Na zapadu ništa novo: Još jedan epski meč Đokovića i Nadala i još jedan trijumf najboljeg na svetu

Novak Đoković – Rafael Nadal 3:1 (3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2)

Novak Đoković i Rafael Nadal su odigrali još jedan epski meč. Trijumfovao je najbolji teniser sveta posle 4 časa i 13 minuta igre i plasirao se u finale Rolan Garosa.

Velika borba vodila se u dva startna gema i njihov ishod je odlučio prvi set. Đoković je dva puta imao brejk loptu u prvom gemu, a obe je Nadal spasio fantastičnim servisima, prvo as udarcem, a onda i vinerom. Mogao je Srbin do još jedne prilike, ali je čist smeč ispucao tri metra iz osnovne linije. Čini se da je to bio detalj koji je rešio set, iako se igrao prvi gem. U svom prvom servis gemu Novak je imao 40:15, ali mu ni to nije bilo dovoljno da ga osvoji. Do svoje prve brejk šanse Nadal je stigao posle dva neuspešna smeča Đokovića, što je pokazalo koliko je srpskom asu falilo samopouzdanja kod tog udarca. Posle brejka Španac je brzo stigao do 5:0, uz sijaset raznoraznih grešaka prvog tenisera sveta.

Tek kad se oprostio od prvog seta Đoković je odigrao tri dobra gema, koja je napokon dobio. Međutim, ponovo je propustio dve brejk lopte, ovog puta vezane, pa je Španac dva puta imao i set loptu. Kod rezultata 5:3 i 40:0, Nadal je pokazao da mu nije svejedno. Stigao je Novak do izjednačenja, ali kada je trebalo ponovo da zapreti rivalu, opet je servis spasio Španca. Vinerom je stigao do nove set lopte, a iskoristio je tek sedmu za 6:3.

Za razliku od prvog seta početak drugog pripao je Đokoviću. Poveo je Srbin sa 2:0 izgubivši samo jedan poen. Ipak, nije uspeo dugo da uživa u osvojenom brejku, uzvratio je Španac ribrejkom, a zatim i poravnao na 2:2. U šestom gemu Novak ponovo oduzima servis rivalu, za to su mu trebale tri brejk lopte, ali je važno da je prednost brejka opet bila tu. Presudan u drugom setu bio je sedmi gem. Opet je

Đoković hodao po ivici žileta, tri brejk lopte, od toga dve vezane, imao je Nadal, ali je uz nadčovečanske napore najbolji teniser sveta uspeo da sačuva svoj servis. Nardeni gem je prepustio rivalu i fokusirao se na svoj servis, koji je trebalo da mu donese set. Nije bilo lako, ali je uspeo. Pretio je Nadal sve vreme, opet je Novaka izdao smeč, pa je Nadal čudesnim pasingom iz neverovatno teške pozicije uspeo da dođe do brejk šanse. Nije je iskoristio, ali je dobio još jednu, koju je Đoković spasio dobrih forhendom. Nije Srbin više dopuštao rivalu da se nada, uskoro je na semaforu pisalo 1:1.

Mislili smo da ne može dramatičnije nego u drugom setu, a u trećem je drama podignuta na kvadrat. Počelo je bez brejka u prva četiri gema, mada je Đoković kod 1:1 imao dva puta priliku za oduzimanje servisa. Nakon toga pravi festival brejkova. Đoković je ”potegao” prvi, ali je Nadal odmah odgovorio. Nije to pokolebalo srpskog asa, usledio je još jedan, a onda i dobijen sopstevni servis za ubedljivih 5:3, uz jednu spašenu brejk loptu. Imao je Đoković ogrmonu šansu kod 5:4 i 30:0 da dođe do tri vezane set lopte. Bio je to bukvalo zicer posle dobrog servisa, ali je forhend zakucao u mrežu. Naravno da je Nadal poklon oberučke prihvatio i vratio se u set novim brejkom. Mogao je Srbin opet do brejka u narednom gemu, ali posle dve neiskorišćene šanse morao je da servira za ostanak u setu. Bilo je povuci-potegni, pre svega zbog vrlo slabog servisa koji Novau nije donosio nikakvu prednost. Imao je Nadal i set loptu, ali je Novak izborio taj-brejk. Bio je to poseban set, počeo je duplom grekom Nadala, ali je ubrzo bilo 3:3. Tada je Đoković osvojio dva poena, prvi sjajnim forhendom, a drugi posle velike greške rivala, kada je lak volej poslao u aut. Kod 5:4 Đoković je najzad odservirao as, a zatim iskoristio prvu set loptu za 2:1.

Nakon ovakvog raspleta trećeg seta četvrti je počeo pomalo neočekivano, brejkom koji je napravio Nadal, a odmah potom pretvorio ga je u vođstvo od 2:0. Nije to poremetilo najboljeg na svetu, koji je prvo bez izgubljenog poena osvojio svoj servis, a odmah zatim anulirao prednost brejka Nadala. U trećem, četvrtom i petom gemu Španac je osvojio ukupno jedan poen i to je bio jasan pokazatelj da je kraj meča blizu. Usledila su još dva briljanta gema, Đoković je došao do 5:2, a na kraju je potpuno dotukao rivala brejkom za kraj serije od šest uzastopnih gemova i plasman u finale.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Inzagi odlučio gde nastavlja karijeru!

Simone Inzagi će u aktuelnoj sezoni, gotovo sigruno, doneti Skudeto Interu posle tri godine na klupi ekipe iz Milana. Plavo-crni...

POVEZANE OBJAVE