”Tobdžijama” vlažan barut, opet preokret Rome i Junajteda

Neće se ponoviti 2019. godina kada su u finalima oba evropska kupa igrali engleski timovi. Takav scenario sprečio je Viljareal, koji će u finalu Lige Evrope igrati protiv Mančester junajteda. 

 ”Žuta podmornica” je sačuvala gol prednosti na ”Emirejtsu” i prvi put će igrati u finalu nekog evropskog takmičenja. Klubu će to biti debi, ali ne i njihovom treneru Unaji Emeriju. On će u svoje peto finale, a već ima tri osvojena trofeja sa Seviljom. Na neki način Emeri se i osvetio Arsenalu na čijoj je klupi sedeo do kraja 2019. godine. Jedan gol je nedostajao Arsenalu da ode u finale i pokuša da osvoji trofej koji bi mu doneo i plasman u Ligu šampiona. Ovako, velika je verovatnoća da londonski tim neće videti Evropu naredne jeseni. 

 Najbolju priliku u prvom imao je Obamejang, ali je njegov udarac samo očešao stativu u 27. minutu. Drugo poluvreme bilo je mnogo sadržajnije, Arsenal je imao nekoliko prilika, najbolju opet Obamejnag, kada je u 79. minutu glavom dobro tukao, ali je stativa opet spasila Viljareal. Pre toga prilike su imali i Pepe dva puta za domaćina, ali i Pinjo za goste. U poslednjih desetak minuta usledila je totalna ofanziva Arsenala, ali bez konkretnog učinka, pa je Viljareal zahvaljujući pobedi od 2:1 u prvom meču otišao u finale.

 Što se duela Mančester junajteda i Rome tiče, tu je sve jasno bilo posle prvih 90 minuta kada je engleski tim slavio na ”Old Trafordu” sa 6:2. Roma je, da podsetimo, dobila prvo poluvreme u Mančesteru sa 2:1, ali je primila pet golova u nastavku. I sada smo prisustvovali preokretku, Junajted je dobio prvih 45 minuta golom Kavanija, a Rimljani su krenuli na sve ili ništa i na kraju stigli do pobede, doduše one ”pirove”. Džeko je još jednom postigao gol protiv Mančester junajteda. Bosanac je jedini fudbaler koji je mrežu tima iz Mančestera pogađao u tri decenije. Činio je to kao igrač Volfsburga, Sitija i Rome.

”Dijamant” je izjednačio u 57. minutu, a samo tri minuta kasnije Kristante donosi potpuni preokret. Taj gol uneo je pometnju u redove gostiju, usledili su uraganski napadi ”vučice” i tri golosalne šanse, ali bez realizacije. Imao je Junajted mnogo sreće u tim trenucima, a kada je pritisak popustio Kavani je izjednačio. To je bio četvrti gol Urugvajca u dva meča sa Rimljanima. Ipak, Roma je uspela da pobedi, a strelac pobedonosnog gola bio je debitant u dresu tima iz ”večnog grada”, mladi Poljak Nikola Zalevski.    Finale se igra u poljskom Gdanjsku, a termin je 26. maj.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

PRED RG I OI: Jedna važna promena na turniru u Parizu

Ove godine će krajem maja početi treći grend slem sezone Rolan Garos. Srpski teniser Novak Đoković će braniti titulu osvojenu...

POVEZANE OBJAVE