Đoković radio prekovremeno, sutra 59. put protiv Nadala

Novak Đoković – Lorenco Sonego 2:1(6:3, 6:7(5), 

 Sumnjamo da je Novak Đoković imao ovako naporan dan u svojoj karijeri. Pošto je u ranim popodnevnim satima uspeo da preokrene meč četvrtfinala protiv Stefanosa Cicipasa, koji je trajao više od tri sata, ništa manje naporan bio je i polufinalni okršaj sa Lorencom Sonegom. Na kraju, ipak je slavio srpski teniser 2:1(6:3, 6:7(5), 6:2, posle 2 sata i 45 minuta igre. U nedelju će igrati u 11. finalu u Rimu i boriće se za svoj šesti pehar na ovom Mastersu.   

Lorenco Sonego je jedan od retkih tenisera koji je imao pozitivan skor sa Novakom Đokovićem. Istina, njih dvojica su se sastala samo jednom, bilo je to na turniru u Beču prošle godine, a u tom meču srpski as je doživeo jedan od najtežih poraza u karijri, osvojio je samo tri gema. Zanimljivo je da je Sonego do sada osvoji dva ATP turnira, a oba puta je u finalima pobeđivao tenisere iz Srbije. U Antaliji Miomira Kecmanovića, a nedavno na Sardiniji Lasla Đerea. Nije Sonego slučajno došao u polufinale Mastersa u Rimu, svoje prvo u karijeri, pošto je već izbacio Monfina, Tima i dans Rubljova.   

Đoković je odlično odigrao prvi set, kao da nije nekoliko sati ranije vodio rovosku bitku sa Stefanosom Cicipasom. Ruku na srce, i Italijan je igrao današnje četvrtfinale, i to kompletno, u kome je dobio Andreja Rubljova. Ključni trenutak u prvom setu dogodio se u četvrtom gemu. Pre toga nismo videli nijednu brejk loptu, a tada je Đoković stekao dve vezane. Iskoristio je drugu i po prvi put oduzeo servis rivalu. Do kraja tog dela igre gledali smo rutinsku partiju najboljeg tenisera sveta, čuvao je svoj servis i stigao do 6:3 posle 35 minuta igre.   

Kao i u meču sa Cicipasom, Đokovića je odično služio forhend, ali je znato popravio bekhend. Međutim, i Italijan je bio raspoložen, bodren sa tribina nije dozvoljavao Srbinu da prelomi meč, mada je Đoković propustio jednu brejk šansu u trećem, a u sedmom gemu čak tri. Ni deveti se nije posrećio srpskom asu, dva puta je imao preliku da oduzme servis Sonegu, i opet nije uspeo. Međutim, u narednom gemu uzvratio je Italijan, došao je dva puta do brejk, ujedno i set lopte, ali ni on nije uspeo da ih realizuje. Nazirao se trenutak odluke. Servirao je Sonego, Đoković stigao do dve vezane brejk lopte i iskoristio drugu, osmu u drugom setu. Stigao je na vreme skraćenu loptu rivala i plasirano je van domašaja Sonega.   

Usledio je servis za finale Rima. Sonego se nije predao, poveo je sa 0:30, ali su onda usledila tri vezana poena najboljeg tenisera sveta i prva meč lopta koju nije iskoristio. Nije ni drugu, pa se moralo u taj brejk, pošto je Sonego prvi put oduzeo servis Novaku u meču. Računali smo da će Novak na iskustvo slomiti odličnog Italijana u dodatnom 13. gemu, ali se to nije dogodilo. Mada je poveo srpski teniser sa 3:0 na početku, posle 4:2 Sonego je vezao četiri poena i došao do još dve set lopte. Prvu je Novak spasao, ali ne i drugu kada je loptica završila iza osnovne linije. Finalistu je morao da odluči treći set, na veliku radost Rafaela Nadala.   

Čini se da je ključni momenat u trećem setu bio prvi gem. Imao je Sonego 0:40 na servis Đokovića, lai nije uspeo da napravi brejk. Zato je Novak uspeo u četvrtom, a kasnije ga je lako potvrdio na svoj servis i poveo sa 4:1. Sada više neprijatnih iznenađenja nije bilo, sačekao je srpski teniser svoju novu šansu kod 5:2 i ovog puta je prva, a ukupno treća meč lopta, iskorišćena. Sada je samo pitanje koliko će uspeti da se odmori za sutrašnje finale sa Rafaelom Nadalom, pošto je Španac danas proveo neuporedivo manje vremena na terenu.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Gocić pred Crvenu zvezdu: Respekt i priprema za Ligu šampiona!

Derbi meč poslednjeg kola ligaškog dela domaćeg vaterpolo šampionata igra se na bazenu SC "11. april" u subotu od...

POVEZANE OBJAVE