Grbić posle osvajanja Evrope: Ovaj uspeh je bacio u senku sve što se dešavalo

Poljski klub Zaksa predvđena sa klupe slavnim odbojkašem Nikolom Grbićem osvojila je šampionat Evrope u odbojci, a srpski stručnjak ne može da sakrije zadovoljstvo.

Još se nisu slegli utisci u potpunosti. Zaista sam veoma ponosan na ove momke, ekipu i sve što smo uspeli da napravimo sa budžetom koji je četvrti u Poljskoj, a da ne govorim u poređenju sa ekipama koje smo uspeli da pobedimo na putu do titule evropskog šampiona. Uspeli smo da napravimo koheziju u timu, da kreiramo pravu atmosferu na osnovu međusobne podrške i poverenja. Verovali smo u isti cilj, ne samo igrači i ja, već i stručni štab, medicinsko osoblje. Svi smo se potpuno dali, verovali i uspeli da zaokružimo sezonu na najbolji mogući način, kazao je Grbić.

Iako nisu bili ni blizu favorita, uspeli su da korak, po korak stignu do trona.

Prvi put sam zaista poverovao u to da možemo da napravimo nešto veliko kada smo pobedili Ćivitanovu u gostima. Nakon trijumfa 3:1 shvatio sam da možemo da se nosimo sa najjačim ekipama. Nisam mogao da znam da li će to biti dovoljno da osvojimo trofej, ali mi je bilo dovoljno da shvatim da smo u rangu sa najboljima i da smo sebi pokazali da možemo da se nosimo sa timovima kakav je Lube koji je bio objektivno najveći favorit za osvajanje takmičenja! Već sam prolazio kroz ovakve situacije tokom igračke karijere i trudio sam se da momcima prenesem sa čime će se sve suočiti i šta će im prolaziti kroz glavu. Pokušao sam da im objasnim da ne treba da razmišljaju previše o nebitnim stvarima, već da se fokusiraju na ono što će im zaista biti od koristi. Savetovao sam ih da zanemare bespotrebne misli koje je sasvim normalno da se pojave u ovakvim važnim momentima. Video sam blagu nervozu kod nekolicine što je apsolutno normalno i razumljivo, ali se sve poklopilo i u krajnjem meču ceo tim je bio apsolutno miran i onakav kakav sam se nadao da će biti. Video sam kad smo krenuli da je sve kako treba, bilo je 6:3 za rivala i kada smo ih stigli sredinom seta shvatio sam da stvari idu u pravom smeru. Zaista sam ponosan na igrače što su u tako teškom momentu i zahtevnoj utakmici bili u stanju da odigraju najbolju odbojku i to protiv veoma kvalitetnog protivnika koji je sasvim zasluženo izborio mesto u finalu.

U finalu je poražen Trento za koji igraju srpski reprezentativci Marko Podraščanin i Srećko Lisinac.

– Sreo sam ih u hotelu, razmenili smo iskustva iz prethodnih utakmica. Momci su vrhunske osobe i igrači, prvi su došli da čestitaju posle susreta i po ko zna koji put su potvrdili koliko su veliki ljudi.

Zaksa je osvojila i Superkup i Kup Poljske.

Nedostaje nam samo titula šampiona Poljske, nismo imali sreće, povredio nam se libero na početku plej-ofa i igrali smo tri naredne utakmice bez njega što je uticalo da ne budemo baš najbolji u finalu i da ono što smo pružili ne bude dovoljno da osvojimo trofej. Više sam nego ubeđen da bismo u kompletnom sastavu osvojili i taj trofej i onda bi to bio potpuni uspeh, objasnio je Grbić.

Srbina očukuju novi trenerski poduhvati, a ovaj uspeh ga je samo motivisao za dalje.

Prijalo mi je, pogotovo nakon poslednjeg perioda trenerskog posla gde mi baš i nisu cvetale ruže. Zaista je ovaj uspeh bacio u senku sve što mi se dešavalo. Smatram da smo ga svi zaslužili i zaista su me obradovale čestitke sa svih krajeva sveta, iz Italije, Rusije, Japana, Srbije, regiona! Ambicije su mi da nastavim sa uspesima. Kao i kada sam bio igrač ne zadovoljavam se jednim dostignućem. Kada smo postali olimpijski šampioni nisam smatrao da sam time završio posao. Za mene je osvojeni trofej velika odgovornost i naravno da će svaki tim u kojem budem trener očekivati da potvrdim prethodne uspehe i da će želeti trofeje. Svi će očekivati rezultate i shvatam odgovornost. Moj poriv je uvek bio da se borim i da nižem uspehe, zaključio je Nikola Grbić.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Vratio se: Aco Petrović ima novi angažman!

Hrvatski košarkaški stručnjak Aleksandar Aco Petrović vratio se na poziciju selektora Brazila, potvrdio je tamošnji Savez na svom zvaničnom...

POVEZANE OBJAVE