Sonja Vasić vodila Srbiju do pobede na startu EuroBasketa

SrbijaItalija 86:81 (19:19, 18:20, 15:18, 22:17, 12:7)

Košarkašice Srbije savladale su Italiju u prvom kolu Eurobasketa, koji zajednički organizuju Francuska i Španija. Srpkinje su na prethodnom šampionatu, koji se igrao u našoj zemlji i Letoniji, osvojile bronzanu medalju, a već su obezbedile i plasman na Olimpijske igre u Tokiju, na kojima, takođe, brane bronzu.

Protiv Italije u prvom kolu B grupe nije bilo lako, imali smo izgubljen meč koji smo bukvalno ”ukrali” Italijankama u finišu meča, pa posle slavili nakon dodatnih pet minuta. Sada nam je otvoren put do četvrtfinala, u koje će se plasirati samo prvoplasirani tim iz svake grupe, dok će drugoplasirani i trećeplasirani morati u razigravanje. U B grupi, pored Srbije i Italije, nalaze se još Crna Gora i Grčka, a u prvom meču Crnogorke su slavile protiv Grkinja sa 70:55. Domaćin ove grupe je španski grad Valensija.

Prvo poluvreme proteklo je u izjednačenoj igri, u kojoj se prednost često selila s jedne na drugu stranu, ali nijedna ekipa nije stizala do ozbiljnije razlike.Utakmica je počela da se lomi pred kraj trećeg perioda, tada Italija stiže do +8, bilo je 57:49, ali su naše košarkašice odgovorile serijom 7:0. Međutim, usledio je odgovor Italijanki serijom 11:2 i činilo se da su to ključni trenuci, pošto su rivalke stigle do dvocifrene prednosti na četiri minuta pre kraja. Uspeli smo da smanjimo na -3, u dva navrata, ali nismo uspevali da zagradimo svoj koš kod promašaja protivnica, pa smo primili veliki broj poena i drugog i trećeg napada.

U samom finišu velika drama na parketu. Uspele su naše košarkašice da dva puta ukradu loptu rivalkama i izjednače na 74:74. Italijanke nisu realizovale svoj napad, ali nije uspela ni Sonja Vasić, koja je napravila korake pred poslednji šut, pa su ekipe morale u produžetak. U dodatnih pet minuta Italija je povela samo na početku sa tri razlike, a ostatak produžetka pripao je našim reprezentativkama. Briljirala je Sonja Vasić, koja je poenima, uz dodatno bacanje, odvojila naš tim na 84:79, što je bilo dovoljno za važan trijumf. U petak, u drugom kolu, naša selekcija igra protiv Grčke, a meč počinje u 12 časova.

Kod naše reprezentacije najefikasnija je bila Sonja Vasić, bivša Petrović, koja je ubacila 27 poena, ali je imala i 13 skokova i 7 asistencija. Odlična je bila i Ivon Anderson sa 18 poena, a dvocifrena je bila i Jelena Bruks sa 14 koševa i 8 uhvaćenih lopti. Sesilija Zandalasini je bila najbolja kod Italije, ona je ubacila 18 poena, dok su po 12 dodale Martina Bestanjo i Debora Karanđelo.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Budućnost – Partizan: Na ovoj teliviziji pratite drugu utakmicu polufinala ABA lige

Košarkaši Partizana i Budućnosti danas od 18 časova igraju drugi meč polufinala ABA lige u "Morači". Tim Željka Obradovića vodi...

POVEZANE OBJAVE