Englezi organizovali Bregzit, ali i dalje vladaju Evropom: Čelsi na Siti u finalu Lige šampiona! [VIDEO]

Čelsi – Real Madrid 2:0 (1:0)
Verner 28′, Maunt 85′

U finalu Lige šampiona gledaćemo okršaj Mančester sitija i Čelsija. Biće to treće englesko finale u najjačem evropskom takmičenju posle 2008. i 2019. godine. U prvom je Mančester junajted pobedio Čelsi, a u drugom je LIverpul bio bolji od Totenhema. Večeras, u revanšu drugog polufinala, Čelsi je na ”Stamford Brižu” pobedio Real sa 2:0 i posle 1:1 u Madridu zasluženo otišao u Istanbul, gde će na stadionu ”Ataturk” igrati protiv Mančester sitija, debitanta u završnim predstavama.


Za Madriđane gostovanja u Engleskoj nisu se dobro završavala u poslednje vreme. Na prethodna četiri nisu imali pobedu, dve su utakmice izgubili, a dva puta su remizirali. Poslednji trijumf ostvarili su protiv Liverpula, u grupnoj fazi LŠ 2014. godine. Zanimljivo je da bi se Zinedin Zidan, da je uspeo Real da odvede u finale, izjednačio sa Karlom Anćelotijem, Aleksom Fergusonom i Marćelom Lipijem, koji su po četiri puta kao treneri bili učesnici finalnog meča Lige šampiona.

U prvih četvrt časa vredi pomenuti samo udarce Krosa i Modrića sa jedne, odnosno Kantea sa druge strane. Prošlo je 18. minuta do prvog pravog uzbuđenja na ”Stamford Bridžu”. Tada je Verner zatresao mrežu Madriđana, ali je gol poništen iz opravdanog razloga, Nemac je bio u ofsajdu. Real je mogao da povede u 26. minutu, Benzema je odlično tukao sa ivice kaznenog prostora, ali je Mendi na čudesan način intervenisao i loptu poslao u korner.


Dva minuta posle prilike za goste poveo je Čelsi. Ngolo Kante je poveo akciju, uposlio Haverca na levoj strani, a ovaj lobovao Kurtou. Lopta je pogodila prečku, ali je akciju dobro pratio Timo Verner i bukvalno sa metar udaljenosti glavom je spustio u praznu mrežu. Od 28. minuta Čelsi je vodio sa 1:0.


Mogao je španski šampion brzo da poravna. Centrirao je Luka Modrić, Karim Benzema dobro zahvatio loptu glavom, ali je Mendi dobio još jedan direktan duel sa Francuzom. Do poluvremena je još jednom, iz teške pozicije, pokušao Verner, ali je njegov udarac završio preko gola madridskog tima.


Bio je Čelsi blizu dupliranja prednosti već u 47. minutu. Glavom je šutirao Kai Haverc, opet je pogodio prečku, ali se lopta ovog puta nije odbila ka njegovim saigračima. ”Plavci” su ponovo pretili iz vazduha pet minuta kasnije. Ovog puta je skočio Tijago Silva posle prekida, ali je prebacio gol. Nije se mnogo čekalo na novu priliku domaćina, ovog puta je u prilici bio Mejson Maunt, ali ostalo je samo 1:0.


Sve su ovo bile dobre prilike za Čelsi, ali kako onda nazvati šansu Haverca u 60. minutu? Bivši fudbaler Leverkuzena izašao je sam ispred Kurtoe, mogao je da bira kako će da postigne gol, ali je šutirao pravo u Belgijanca. Mnogo prilika je domaćin propustio, to se zna osvetiti. Nagoveštaj moguće kazne videli smo pet minuta kasnije, iz ugla je šutirao Azar, ali je Mendi bio dobro postavljen. Minut kasnije Kante je ispred gola Reala, i opet ništa, izblokiran je. Posle kornera u 74. minutu loptu je glavom očešao Tijago Silva, ali je ona otišla pored gola. Dva minuta nakon toga Haverc kasni na ubacivanje sa desne strane.


Sve je manje bilo vremena za Madriđane, trebao im je gol koji bi ih odveo u produžetke, ali je pogodak visio na drugoj strani. Real je morao da se otvori i da pokuša da izjednači, ali je nada u to kratko trajala. Pet minuta pre kraja opet je Kante započeo akciju, sada je lopta išla Pulišiću na desnu stranu, a ovaj je strpljivo sačekao da utrči Maunt i uposlio ga u pravom trenutku. Mladi fudbaler je zakucao loptu u mrežu sa pet metara. Čelsi je poveo sa 2:0 i jednom nogom već je bio u Istanbulu. Ispostavilo se da je sa obe, pošto Real više nije imao ni snage ni mogućnosti da uradi nešto više.


Finale Lige šampiona igraće se 29. maja na stadionu ”Ataturk” u Istanbulu, a sastaće se dva tima iz engleske Premijer lige, Mančester siti, koji će igrati za svoju prvu, i Čelsi koji će pokušati da dođe do druge evropske krune, posle 2012. godine kada su pobedili Bajern u finalu.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Odbojkaši Srbije počinju pripreme za Ligu Nacija

Igor Kolaković, prvi trener muške seniorske reprezentacije Srbije, zakazao je početak priprema za VI Ligu nacija 2024. u ponedeljak,...

POVEZANE OBJAVE