Ponovo uz oscilacije: Orlovi bolji od Filipina, povredio se Jović!

Srbija – Filipini  83:76 (22:16, 23:18, 22:28, 16:4 )

Košarkaška reprezentacija Srbije teškom mukom savladala je Filipine i sa prvog mesta u grupi se plasirala u polufinale kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. Meč su obeležili periodi naše dobre igre kada smo imali dvocifrenu prednost ali bilo je i minuta praznog hoda koji su protivniku omogućili da drži aktivan rezultat.

Naši košarkaši su ušli oslabljeni u ovaj meč obzirom da će zbog povreda odsustvovati Nikola Kalinić i Nemanja Bjelica. Sa druge strane, Filipinci su bez najboljeg igrača Ramosa. Trener Kokoškov odlučio se za startnu petorku: Jović, Dobrić, Anđušić, Davidovac i Marjanović.

Meč je trojkom otvorio Ognjen Dobrić koji je potom pogodio još jednom van 6.75 metara. Naši košarkaši bolje su počeli meč i koriste svaki nedostatak u odbrani protivnika. Već u prva tri minuta četvrtine, Orlovi stiču osetniju prednost od 9 poena.

Od početnog vođstva, naši košarkaši su imali prazan hod što su Filipinci iskoristili da se približe na 3 poena minusa nakon jedne trojke. Milosavljević je napravio faul nad Navarom koji je dobio dva slobodna bacanja za potpuni priključak što je iskoristio.

Rival održava egal rezultat samo zahvaljujući našim greškama u napadu i faulovima u odbrani. Miloš Teodosić je sa 5 vezanih poena omogućio da se naša selekcija ponovo odlepi i stekne šest poena prednosti. Tim rezultatom se otišlo na odmor nakon prvog dela igre.

Srbija bolje počinje drugi period i stiče ponovo najvećih plus devet nakon trojke Ognjena Dobrića koji je za sada najbolji pojedinac meča sa 11. poena. Ubrzo je prednost povećana na 14 poena zahvaljujući dobroj zonskoj odbrani i sprečavanju ofanzivnog skoka rivala. Dobru rolu u ovoj četvrtini imao je Boban Marjanović na obe strane terena.

Uspeo je naš košarkaš da odbije nalet protivnika kada je pogodio uz faul i vratio dvocifrenu prednost. Uz Dobrića, on je najefikasniji igrač u ekipi Srbije. Miloš Teodosić je trojkom doveo naš tim do maksimalnih plus 15 ali su protivnici odmah uzvratili istom merom. Lošom odbranom ponovo smo dozvolili rivalu da spusti prednost na jednocifreni minus. Serijom promašenih šuteva i loše organizovanih napada, naši košarkaši mogli su da dozvole potpuni povratak Filipina ali je Ognjen Dobrić pogodio trojku za 45:34 i sa 14 poena je najbolji pojedinac susreta.

Srbija je na početku drugog poluvremena nastavila da održava dvocifren plus. Marjanović nastavlja gde je stao a i reprezentacija Filipina izgubljenim loptama omogućava našoj selekciji da već sada stekne osetnu razliku dovoljnu za mirnu završnicu. Ne predaje se rival koji trojkom Barijentosa smanjuje na -11 zbog čega je Kokoškov tražio tajm aut.

Nakon toga Miloš Teodosić trojkom ponovo dovodi našu selekciju u veće vođstvo. Filipinci sa dva uzastopna napada, međutim, ponovo tope našu prednost zahvaljujući Vilijamsu. Naša selekcija ponovo ima prazne hodove čime je i dozvolila takav razvoj događaja. Zato se na odmor pred poslednji period otišlo sa 67:62 za Srbiju a bilo je u nekim trenucima i plus 15 za našu selekciju.

Filipini odmah na početku četvrte četvrtine stižu do izjednačenja zahvaljujući sjajnoj energiji u odbrani. Serijom 4:0, naši košarkaši ponovo stižu do prednosti. Filipini su nastavili da održavaju priključak a veliki peh zadesio je naše košarkaše nakon što se, posle sudara sa jednim košarkašem, povredio Stefan Jović koji je uz pomoć saigrača otišao u svlačionicu.

Filipinci su sada u igri za trijumf a utakmica postaje sve napetija i puna tenzija. Filipini promašajima omogućavaju selekciji Srbije da održava minimalnu prednost a u poslednjim minutima ističe se Boban Marjanović svojim poenima na minut do kraja meča. Imao je na 20 sekundi do kraja i ključan skok vredan pobede i prvog mesta. Danilo Anđušić je sa linije slobodnih bacanja postavio konačan rezultat.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Boban Marjanović sa 17 poena a pratili su ga Dobrić sa 16, Miloš Teodosić sa 13 dok je Anđušić imao 10 poena. Kod Filipina najbolji je bio Kuame sa 17 poena a Soto i Heding imali su po 10.

Srbija je ovom pobedom zauzela prvo mesto u grupi i igraće u polufinalu sa poraženim iz meča Italija – Portoriko. Podsetimo, selekcija Senegala odustala je od takmičenja zbog kovid pozitivnih igrača.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Srbija na korak od novog predstavnika u ABA ligi posle “čuda”! (VIDEO)

Košarkaši Vojvodine plasirali su se u finale ABA 2 lige pošto su uspeli da nadoknade zaostatak od čak 18...

POVEZANE OBJAVE