Srbija u finalu EuroBasketa!

SrbijaBelgija 74:73(23:17, 9:19, 22:19, 20:18)

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije je u finalu EuroBasketa. U više nego dramatičnom polufinalu Srbija je pobedila Belgiju sa 74:73, uz malo sreće u poslednjoj sekundi i u nedelju će se boriti za zlato sa selekcijom Francuske, koja je pobedila Belorusiju sa 73:61 u prvom polufinalu.

Posle početnog vođstva Belgije od 2:0, Srbija pravi seriju 13:0! Pokušavao je selektor rivala da prekine sjajan niz naših košarkašica, ali rešenja za Tinu Krajišnik, Sonju Vasić i Aleksandru Crvendakić, jednostavno nije imao. Tek u drugoj polovini prvog perioda Belgijanke su počele da pogađaju, ali smo njihovu mini seriju prekinuli trojkom, uz fauz, Aleksandre Crvendakić. Dvocifrenu razliku izgubili smo posle tri uzastopne trojke rivala, dve je ubacila Mezdah, a Alemand jednu. Poenima Ane Dabović sa penala dobili smo prvu četvrtinu sa 23:17

Sve je bilo loše u drugoj deonici. Belgijankama je proradio šut, isticala se Žili Alemand, dok su se naši napadi završavali nepotrbnim šutevima za tri poena, umesto da smo kroz pas stizali do lakih koševa. Promašivale su Butulija, Bruks, Dabović, pa i Sonja Vasić, i Belgija stiže do poravnanja 29:29, a nešto kasnije i vođstva poenima Mezdah. Jedinu trojku za Srbiju pogodila je Saša Čađo. Posle vrlo slabe igre u drugih deset minuta, kada smo postigli samo devet poena, Belgija na veliki odmor odlazi sa prednošću od četiri poena 36:32. U našem sastavu Aleksandra Crvendakić je ubacila 13 poena, koliko i Žili Alemand kod Belgije.

Malo smo lošije počeli u odbrani u nastavku, primili smo neke lake poene na obruču, a u napadu je Jelena Bruks promašivala u seriji, još je naš kapiten bila bez poena. U napadu smo zavisili od Sonje Vasić i Tine Krajišnik, srećom, počela je da pogađa i Ivon Anderson. U 25. minutu poveli smo sa 45:44 posle četiri uzastopna poena Krajišnik. Međutim, Belgija je nastavila da sipa trojke. Trojku je vratila Nevena Jovanović, ali su onda usledili prvi poeni Eme Mesem, najbolje košarkašice Belgije, koja je do finiša treće deonice bila potpuno zaustavljena. Najzad je pogodila Bruks, zatim i Sonja Vasić, pa je rezulatat posle tri četvrtine bio samo -1, Belgija je vodila sa 55:54.

Malo smo pojačali odbranu u odlučujućih deset minuta, poveli sa tri poena posle koša Sonje Vasić, ali se razigrala i Ema Mesem, uz Antoniju Deler, pa je usledila rezultatska klackalica. Opet je pogodila Krajišnik za 65:63, na tri i po minuta do kraja. Poenima Anderson došli smo do +4, ali je uzvratila Mesem. Na 90 sekundi do kraja imali smo +2 i napad koji je trajao do poslednje sekunde i koša Sonje Vasić. U narednom napadu sjajna Vasić je iznudila faul u napadu, na minut do kraja. Jovanović je promašila trojku, ali je do kraja meča ostalo još tridesetak sekundi. Trebala nam je još jedna dobra odbrana. Antonija Deler je ubacila dva bacanja, kao i Nevena Jovanović na drugoj strani. Na 20 sekundi do kraja opet je bilo +4 za Srbiju. Gorostasna Liskens je pogodila sa poludistance na 12 sekundi pre kraja, pa su belgijanke ponovo faulirale Nevenu Jovanović. Ona je pogodila prvo bacanje, ali ne i drugo, pa je Bruks faulirala Liskens pod košem Belgije, potpuno nepotrebno, na osam sekundi do kraja. Mezdah je šutirala umesto povređene Liskens, ali je ubacila samo jednom. Na drugoj strani Jelena Bruks pogađa oba puta. Usledila je trojka Mezdah na 1,6 sekundi do kraja. I tada ogromna greška naših košarkašica kod izbijanja lopte, ona pada u ruke Mezdah, koja pogađa za dva poena, što bi bio trijumf Belgije, da vreme nije isteklo. Bili smo miljenici bogova u tom poslednjem sekundu, možda je šut kasnio samo neku stotinku. Na kraju, Srbija -Belgija 74:73.

U našem timu Sonja Vasić je ubacila 16 poena, jedan manje dala je Aleksandra Crvendakić, a po 9 Jovanović i Krajišnik. Kod Belgijanki najefikasnija bila je Alemand sa 18 koševa, Deler je dodala 14, a Mezdah 11.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

RASPRODAJA U NAJAVI: Leverkuzen za 60 miliona ostaje bez važnog igrača, tri premijerligaša stala u red?

Fudbaleri Bajer Leverkuzena ove sezone su nadomak triple krune. Bundesligu su osvojili, a pokušaće da je završe bez poraza. U...

POVEZANE OBJAVE