Mitrogol turira mašinu za put u Katar, nova dva gola sjajnog napadača za trijumf u Bakuu! (VIDEO)

Azerbejdžan – Srbija 1:2 (0:1) Mahmudov 60′(p) – A. Mitrović 16′,81′
   

”Orlovi” će sa sedam bodova iz tri prve utakmice nastaviti u septembru kvalifikacije za Mundijal u Kataru. Nakon pobede protiv Republike Irske i remija sa Portugalijom u Beogradu, Srbija je, teškom mukom, stigla do tri boda u dalekom Bakuu. Za pobedu nad neugodnim Azerbejdžanom najzaslužniji je, još jednom, bio najbolji strelac u istoriji reprezentativnog fudbala na ovim prostorima, fantastični Aleksandar Mitrović, strelac oba pogotka.

Azerbejdžan: Magomedalijev – Medvedev, B. Husejinov, Badalov, Krivotsjuk, A. Husejinov, Mahmudov, Ibrahimi, Salahli(od 72′ Kalitadze), Nurlijev(od 69′ Emreli, od 79′ Jafraguljev), Gorbani(od 69′ Šejdajev)
Srbija: Rajković – Spajić, M. Mitrović, Pavlović, Gudelj, Maksimović(od 63′ Grujić), Radonjić(od 86′ Ristić), Kostić(od 63′ Živković), Milinković-Savić, Tadić(od 75′ Jović), A. Mitrović(od 86′ Vlahović)

   Srbija jeste počela ofanzivnije, ali nije stizala blizu gola domaće selekcije. Prva opasnost po golmana Magomedalijeva dogodila se u 7. minutu, posle kornera za ”orlove”. Loptu je odlično glavom zahvatio Sergej Milinković-Savić, bilo bi tu sigurno posla za golmana Azerbejdžana, ali je lopta na svom putu ka golu pogodila Krivotsjuka. Nismo dugo čekali da odgovor Azera. Posle centaršuta Salahlija glavom je tukao Gorbani, srećom po nas nije bio precizan.   

Vođstvo za Srbiju obezbedio je naš ubitačni tandem Tadić-Mitrović u 16. minutu igre. ”Poslovođa” je uposlio golgetera, a robustni Aleksandar Mitrović se u prijemu oslobodio čuvara i desnom nogom poslao loptu u levi donji ugao. Ovo je bio već četvrti gol fudbalera Fulama u ovom kvalifikacijama, a 40. u dresu sa nacionalnim grbom. ”Mitrogol” pomera granice!   

Desetak minuta nije bilo uzbuđenja pred golovima, a onda je, posle gužve u kaznenom prostoru domaćina, iz okreta šutirao Strahinja Pavlović, međutim, pravo u ruke Magomedalijeva. Potpuno neočekivano Azerbejdžan je došao do šanse da izjednači posle pola sata igre. Pavlović nije dobro intervenisao, lopta je stigla do opasnog napadača domaćih Gorbanija, on je dobro naciljao sa ivice kaznenog prostora, ali je Rajković ispružio i izbacio loptu u korner.   

Bila je to dobra opomena po naš tim da posao nije završen. U finišu poluvremena Srbija je imala još dva pokušaja, prvo je Tadić šutirao preko gola domaćih, a onda je dobar centaršut Radonjića glavom zahvatio Mitrović, ali ne toliko dobro da zabrine Magomedalijeva. Na samom kraju još tri akcije srpske reprezentacije, slab udarac Mitrovića, neprecizan Gudelja i pokušaj glavom Spajića nakon kornera, za ukupno solidnih 45 minuta u Bakuu.     

Odmah na startu nastavka opet akcija Tadić-Mitrović posle koje smo dobili korner, a i nakon udarca iz ugla glavom je Mitrović zahvatio loptu, ali preslabo za probleme Magomedalijevu. Morali bismo što pre da postignemo gol, pošto su domaći opet imali odličnu šansu u 49. minutu. Ispao je Pavlović, Nurlijev izašao sam ispred Rajkovića, doduše iskosa sa desne strane, a pravovremenim uklizavanjem Mitrovića ”kažnjeni” smo samo kornerom, pošto je udarac završio u spoljnjem delu mreže. Napad je najbolja odbrana, posebno našeg tima. Novi udarac ka golu domaćina uptio je Filip Kostić u 54. minutu, ali je dobro postavljeni Magomedalijev uhvatio loptu.     

Ono što se nagoveštavalo od početka drugog poluvremena desilo se u 59. minutu. Prvo je Strahinja Pavlović nepotrebno napravio prekršaj u visini kaznenog prostora, usledio je ubačaj u naš kazneni prostor, prva reakcija odbrane bila je dobra, lopta je izbačena u polje, ali je ponovo krenula u naš šesnaesterac u kom je Kostić neoprezno natrčao na Mahmudova i oborio ga. Izraelski sudija Rajnšrajber odmah je pokazao na belu tačku. Upravo je Mahmudov izveo penal, vrlo sigurno, Rajkovića poslao u jednu, a loptu u drugu stranu. Posle sat vremena igre rezultat je ponovo bio u egalu.     

Selektor Stojković je odmah reagovao, na teren je poslao Živkovića i Grujića, koji su prvi put zaigrali u ovim kvalifikacijama, dok su na klupu otišli Kostić i Maksimović. Selektor Azera, Italijan Đovani De Bjazi, uradio je to nešto kasnije, kada je promenio napadački dvojac.   

 Morali smo ponovo u napad, po novo vođstvo, a prvu ozbiljniju akciju izveli smo u 71. minutu. Radonjić je potražio Mitrovića u petercu, loptom po zemlji, ali je ona bila preblizu golmana domaćih koji je lako intervenisao. Veliku šansu smo imali u 74. minutu, opet je Tadić proigrao Mitrovića, ali je Magomedalijev ušao u šut našem centarforu, velika šteta! Malo je falilo da budemo kažnjeni, greška Gudelja i Pavolovića otvorila je kontru domaćima, morao je Gudelj da ruši rivala i dobije žuti karton, a Azeri slobodan udarac sa dvadesetak metara. Živi zid je, ipak, odradio svoj posao.     

Na ulazu u poslednjih deset minuta domaći su morali da izvše prinudnu izmenu, posle samo deset minuta na terenu povredio se Emreli, a mi smo imali još jedan pokušaj glavom posle kornera. Bližio se kraj utakmice, nervoza se pojačavala, ali mi imamo lek za smirenje u vidu momka sa brojem 9 na leđima.    Sergej Milinković-Savić je nekako doturio loptu Mitroviću, a ovaj je, neočekivano levom nogom sa 18 metara, neodbranjivo tukao u levi ugao Magomedalijeva. Srbija je od 81. minuta ponovo vodila u Bakuu, a Mitrović je postigao 5. gol u tri utakmice za samo sedam dana, povećavši svoj nestvarni skor na 41. gol u najbljoj nacionalnoj selekciji.     

Do kraja meča igrali smo opreznije, Stojković je izvršio još dve izmene, a možda smo mogli nešto više da uradimo posle pokušaja Milinković- Savića, čiji je udarac završio daleko od gola domaćih.          

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NOVI PRESEK: Srbija pala na FIFA rang listi

Fudbalska reprezentacija Srbije pala je za jedno mesto u odnosu na prethodni presek.  Na ovaj pad uticali su rezultati...

POVEZANE OBJAVE