FIBA prelomila: Bez evropskih prvenstava mlađih kategorija, igraće se “čelendžeri”

Evropska kuća košarke FIBA Evropa je odlučila da i ove godien otkaže evropske šampionate za mlađe kategorije.

Razlog je pandemija koronavirusa, i to će biti druga uzastopna godina bez takmičenja.

Ipak, za razliku od prošle godine, odlučeno je da ne bude u potpunosti bez košarke, već da se organizuju “čelendžeri”.

Svi turniri će biti igrani na dobrovoljnoj bazi i neće biti prelaženja u nižu ili višu diviziju. Naime, 18 najbolje rangiranih reprezentacija (16 iz A i dve najbolje plasirane iz B divizije tokom 2019. godine), biće podeljene na tri turnira sa po šest ekipa. Ostale ekipe, rangirane od 19. mesta nadole, takođe će igrati turnire sa po šest timova.

Bord je odlučio i da će sve zemlje, koje je trebalo da budu domaćini evropskih prvenstava leta 2021, imati prvenstvo prilikom prijava za organizaciju takmičenja 2022. godine.

Plasman na Svetsko prvenstvo U17 za košarkašice i košarkaške koje će se igrati 2022. godine, reprezentacije će moći da izbore preko „U16 Čelendžera“ koji će se igrati leta 2021.

Sa druge strane, Svetsko prvenstvo za igrače do 19 godina u Letoniji (3-11. jul 2021), na kome učestvuje i Srbija, biće odigrano u ustaljenom formatu, baš kao i žensko U19 Svetsko prvenstvo u Mađarskoj.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Petorica reprezentativaca dobijaju priznanja od FSS, odlične vesti za fudbalski Niš i Novi Sad

Završena je sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, na kojoj je doneto nekoliko odluka. Jedna od njih tiče se...

POVEZANE OBJAVE