igrač, Entoni Braun, a Pejdž je promašio oba slobodna bacanja i gosti su poveli sa 4 poena razlike. Mnogo energičnija odbrana crno-belih donela je neke lake poene, zakucavanje Jaramaza, te polaganja Jankovića i Perkinsa, pa je minut pred kraj trećeg perioda razlika ponovo bila +4 za beogradski tim, i Zdovc je zatražio tajm-aut. Posle mnogo zbrke u tih 60 sekundi, crno-beli su zadržali prednost, ali je ona iznosila 59:56.


U prva dva minuta odlučujuće deonice Metropilitan nije dao koš, a Partizan je ubacio dve trojke, prvo Perkins, a onda i Jaramaz. To je bilo dovoljno za najveću prednost crno-belih od 9 poena razlike, i opet je Zdovc zvao minut odmora. Odgovorio je Entoni Braun svojoj četvrtom trojkom iz pet pokušaja, a već 12. za svoj tim. Sada je red došao na Partizan da ne postigne poen puna tri minuta, ali ni rivali nisu bili nešto posebno inspirisani. U poslednjih pet minuta ušlo se sa 66:61. Problem srpskog tima bio je rani izlazak iz bonusa, pa je svaki prekršaj donosio slobodna bacanja za goste, koje su oni mnogo bolje izvodili, pošto je Partizan već promašio devet puta sa linije bacanja. U poslednja tri minuta ušlo se sa samo poenom prednosti za naš tim, koji je sve teže uspevao da pronađe put do koša Metropolitana. Sve je išlo na vodenicu Francuza, dvojica Brauna su postigla pet poena, dok je Janković zakucao između njihovih poentiranja, pa je kod rezultata 68:70, trener Partizana Matović pozvao tajm-aut. Opet je Partizan imao šansu, i opet je promašio bacanje, a kasnije i zicer, što je na drugoj strani kaznio sjajni Entoni Braun, svojom petom trojkom za 69:73, čime je srpski predstavnik izgubio sve šanse da dođe do željenih 4 poena razlike na kraju.

Najefikasniji u Partizanu bio je Rašon Tomas sa 20 poena i 6 skokova, dok je goste predvodio Entoni Braun sa 18 koševa.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Poznate startne postave za Večiti derbi!

Uskoro počinje 173. ligaški derbi između Crvene zvezde i Partizana na stadionu "Rajko Mitić", kojim najbolji srpski timovi otvaraju...

POVEZANE OBJAVE