Prvo pa muško: Viljareal u prvom finalu do trofeja, penali za infarkt! [VIDEO]

Viljareal – Mančester junajted 1:1(1:0) – penalima 11:10
Moreno 29′ – Kavani 55′

Unaj Emeri je majstor za Ligu Evrope. Znalo se to i ranije, kao trener je tri puta osvajao ovo takmičenje sa Seviljom, a sada se upisao i u istoriju Viljareala. “Žuta podmornica” je u svom prvom evropskom finalu stigla do trofeja, prvog u svojoj istoriji!

Viljareal je pobedio Mančester junajted nakon 120 minuta igre i boljeg izvođenja penala, pa je tako Ole Gunar Solskjer i dalje bez osvojenog trofeja sa “crvenim đavolima”. Meč je bio uzbudljiv, ali su penali bili neverovatni, Španci su slavili sa 11:10.

Nije bilo mnogo uzbuđenja pred golom ni jednog od dva finalista u prvom poluvremenu, mada je jedan loš udarac, iz dobre pozicije, uputio Skot Mektominej. Viljareal je koristio brze kontra napade, ali su se oni završavali uglavnom ispred kaznenog prostora Junajteda. Pomalo neočekivano Španci su poveli. Isticalo je pola sata igre, Danijel Pareho je izveo prekid sa leve strane i uputio dugu loptu u kazneni prostor rivala. Odbrana engleskog tima nije najbolje reagovala, Lindelef nije ispratio Đerara Morena, a najbolji fudbaler Viljareala uspeo je da zahvati loptu na petercu, taman toliko da David de Heea ne može da je zaustavi. “Žuta podmornica” je povela sa 1:0, a to je bio prvi pogodak u već petom odmeravanju snaga ova dva rivala. Naime, Junajted i Viljareal su igrali četiri puta pre ovog finala, uvek u grupnoj fazi Lige šampiona, a sva četiri duela završena su rezultatom 0:0. Vrlo zanimljiv podatak.

U drugom poluvremenu Junajted je zaigrao mnogo bolje, a i često se dešavalo u sezoni, koja se za njih sada završava, da uspeju da preokrenu rezultat u nastavku, setimo se samo polufinala sa Romom na “Old Trafordu”. Posle nekoliko poluprilika usledilo je izjednačenje u 55. minutu. Bilo je malo i sreće kod gola za Junajted, Mektominej je šutirao na gol, ali se lopta odbila par puta i namestila na nogu Edinsonu Kavaniju. Urugvajac ne propušta takve prilike, pogotovo jer je i golman Rulji već bio na travi.

Dugo se u VAR sobi utvrđivalo da li je bilo ofsajda, a odluka je na kraju glasila da nije. Mogao je novi vicešampion Engleske i do potpunog preokreta, opet je Kavani, ovog puta glavom, pokušao, ali je lopta pogodila jednog defanzivca Viljareala. Posle 90 minuta pobednika nije bilo, ušlo se u produžetke.
U dodatnih 30 minuta nije bilo golova, ali se Viljareal podigao i bio bolji rival. Više je vremena proveo na polovini rivala, ali i u blizini kaznenog prostora Junajteda. Bilo je i nekoliko pokušaja ka Davidu de Hei. Ipak, odlučili su penali.

A tek je kod izvođenja penala usledio šou. Svih 11 fudbalera Viljareala, uključujući i gomana Ruljija bilo je uspešno. Odlično su šutirali i “crveni đavoli”, njih deset, da bi 11. tukao golman de Hea, čiji je dosta slab šut zaustavio kolega rivalskog kluba, Argentinac Rulji.

Osvajanjem Lige Evrope Viljareal je izborio nastup u Ligi šampiona naredne sezone, pa će Španija imati pet predstavnika, pored Atletika, Reala, Barse i Sevilje, i oni će biti deo najjačeg evropskog klupskog takmičenja. Umesto Viljareala, u Ligu konferencija ići će osmoplasirana ekipa La Lige, Selta iz Viga.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Gocić pred Crvenu zvezdu: Respekt i priprema za Ligu šampiona!

Derbi meč poslednjeg kola ligaškog dela domaćeg vaterpolo šampionata igra se na bazenu SC "11. april" u subotu od...

POVEZANE OBJAVE