Sančo i Haland doneli pehar Dortmundu, Lajpcig i dalje bez osvojenog trofeja

Dortmund – Lajpcig 4:1(3:0)

Sančo 5′,45+1′, Haland 28′,87′ – Olmo 71′

Posle četiri godine u finalu nemačkog DFB kupa nije igrao minhenski Bajern. Devetostruki uzastopni šampion je ispao još u drugoj rundi od Holštajna iz Kila, pa je put do trofeja bio otvoren ostalim učesnicima. Na kraju su se završne predstave domogli najveći rivali Bavaraca u prethodnim  sezonama, ”bikovi” iz Lajpciga i Borusija iz Dortmunda.   

Domaćin finala, već tradicionalno je Berlin i ”Olimpijski stadion” u prestonici. Zanimljiv je i podatak da su se sastala dvojica najmlađih trenera u istoriji finala ovog takmičenja. S jedne strane je bio, ipak znatno iskusniji, Julijan Nagelsman, od leta šef struke u Bajernu, dok je na klupi ”milionera” bio malo poznati Edin Terzić, koga bi trebalo da zameni Marko Roze iz Menhengladbaha. Posle osvajanja trofeja, možda se čelnici Dortmunda i pokaju zbog ranog angažmana stratega imenjaka iz Menhengladbaha.   

Samo je pet minuta prošlo a Borusija je već vodila. Džejdon Sančo je dobio loptu od Dauda, a onda je precizno poslao u levi ugao van domašaja ruku golmana Gulačija. Nije prošlo ni pola sata igre kada je mašina za golove, norveški centarfor Erling Haland, duplirao je prednost ”milionera”. Izdržao je statisti centarfor duel sa Upamenkanom, budući Bajernov štoper je završio na travi, a Haland je plasirao loptu u mrežu Lajpciga. Ni tu nije bio kraj stradanju ”bikova”, u prvom minutu sudijske nadoknade još jedna brza akcija Dortmunda posle koje se Sančo gotovo ušetao sa loptom u gol. Sudija Brih je proveravao ovu situaciju, ali ofsajda nije bilo, pa se na predah otišlo sa vrlo ubedljivom prednosšću Borusije. 

 

Mnogo bolje je Lajpcig odigrao drugih 45 minuta, čak je imao priliku da meč uvede u dramatičan finiš, ali je na drugoj strani ipak bila Borusija, tim sa kojim ”bikovi” najteže izlaze na kraj od svih bundesligaša. Odmah na startu nastavka Nkunku je pogodio prečku, nešto kasnije je i stativa spašavala Dortmund, a mrežiu je ztresao tek u 71. minutu Dani Olmo. Mladi Španac je odlično tukao sa ivice kaznenog prostora i doneo nadu svom timu. Pre tog gola utakmicu je mogao da zatvori Tirgan Azar, a posle pogotka Olma i Sančo, koji se poigravao ispred prazne mreže Lajpciga. Sve je bilo rešeno u 87. minutu, posle još jednog kontra napada Borusije, a Haland je po drugi put bio strelac. On se okliznuo pre šuta, a upravo je to prevarilo golmana Gulačija, pa je lopta po sredini ušla u gol.   

Bila je ovo četvrta uzastopna pobeda Borusije protiv Lajpciga, a već osma u nizu u kojoj ”bikovi” ne uspevaju da pobede ”milionere”. Dortmundu, posle osvojenog pehara, ostaje da u preostala dva kola zadrže četvrtu poziciju i izbore novi nastup u Ligi šampiona. Što se Lajpciga tiče, oni i dalje nemaju osvojen trofej u svojoj, ne tako dugoj istoriji. Možda će im utehu predstavljati još jedna vicešampionska titula u Bundesligi.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Real nemilosrdan protiv Baskonije na startu plejofa, Marinković solidan (VIDEO)

Košarkaši madridskog Reala savladali su u svom Vizink centru Baskoniju sa 90-74, u prvoj utakmici četvrtfinala Evrolige. Aktuelni šampion...

POVEZANE OBJAVE