Stojković uneo novu energiju: Tajming izmena je bio veoma dobar, a i njihov doprinos – DOBAR SAM TRENER!

Posle prve pobede u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo na premijeri protiv Republike Irske novinarima se na stadionu Crvene zvezde obratio selektor Dragan Stojković Piksi.

On je istakao da je određenim taktičkim postavkama Srbija počela da deluje bolje na terenu.

Očekivao sam ovako tešku utakmicu s obzirom na to da je motivisanost gostiju bila velika. Odlično su trčali. Imali smo malih poteškoća u tih pola sata, ali kasnije je sve došlo na svoje. Što se tiče Tadića, očekivao sam njegove asistencije, te dobre ideje. On je izuzetno kreativan igrač sa mnogo dobrih ideja u igri. Onog momenta kada smo Đuričića spojili sa Vlahovićem i stavili Tadića iza, to je krenulo da ide nabolje, rekao je Stojković.

On je istakao da je bio miran pred svoj debi.

Bio sam miran totalno. Verovao sam da ćemo uspeti, pogotovo posle 0:1. To sam rekao i pomoćnicima, da nisam zabrinut i da će doći momenat kada ćemo uspeti da materijalizujemo naš tehnički kvalitet. Nisam ni pomislio da bismo mogli da izgubimo utakmicu.Ova utakmica je za jednu dobru analizu. Bilo je jako dobrih i jako loših momenata. Početak utakmice je bio dosta nervozan. Ja sam novi selektor, novi igrači. Želja je prevelika da se dođe do neke tečne igre. Imamo dovoljno vremena za odmor, pa ćemo videti šta i kako dalje za sledeću utakmicu

Upitan je Stojković o startnoj postavi koja je mnogima bila iznenađenje.

Kao što znate, svaka utakmica je važna i sam raspored je jako zgusnut. Ne verujem da jedna grupa igrača može da izdrži sve tri utakmice u ovakvom kratkom intervalu. Tu sam povukao određene poteze za koje smatram da su bili logični. Nisu klonuli duhom ni u jednom trenutku, ni uprkos tome što su bili u zaostatku od jednog gola. Mislim da je ovo sve jedno lepo iskustvo za igrače koji su bili iznenađenje za javnost, ali ne i za mene. Oni bi sigurno dobili šansu kad-tad. Za tri dana nam dolazi superjaka ekipa poput Portugalije i trebali bi da razmišljamo o takvim stvarima.

Čini se da odbrana nije bila najsigurnija. Da li to brine pred meč sa Portugalom?

Nemam strah od Portugalije. Odbrana je deo tima kao i srednji red i napad. Moramo da verujemo u taj kolektivni duh. Okej, danas je bila jedna greška za drugi gol. Nije morala, ali se desila. Biće sve u redu. Pavlović je odigrao fantastičnu utakmicu. Iako je još klinac, pokazao je da će biti odličan igrač u deceniji koja je pred nama.

O tome koga je zadovoljio u napadu Stojković je rekao:

Ko je dao golove? Mitrović i Vlahović. Oni. Vlahović se odlično kretao, onako, vrsnih napadača, a za Mitrovića ne treba trošiti reči. Znao sam tačno šta želim i kako želim. Prelepi golovi, ta moć u šesnaestercu je zaista fascinantna.

Upitan je Stojković da li je očekivao da će izmene biti toliko uticajne na meč.

Sve je bilo isplanirano kada je reč o sastavu. Tajming izmena je bio veoma dobar, a i njihov doprinos. DOBAR SAM TRENER, rekao je Piksi i nasmejao sve prisutne.

O golu Aleksandra Mitrovića koji je bio osporavan posle meča sa Škotskom Stojković je rekao:

Nisam ništa pomislio kada je Mitrović krenuo da šutira, ali sam je video u golu. Sa Mitrovićem sam imao jedan razgovor licem u lice. Rekao sam mu šta mislim. Ne sme da razmišlja o prošlosti i znam da je u psihiloškom smislu bio u nokdaunu. Problemi sa kojim se suočavao u klubu…Nikada nisam imao sumnju da je on igrač od visokog kvaliteta koji može da nosi teret napada nacionalnog tima. Video sam egzekuciju Mitrovića kada sam ugledao poziciju golmana. Majstorija.

Kakve su promene izvršene u poluvremenu?

Nema nekih tajni o čemu smo razgovarali na poluvremenu. Strašno sam miran u periodu kada su igrači u svlačionici. To je neka moja odlika. Rekao sam im 2-3 stvari koje smo morali da promenimo i to je to. Morate da uverite igrače da tih 1:1 nije konačno već da okrenemo u našu korist. Plan je bio da se leva strana pojača ofanzivnim igračem Kostićem, a odmah posle toga sam samo bio u dilemi da li da odmah uđu Mitrović i Jović, ali na kraju je dovoljno bilo da uđe Mitrović.Ne mogu da kažem da li bih Vlahovića izvadio umesto Jovića, ali bismo gore igrali ultra ofanzivno.

O igri novog kapitena Dušana tadića, selektor je imao samo reči hvale.

Tadić je odigrao kapitenski, a može i mora on bolje. I ovo je dovoljno da dobijemo ovu utakmicu. Tri asistencije, zaista, kapitenski. Jako koristan i kreativan igrač. Da ga ne hvalim mnogo. Ovo što je danas odigrao je sasvim zadovoljavajuće za mene. Mislim da je počeo mnogo bolje da igra kada je bio iza dva napadača. Imao je više prostora za manevar. Da ne hvalim samo njega, cela ekipa je bila odlična, nisu se predavali ni posle gola zaostatka.

Za kraj Stojković je dodao:

Rekli su mi da je ovo prva pobeda posle 11 godina u prvoj rundi kvalifikacija i nadam se da će ovo biti jedan novi i lep početak za srpski fudbal. Ovu pobedu poklanjamo našem narodu i navijačima.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Ataman siguran: Bolji smo od Makabija

Košarkaši Panatinaikosa savladali su Makabi u okviru drugog susreta četvrtfinalne serije. Sada slede dva okršaja u Beogradu – 30....

POVEZANE OBJAVE