Direktor Cedevita Olimpije: Ako Zvezda nastavi u ovakvom ritmu, uz pomoć države i grada, teško ćemo to ispratiti

Direktor Cedevita Olimpije, Davor Užbinec, govorio je o aktulenom trenutku ljubljanskog kluba.

Peto mesto u regularnom delu sezone ne zadovoljava apetite slovenačkog ABA ligaša, ali Užbinec naglašava da sezona nije bila normalna.

Mnogo toga je zavisilo od sreće, regularnost je pod znakom pitanja. Pandemija je pravila dosta problema, ali sa druge strane možemo da govorimo i o ujednačenom kvalitetu vodećih ekipa. Ukoliko Crvena zvezda nastavi da diktira ovakav tempo i da ima ovakvu podršku države i grada, imaćemo dosta problema da održimo korak. Neće biti nemoguće, ali potreban nam je rezultat, na osnovu rezultata ljudi ulažu u klub, rekao je Užbinec za Siol.net.

Budžet kluba iznosi 5 miliona evra.

Ova suma pokriva sve, od putnih troškova, plaćanja hale, mlađih kategorija do igrača i stručnog štaba. Želimo da budemo transparentni, ali ne krijem da vučemo neke repove iz prošlih sezona. Pre svega mislim na dug prema bivšim trenerima, Slavenu Rimcu i Juri Zdovcu. Mislim da smo peti u regionu po visini budžeta, Crvena zvezda je daleko napred, potom slede Partizan, Budućnost i Mornar, a u našem rangu je i Igokea. Ali mogu da kažem da smo u Zagrebu imali 20 do 30 procenata veći budžet za igrače.

Cedevita Olimpiji je ponuđen trogodišnji ugovor za nastup u Evrokupu, a Užbinec ne misli da će unapred obezbeđena mesta za evropska takmičenja uticati na kvalitet ABA lige.

Mnogo se o tome govori, ali mislim da je liga interesantna i korisna za sve klubove koji učestvuju. Naravno da su Partizan i Zvezda magnet za publiku, ali zašto je liga formirana – da najboljim klubovima u regionu pruži više kvalitetnih utakmica. Svi nacionalni šampionati, uključujući i srpski, su preskromni za razvoj igrača. Sada je ugovor sa Evroligom istekao, ali se nadam da će novi biti potpisan, pregovori su u toku. To će klubovima pružiti dodatni sportski motiv. Naravno da ABA liga ima svoje minuse, ali mnogo je više pluseva. Priče sa političkom pozadinom ne donose ništa dobro, a ukoliko uspostavljen sistem bude isključivo u rukama klubova i menadžmenta lige ne brinem se za budućnost. Pored toga, tu je i finansijska motivacija, već sada utakmica ABA lige manje košta Cedevita Olimpiju od utakmice šampionata Slovenije, zaključio je direktor Cedevita Olimpije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

PRVO POJAČANJE ŽALGIRISA: Trinkijeri dovodi košarkaša Bajerna

Kako stvari stoje, košarkaš Bajern iz Minhena Silvan Fransisko, sledeće sezone će se preseliti u Litvaniju, gde će nositi dres...

POVEZANE OBJAVE