Lavice su u polufinalu!

Španija – Srbija 64: 71 (15:13, 12:10, 16:20, 19:19, 2:9 )

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva nakon dramatične pobede nad Španijom nakon produžetka.

Naše košarkašice loše su ušle u meč i tek posle 2 minuta i 10 sekundi poentirale su. Loše su počele u odbrani dozvolivši španjolkama da se odlepe na 5:2. Posle početke nervoze lavice su uspele da dođu u egal.

Ipak rezultat je mogao da bude bolji da nije bilo glupo izgubljenih lopti i promašenih šuteva. Prvi deo igre dobile su Španjolke a naše košarkašice nisu iskoristile poslednji napad. Lavice u prvoj četvrtini nisu postigle trojku što u daljem toku meča može predstavljati problem.

Španija je zonskom odbranom u drugoj četvrtini uspela da se odlepi i stekne osetniju prednost od 25:17. Imala je nekoliko puta Srbija priliku za potpuni priključak ali su je greške koštale. Ipak prednost Španije na poluvremenu nije toliko velika i iznosi 4 poena prednosti.

U drugom delu igre, naše košarkašice zaigrale su bolje i izjednačile na 29:29. Zato je španski selektor bio prinuđen na tajm aut. Igra se na mali broj poena a ponekad i brzopleto na obe strane. Naše igračice povele su sa 35:32 na pola treće četvrtine i iskoristile nekoliko loših napada Španjolki. Tek posle 27 minuta igre, nae igračice konačno postižu trojku.

Održavaju lavice prednost ali velikim brojem faulova omogućavaju rivalkama da održavaju egal.

Španjolke su bolje počele poslednju četvrtinu koristeći zonsku odbranu obzirom da nas ne služi šut za tri poena. Nevena Jovanović je igračica koja našu selekciju praktično drži u rezultatskom priključku. Međutim, ne prate je saigračice koje izgubljenim loptama pružaju šansu Španiji da se odlepi. Tome doprinosi i dobar ofanzivni skok rivala.

Preciznije su i koriste brzopletost naših igračica zbog čega imaju prednost od šest poena dva ipo minuta pre kraja susreta. Srbija je to istopila i trojkom Ivon Anderson prišla na samo poen zaostatka. Očekuje nas napeta završnica.

Na 18.4 sekunde do kraja Sonja Vasić postiže koš za vođstvo Srbije. Potrebna nam je dobra odbrana za konačnu pobedu. Međutim, sudije su na 1.2 sekunde do kraja dosudile faul za dva slobodna bacanja iako se činilo da to nije slučaj. Pogodile su Španjolke jedno bacanje i otišlo se u produžetak!

Srpkinje za sada bolje igraju u nastavku meča i to zahvaljujući dobroj odbrani. Španjolke pružaju lavicama priliku da reše ovu utakmicu promašenim šutevima. Ipak, Srpkinje su bile prisebnije a junakinja je bila Nevena Jovanović koja je trojkom na desetak sekundi do kraja donela veliku radost za Srbiju.

Najefikasnija u ekipi Srbije bila je Sonja Vasić sa 19 poena a pratile su je Ivon Anderson sa 17 i Nevena Jovanović sa 15. U poraženoj ekipi istakla se Kristina Ovina sa 14 koševa a najefikasnije uz nju bile su Astu Endur sa 12 i Maite Kazorla sa 11.

Po prvi put u istoriji savladana je Španija a naše košarkašice igraće u polufinalu Evropskog prvenstva protiv Belgije koja je savladala Rusiju.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

JEDNO IME MANJE: Ragnik odbio Bajern, ostaje veran reprezentaciji!

Fudbaleri Bajerna u prvom duelu polufinala Lige šampiona remizirali su 2:2 sa Real Madridom. U Nemačkoj su izgubili titulu i...

POVEZANE OBJAVE