Otkriven spomenik čoveku koji je doneo prvu fudbalsku loptu u Beograd

Čovek koji je 1896. godine doneo prvu fudbalsku loptu u Beograd, Hugo Buli, dobio je svoju bistu u srpskoj prestonici.

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, Marko Pantelić, zajedno sa visokim funkcionerima Saveza i predstavnicima Grada, prisustvovao je otkrivanju biste na Adi Ciganliji i govorio o značaju ovog dana.

Svetski prepoznatljivi simboli čine naš grad. U tom smislu veoma značajna asocijacija srpske prestonice je i sport gde fudbal ima vodeću ulogu. Uspesi najvećih beogradskih klubova kroz dosadašnju istoriju ostavili su duboke tragove na mapi najpopularnijeg svetskog sporta, a beogradski fudbal je ozbiljan gigant koji se poštuje. Nesumnjivo da zasluge za to ima i čovek kome danas otkrivamo spomenik i to baš ovde na jednom od izvora budućih asova. Hugo Buli je iz Berlina gde je studirao, doneo u Beograd prvu fudbalsku loptu koja se zavrtela po tadašnjim livadama našeg grada, šireći svoju magičnu moć. Vremenom stvarali su se igrači, timovi, sudije, treneri, gradila igrališta. Prolazile su godine, a uz niz uspešnih rezultata, naš grad danas ima jednog klupskog evropskog i svetskog prvaka, jednog finalistu Kupa šampiona, dva velika stadiona poznata svuda u svetu, armiju fudbalera, trenera, sudija, sportskih radnika i onih koji sa neskrivenom strašću vole da gledaju sve ono što se u fudbalu dešava, rekao je Pantelić.

Novo poglavlje u razvoju fudbala otvoriće Nacionalni stadion.

Uskoro, Beograd i Srbija će se ponositi novim, modernim Nacionalnim stadionom koji će otvoriti novo poglavlje u razvoju našeg fudbala. Buduće generacije pisaće nove stranice našeg fudbala i istorije koja je počela onog dana kada je Hugo Buli doneo prvu fudbalsku loptu u Beograd. Zato mu danas otkrivamo spomenik, jer njegov čin je imao presudan uticaj na sve ono što se kasnije dešavalo. Ovo spomen obeležje kojim obogaćujemo srpsku i beogradsku istoriju, ostavlja nam i obavezu da s ponosom čuvamo uspomenu na Huga Bulija, zaključio je potpredsednik FS Srbije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Real nemilosrdan protiv Baskonije na startu plejofa, Marinković solidan (VIDEO)

Košarkaši madridskog Reala savladali su u svom Vizink centru Baskoniju sa 90-74, u prvoj utakmici četvrtfinala Evrolige. Aktuelni šampion...

POVEZANE OBJAVE