Novi sistem Lige šampiona: UEFA potvrdila kako će popuniti broj do 36 klubova

Na Kongresu UEFA potvrđen je novi format Lige šampiona koji će u praksi zaživeti od sezone 2024/25.

Dosadašnji sistem sa 32 ekipe podeljene u 8 grupa odlazi u istoriju, a umesto toga biće jedna liga sa 36 klubova učesnika.

Klubovi će igrati četiri utakmice više u odnosu na sadašnji sistem, razlika je i to što će igrati protiv 10 različitih protivnika, a ne kao do sada dva puta protiv istog rivala u grupi. UEFA je odredila kriterijume na osnovu kojih će raspodeliti nova četiri mesta dobijena povećanjem broja klubova.

Prvo mesto dobiće petoplasirana zemlja na listi članica UEFA sa najboljim koeficijentom, a mesto broj dva šampion svoje zemlje sa najvećim klupskim koeficijentom među svim šampionima koji nisu automatski izborili plasman u Ligu šampiona.

Mesta broj tri i četiri dobiće dva kluba sa najvećim koeficijentom koji se nisu plasirali u grupnu fazu Lige šampiona, ali su se plasirali ili u kvalifikacije za ovo takmičenje ili u Ligu Evrope odnosno Ligu Konferencija koja će krenuti u sezoni 2021/22.

Najboljih osam klubova u novom sistemu direktno ide u osminu finala, a klubovi od 9. do 24. mesta idu u plej-of nakon kojeg ćemo dobiti još osam učesnika osmine finala.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Obradović kratko nakon poraza od Olimpijakosa

U meču 32. kola Evrolige, košarkaši Partizana poraženi su od Olimpijakosa, a trener Željko Obradović je dao kratku izjavu...

POVEZANE OBJAVE