Vatromet golova: Španija posle produžetka bolja od Hrvatske!

Hrvatska – Španija 3:5 (1:1)

Pedri (ag.) 20′, Oršić 85′, Pašalić 92′, Sarabija 38′, Aspilikueta 57′, Tores 77′, Morata 100′, Ojarzabal 104′,          

Fudbaleri Španije plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva nakon pobede nad Hrvatskom posle produžetka 5:3. Meč je obeležio bizaran autogol Španaca ali i to da su Hrvati stigli dva gola minusa i izborili produžetke.

Već u drugom minutu prvu šansu imali su Španci ali je Livaković dobro prepoznao situaciju i pokupio loptu. Španci su od početka meča nametnuli svoj ritam uz posed lopte. Ne dozvoljavaju Hrvatima da organizuju igru. Prvi šut uputili su tek u 13. minutu ali je Pablo Sarabija bio neprecizan.

Veliku šansu imala je Furija u 16. minutu kada je Koke izašao sam pred golmana ali je Dominik Livaković opet bio na visini zadatka. U 20. minutu Hrvatska je povela nakon greške odbrambenih igrača Španije a pre svega golmana Unaija Simona koji nije prihvatio povratnu loptu svog saigrača Pedrija kome je pripisan auto gol.

Taj pogodak kao da je dao elan Hrvatima koji su odmah imali dva šuta koja su završila van okvira gola. Španci su u međuvremenu stvarali šanse u želji da do kraja prvog dela igre anuliraju rezultat, što su uspeli u 38. minutu kada je nakon karambola u šesnaestercu, Pablo Sarabija zatresao mrežu.

Španci su svojom greškom poklonili Hrvatima gol ali izgledaju kao znatno bolji tim koji stvara zrelije prilike. Šansu su imali Hrvati pred kraj prvog poluvremena ali je Unai Simon dobro istrčao i sprečio Rebića da postigne pogodak.

U drugom poluvremenu, Španija je preokrenula u 57. minutu kada je Sesar Aspilikueta doneo vođstvo dobrim udarcem glavom na centaršut Ferana Toresa. Ovo je njegov debitantski pogodak u nacionalnom timu posle 27. odigranih mečeva.

Hrvati su u 67. minutu mogli da izjednače ali je Gvardiolov šut odbranio Simon. U 70. minutu, Špancima je poništen gol zbog ofsajt pozicije. Španci su ipak postigli gol u 77. minutu golom Ferana Toresa. Izvela je Furija prekršaj sa svoje strane a sjajna dijagonala stigla je do njega koji je ispred sebe imao samo jednog hrvatskog igrača i praktično se ušetao u gol.

Tračak nade za Hrvate u 85. minutu nakon flipera u šesnaestercu kada Mislav Oršić postiže gol koji je priznat nakon što je potvrđeno da je lopta prešla gol liniju. Utakmica je produžena za 6 minuta a Hrvati će pokušati da za to vreme izbore produžetak. U tome su uspeli u drugom minutu nadoknade golom Marija Pašalića na odličan centaršut Mislava Oršića koji je svojim ulaskom u igru prodrmao Kockaste i uneo im novu energiju. Hrabrom igrom, Hrvati su izborili dodatnih 30 minuta igre.

Oršić je zapretio na početku prvog nastavka ali je lopta otišla preko gola. Isti igrač je u 96. minutu odlično prošao po levoj strani i uputio centaršut na peterac ali je Unai Simon spasao siguran gol nakon šuta Andreja Kramarića. U 100. minutu Španija ponovo vodi golom Alvara Morate koji je lepim volej udarcem savladao Livakovića nakon asistencije Danija Olma. Španije postiže i peti gol na meču preko Mikela Ojarzabala u 104. minutu a asistent je ponovo bio Olmo.

Hrvati su imali odličnu šansu na početku drugog produžetka ali je Ante Budimir ostao kratak. Kockasti su krenuli agresivnije u želji da stignu ubedljivo vođstvo Španije. Alvaro Morata ponovo je promašio dobru priliku za gol u 116. minutu. Ni četiri minuta kasnije nisu uspeli Španci da daju šesti gol ali su se plasirali u četvrtfinale.

Oni će igrati protiv pobednika večerašnjeg meča Francuska – Švajcarska.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Bandović nakon plasmana u finale Kupa: Zaslužili smo!

Fudbaleri Vojvodine savladali su ekipu Radničkog u Kragujevcu i plasirali se u finale Kupa Srbije. Trener Novosađana Božidar Bandović rekao...

POVEZANE OBJAVE