Stojković pred meč sa Ircima: Nisam znao za neugodnu tradiciju, ali učinićemo sve da je srušimo

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković, izneo je svoja očekivanja pred meč sa Republikom Irskom na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Stojković nije znao za podatak da Srbija punih 11 godina nije pobedila u prvoj utakmici kvalifikacija.

Taj podatak nisam znao, ali učinićemo sve da tu tradiciju srušimo. Zato tradicije i postoje, uvek imate šansu da okrenete stvari u svoju korist. Ova utakmica sama po sebi je veoma teška i značajna, ne postoji garancija da ćete pobediti, izgubiti ili igrati nerešeno i zato je fudbal zanimljiva igra. Veoma je važno kako ćete odigrati, možete biti mnogo bolji od protivnika i ne pobediti ili obrnuto. Naše misli su usmerene ka tome da odigramo dobro, dominiramo i pobedimo. Naravno da neću biti zadovoljan nerešenim rezultatom, učinićemo sve da kvalifikacije počnemo sa pobedom. Neće biti lako, ali duboko verujemo da možemo, rekao je Stojković na konferenciji za medije.

Svi smo na zajedničkom projektu, kvalifikacije vrlo kratko traju, a ulog je veliki. Odlazak na Svetsko prvenstvo je prioritet, to je važno zbog mnogo stvari, nije bitna samo individualna satisfakcija. Ja sam optimista po prirodi, ne želim da se predajem dokle god ima šansi, pratim kako se ponašaju i igraju u svojim klubovima, ništa više ne tražim od toga. Ali da igraju lep fudbal koji će vratiti nadu našim navijačima i nama, to verujem da mogu. Moramo da budemo spremni na velika dela.

Stojković je prokomentarisao odluku da Dušanu Tadiću poveri kapitensku traku, a govorio je i o njegoovj ulozi u nacionalnom timu.

Toliko je teška odluka bila da nisam noćas mogao da spavam. Naravno da je odluka bila laka, Tadić je naš kapiten i tu ništa nije bilo sporno. Za mene su svi igrači koji su pozvani figurativno svi kapiteni, a on će biti jedan od predvodnika jer nosi lep broj na leđima i mislim da je dovoljno kvalitetan igrač da bude kapiten. Ja sam siguran da je i on svestan da može mnogo više da pruži reprezentaciji. Svakako je dobro da su njegove igre u Ajaksu takve, ali bilo bi dobro da ga vidimo i u nacionalnom timu. Već smo razgovarali, mislim da će naša igra biti takva da će prijati njegovom talentu.

Irci su u Beograd doputovali značajno oslabljeni.

Da budem iskren, ne obraćam pažnju previše na njihov sastav. Fokusiran sam na moj tim i tu imam punu koncentraciju. Znam dovoljno, odnosno ono što jedan trener treba da zna, a to je za mene dovoljno da u taktičkom smislu prenesem mojim igračima ono što će nas čekati sutra. Veoma respektujem i poštujem Republiku Irsku. Igrači su dosta raspoloženi, to me raduje, uvek je lepo imati dobru atmosferu. Pretpostavljam da su umorni, dolaze iz klubova, imali su dosta napora u poslednje vreme, i to može da predstavlja problem, ali to ne treba da bude nikakav alibi. Biće dovoljno vremena da se odmore, treninzi su više tehničko-taktičke prirode, nema nikakvih fizikalija, niti će ih biti.

Jedan, dvojica ili trojica napadača?

Mislim da svi igrači koji imaju ofanzivne karakteristike su napadači i mislim da ne treba da limitiramo našu ekipu sa brojem napadača. Možemo da igramo sa dvojicom ili trojicom napadača, ali to ćemo da vidimo sutra. Imam tim u glavi, nemojte da mislite da ću da čekam poslednji trenutak da odredim ko će igrati. Nisam imao nikakvih problema oko izbora igrača, nemam nikakvu dilemu i imam čistu i jasnu sliku u glavi.

Stojković je za kraj odgovorio na pitanje da li odlazak Slaviše Kokeze ima uticaja na pripreme za ovaj meč.

To što se desilo ne utiče na sportski sektor. Mi smo fokusirani na ono što nas očekuje i bićemo spremni bez obzira na mali vremenski period koji ćemo provesti zajedno. Igrači su dovoljno inteligentni da shvate, imaćemo još jedan trening i sutra bi trebalo da izgleda sve onako kako mi želimo, zaključio je srpski selektor.

Utakmica je na programu u sredu od 20.45 časova.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Ronaldo dobio Juventus na sudu

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Kristijano Ronaldo, dobio je na sudu svoj nekadašnji klub Juventus. Juventus se tokom pandemije...

POVEZANE OBJAVE