CRVENA ZVEZDA U EVROLIGI: Greške u selekciji dovele do najlošije sezone u eliti

Crvena zvezda je utakmicom u Berlinu završila svoju ovogodišnju epizodu u Evroligi. Porazom od Albe 81:58 stavljena je tačka na najneuspešnije učešće od 2013. godine, od kada je Crvena zvezda sa jednom godinom pauze, postala redovan učesnik najelitnijeg evropskog košarkaškog takmičenja.

Ambicije su bile velike. Dolaskom Saše Obradovića u planu je bio početak jednog novog razdoblja kluba koji bi dugoročno trebao da dovede klub u sam vrh Evrolige. Međutim, posle jednog solidnog početka, i pobede nad CSKA u Beogradu, usledio je pad u nastavku koji nije bilo moguće zaustaviti.

Čini se da je ključni trenutak bio dolazak Džonija Obrajanta, koji je potpuno urušio sistem i energiju koja je stvorena na pripremama i u početnim utakmicama. Od debija Amerikanca sa Himkijem u Moskvi, koji je tada ostvario jednu od četiri pobede u Evroligi ove sezone, se videlo da mu Obradović previše veruje i da je čitava konstitucija ekipe, u kojoj je glavnu reč vodio Džordan Lojd, promenjena.

Sve je to vodilo ka seriji poraza koja je na kraju dovela do toga da Obradovića zameni Dejan Radonjić, a da ubrzo i Obrajant ode za Tursku. Povratak legendarnog trenera na klupu crveno-belih je doneo trofej u “Kupu Radivoja Koraća”, ali u Evroligi nije doneo neki značajniji pomak. Nekoliko bljeskova tipa pobede nad Realom u Madridu, kao i nad Panatanaikosom u Atini doneli su kratkotrajni utisak da ekipa može nešto više, ali sve se već u narednim utakmicama vraćalo na staro.

Nepošteno bi bilo svaliti svu krivicu na dolazak Džonija Obrajnta kao uzrok loših rezultata. Možda bi sve to bilo drugačije da je odradio pripreme sa ekipom, ali ceo koncept ekipe koja bi trebala da igra brzo i agresivno, se sa njim izgubila. Veliki problem u samoj selekciji je napravljen na pozicijama jedan, četiri i pet. Lengston Hol je daleko od nivoa koja traži Crvena zvezda, dok Kori Volden nije plejmejker. Bivši igrač Partizana je igrač vrlo sličan Čarlsu Dženkinsu, koji nema tu moć razigravanja ostatka ekipe, ali koji kao pomoćni plej može sebi da iskreira poene. To bi trebala da bude početna osnova za selekciju tima u narednoj sezoni ukoliko Volden bude deo njega. Sve je to pokušalo da se “krpi” sa kratkotrajnim ugovorom Tejlora Ročestija, a potom i angažovanjem Kina Koloma, od kojih nijedan nije izgledao ozbiljnije od igrača kojih ima pregršt u srpskom trećem rangu takmičenja.

Na poziciji četiri Crvena zvezda je počela sezonu sa Marko Jagodićem-Kuridžom i Duopom Ritom, kao i sa Markom Simonovićem kao pomoćnom opcijom. Odmah je jasno da je to za Evroligu bilo malo. Jagodić-Kuridža je zbog katastrofalne igre igrača na poziciji pet, više vremena proveo popunjavajući tu rupu, dok neiskusni Rit, iako je imao nekoliko dobrih partija, nije bio dovoljan da nosi teret te pozicije u kontinuitetu.

O formi igrača na poziciji pet je tokom sezone toliko stvari rečeno da verovatno i ptice na grani su videle kolika je to boljka tima na nivou ABA lige, a kamoli Evrolige.

Na sve to treba dodati i da su se utakmice igrale pred praznim tribinama. Poznato je da je to srpskim košarkaškim klubovima velika prednost i da se na račun atmosfere u svakoj sezoni pobedi nekoliko utakmica. Verovatno bi taj detalj doneo koju pobedu više u silnim neizvesnim završnicama koje Crvena zvezda odigrala u Beogradu ove sezone.

Crvenu zvezdu čeka teška borba u ABA ligi. Kako stvari stoje krenuće se pozicije dva, takođe nečekivano pre početka sezone. Još uvek nije poznato da li će titula u regionalnom tekmičenju biti ulaznica za Evroligu. Kako se sve glasnije priča, tim sa Malog Kalemegdana će dobiti dvogodišnju licencu za učešće u Evroligi bez obzira na ishod plej-ofa.

Kako god bilo, rezultatski su ostali dužni navijačima u Evroligi. Ne toliko u smislu da su trebali da uđu u plej-of, to je bilo daleko od realnog, ali sa nekoliko pobeda više svakako. Sa boljim pristupom u mnogim utakmicama – sigurno. Crvena zvezda nije ličila na sebe. Previše se lako predavala i veliki broj utakmica je prošao tek tako, samo da se odigra. To je nešto na šta niko nije navikao.

Autor: Darko Tanasijević

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

DA LI VAM SE DOPADA? Ovo je dres Srbije za Evropsko prvenstvo

Proizvođač sportske opreme "Puma" je na svojim društvenim mrežama objavio izgled novog dresa fudbalske reprezentacije Srbije. Dres je crvene boje...

POVEZANE OBJAVE