”Turski marš” kroz Evropu, ”minimalac” Hrvatske uz rekord Modrića (VIDEO)

U drugom terminu rezervisanom za utakmice 2. kola kvalifikacija za naredni Mundijal odigrane su četiri utakmice u tri grupe, E, D i H.   

Derbi je igran u D grupi, a Norveška je bila domaćin Turskoj. Skandinavci su Tursku dočekali u španskoj Malagi i nije im se posrećilo. Gosti su slavili sa ubedljivih 3:0 i tako, već posle dva kola istakli kandidaturu za osvajanje prvog mesta. Posle ubedljive pobede nad Holandijom, selekcija Šenola Guneša je savladala još jednog direktnog konkurenta. Već u 4. minutu Tufan je doveo Tursku u vođstvo, da bi do poluvremena fudbaler Lila Sojundžu duplirao prednost. Sve je bilo odlučeno u 59. minutu, napadač Fenerbahčea Tufan je lepom parabolom naterao Jarštajna da po treći put vadi loptu iz mreže.   

U istoj grupi su igrali Holandija i Letonija. ”Lale” su morale da dobiju ovaj meč posle poraza u Istanbulu i na kraju su uspeli da savladaju slabe Letonce. Na ”Johan Krojf areni” u Amsterdamu domaća selekcija je povela u 32. minutu pogotkom Stivena Berghuisa, fudbalera Fejnorda. To je bio jedini pogodak sve do dvadesetak minuta pred kraj, kada je Luk de Jong pogodio na asitenciju Depaja. U ovoj grupi, posle kompletna dva kola, maksimalnih šest bodova imaju Turska i Crna Gora, dok su po tri osvojili Norveška i Holandija.   

Na riječkoj ”Rujevici” Hrvatska je dočekala Kipar i došla je do prvih bodova u ovom kvalifikacionom ciklusu. Posle poraza u Sloveniji, ali i trijumfa Rusije nad Slovencija, danas ranije, vicešapioni sveta nisu imali izbora i morali su da pobede ostrvsku selekciju koja je osvojila bod u prvom kolu protiv Slovačke. Nije Hrvatska lako došla do trijumfa, a jedini pogodak postigao je Mario Pašalić u 40. minutu, neposredno po zemni golmana gostiju. Naime, povredio se Demetris Demetriju, a umesto njega ušao je Mihail Neofitos i posle prve akcije domaćina vadio je loptu iz mreže. U preostalom delu meča ”kockasti” su imali terensku dominaciju, a slabašni gosti nisu uspeli da ozbiljnije zaprete. Meč će se pamtiti po tome što je Luka Modrić postao rekorder po broju nastupa u reprezentativnom dresu. Asu Reala ovo je bio 135. meč za Hrvatsku, čime je pretekao Darija Srnu sa 134 nastupa.   

Belorusija je slavila u svom prvom meču u kvalifikacijama protiv Estonije, mada su gosti imali prednost od 2:1 na pola sata pre kraja. Dvostruki strelac za domaćina bio je napadač moskovske Lokomotive Vitali Lisakovič, a oba pogotka za Estonce dao je Anier.    

Grupa E:
Belorusija – Estonija 4:2 (1:1) Kendiš 64′, Lisakovič 45′(p),84′, Savicki 81′ –  Anier 31′,55′
Grupa D:
Norveška – Turska 0:3 (0:2) Tufan 4′,59′, Sojunču 28′
Holandija – Letonija 2:0 (1:0) Berghuis 32′, De Jong 69′
Grupa H:
Hrvatska – Kipar 1:0 (1:0) Pašalić 40′

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

UEFA usvaja Piksijev predlog!?

Evropsko prvenstvo počinje za manje od tri meseca, ali još uvek nije poznato sa koliko će fudbalera selektori moći...

POVEZANE OBJAVE