Žota pokrenuo Portuglace, bolan poraz Crne Gore, rafali Belgije i Holandije (VIDEO)

Završen je martovski ciklus kvalifikacija za Mundijal u grupama A, E, G i H.   

Srbija i Portugalija nastavljaju trku u A grupi. Posel trijumfa ”orlova” u Bakuu, uspešni su bili i Ronaldo i društvo u Luksemburgu. Nije lako bilo ni Portugalcima, domaćin je poveo golom Žersona Rodrigeza, junaka trijumfa u Irskoj, ali je u poslednjim trenucima prvog dela poravnao Diogo Žota. Fudbaler Liverpula je postigao treći gol u kvalifikacijama, i to ponovo glavom. Na početku nastavka Kristijano Ronaldo je doneo prekoret, a konačan rezultat postavio je rezervista iz Sportinga Žoao Palhinja. Posle tri kola Srbija i Portugalija imaju po sedam bodova, Luksemburg je osvojio tri, iz dve utakmice.     

Belgijanci su ispratili Beloruse sa osam lopti u mreži, ponovivši rezultat Danske protiv Moldavije u ovim kvalifikacijama. Selektor Martinez je na klupi ostavio najveće zvezde tima Lukakua, De Brujnea i mnoge druge, ali su šansu iskoristit rezervisti. Dvostruki strelci za ”Crvene đavole” bili su Vanaken i Trosar. U derbiju E grupe Vels je u Kardifu minimalnim rezultatom pobedio Češku. ”Knedličke” su igrale od početka drugog poluvremena bez isključenog Šika, ali je kasnije i domaćin ostao bez Robertsa, koji je ”pocrveneo” u 77. minutu. Samo pet minuta kasnije pao je jedini gol, a strelac je bio fudbaler Mančester junajteda Danijel Džejms. Belgija ima sedam, Češka 4, a Vels i Belorusija po tri.   

Igrale su se i utakmice u G grupi, a najveće iznenađenje dogodilo se u Istanbulu. Turska je u prva dva kola pobedila Holandiju i Norvešku, ali nije uspela Letoniju. Vodili su Turci sa 2:0 i 3:1, ali su reprezentativci baltičke države bili uporni i stigli do velikog boda. Holanđani su maksimalno iskoristili kiks Turaka, slavili su protiv Gibraltara sa 7:0. Bilo je pet strelaca, a jedino je Depaj postigao dva gola. Neprijatno su iznenadili Crnogorci koji su poraženi od Norveške u Podgorici, i to posle dve startne pobede. Golom Sorlota ”vikinzi” nose sva tri boda, čime su neutralisali poraz od Turske na domaćem terenu. Imali su ”sokolovi” svoje šanse, ali Jovetić, Đurđević i ostali nisu uspeli da savladaju Jarštajna.     

Na kraju u H grupi dobitnik dana je selekcija Hrvatske, ne toliko zbog očekivane pobede nad Maltom, već zbog poraza Rusije i Slovenije. Rusi su izgubili u Bratislavi od Slovaka i posle dve startne pobede, upisali prvi neuspeh. Domaćin je poveo golom Škrinjara, dvadesetak minuta pre kraja izjednačio je Fernandez, ali samo tri minuta posle tog gola, u 74. minutu, Mak je postavio konačan rezultat, 2:1 za Slovačku, koja je još neporažena, ali ima pet bodova.

Hrvatska se dosta mučila sa Maltežanima. Na prvi gol čekalo se više od sat vremena, a goste je načeo Ivan Perišić. Do kraja meča na riječkoj ”Rujevici” pogađali su i Modrić iz penala i Josip Brekalo. U prvom meču dana Kipar je slavio protiv Slovenije golom Joanisa Pitasa u ranoj fazi meča. Hrvatska i Rusija imaju po šest bodova, Slovačka 5, a Slovenija tri.

Grupa A:
Luksemburg – Portugalija 1:3 (1:1) Rodrigez 30′ – Žota 45+2′, Ronaldo 51′, Palhinja 80′
Azerbejdžan – Srbija 1:2 (0:1)
Grupa E:
Belgija – Belorusija 8:0 (4:0) Batšuai 14′, Vanaken 17′,89′, Trosar 38′,76′, Doku 42′, Praet 49′, Benteke 70′
Vels – Češka 1:0(0:0) Džejms 82′
Grupa G:
Crna Gora – Norveška 0:1 (0:1) Sorlot 35′
Turska – Letonija 3:3 (2:1) Karaman 2′, Čalhanoglu 33′, Jilmaz 52′ – Savalnieks 35′, Uldrikis 58′, Ikaunieks 79′
Gibraltar – Holandija 0:7 (0:1) Berghuis 42′, De Jong 55′, Depaj 61′,89′, Vajnaldum 62′, Malen 64′, Van de Bek 85′
Grupa H:
Slovačka – Rusija 2:1 (1:0) Škrinjar 38′, Mak 74′ – Fernandez 71′
Hrvatska – Malta 3:0 (0:0) Perišić 62′, Modrić 76′(p), Brekalo 90′
Kipar – Slovenija 1:0 (1:0) Pitas 42′

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Klop se izvinio: Dogodilo se i više to ne možemo da promenimo

Trener Liverpula Jirgen Klop izvinio se navijačima zbog poraza od Evertona, posle kojeg su se njegovi fudbaleri udaljili od...

POVEZANE OBJAVE