IN MEMORIAM: Preminula legendarna atletičarka Vera Nikolić

Legendarna atletičarka Vera Nikolić preminula je noćas na Institutu za neurohirurgiju u Beogradu, prenosi Sportski žurnal.

Jedina srpska seniorska svetska rekorderka doživela je 21. januara moždani udar. Došlo je dopucanja aneurizme što je prouzrokovalo u prvom trenutku i srčani zastoj.

Prebačena je u Beograd gde je operisana na Neurohirurškoj klinici Kliničkog centra u Beogradu.

Od tada je bila u indukovanoj komi iz koje se, nažalost, nije izvukla.

Sa 16 godina je postala reprezentativka, pa čak i prvakinja Balkana. U septembru 1966. sa nepunih 18 godina učestvuje na Evropskom prvenstvu u Budimpešti i u trci na 800 metara osvaja prvo mesto, rezultatom 2:02,8, pobedivši favorizovanu i iskusniju Žužu Sabo. To je bila prva zlatna medalja na evropskim prvenstvima za Jugoslaviju. Zbog tog uspeha je dobila naziv Zlatna Vera. Krajem godine je po izboru lista Sport, proglašena za sportistu godine u Jugoslaviji.

Godinu dana kasnije 20. jula 1968. Vera pravi pravu senzaciju na londonskom „Kristal palasu“ i u okršaju sa najvećom nadom britanske atletike Lilijan Bord postavlja svetski rekord na 800 metara rezultatom 2:00,5.

Osvojila je evropsku zlatnu medalju 1971. godine, a najveći žal u karijeri ostaje što nije osvojila medalju na Olimpijskim igrama.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Srpkinje nemoćne protiv Brazila

Odbojkašice Srbije doživele su i treći poraz u okviru prve runde Lige nacija, koja se igra u Rio De...

POVEZANE OBJAVE