Kroz iglene uši: Revija promašaja u penal seriji, Španija je u polufinalu!

Švajcarska – Španija 1:3 nakon penala (0:1)

Šaćiri 68′, Alba 8′,

Fudbaleri Španije pobedili su Švajcarsku nakon boljeg izvođenja penala i prvi su polufinalisti prvenstva Evrope. Meč je obeležila bolja igra furije a ključan trenutak na meču desio se kada je Frojler isključen. Švajcarci su se dobro branili i izborili penale ali su poklekli i nisu priredili još jedno iznenađenje kao protiv Francuske.

Početak meča obeležila je oprezna igra na obe strane. Švajcarska je u 6. minutu imala dobru priliku kada su sa više igrača bili u završnici ali nije usledio ključni pas. Španci su prvu pravu priliku iskoristili u 8. minutu kada je Đordi Alba šutirao a Zakarija je zakačio loptu koja je otišla iza leđa Zomera.

Nastavili su u istom ritmu i sa visokim posedom lopte. Švajcarska pokušava da kontra napadima napravi dobru priliku. U jednoj od takvih našao se Haris Seferovič u 20. minutu ali nije uspeo da pošalje loptu pored Unaija Simona. Tri minuta kasnije dogodio se peh za Švajcarsku pošto je Brel Embolo morao da izađe iz igre zbog povrede. Njega je zamenio Ruben Vargas.

Mogao je kasnije i Sesar Aspilikueta da se upiše u strelce ali njegov šut glavom brani Zomer. Švajcarci se bore da zadrže kontrolu nad loptom što im Španci ne dozvoljavaju i organizovanom igrom stvaraju šanse. Prvu izgledniju šansu za Sajdžije imao je Manuel Akanđi nakon kornera u 33. minutu ali je bio neprecizan.

Pred kraj prvog dela igre, Švajcarska se oslobodila pritiska i pokušava preko kornera da postigne gol. Imao je Cuber dobar prodor i izašao sam pred golmana ali je dosuđen ofsajd.

Drugi deo meča takođe je počeo naizmeničnim prilikama na obe strane bez velikih šansi. Međutim, to se promenilo u 54. minutu kada je Zakarija šutirao za malo pored gola i doneo izjednačenje. Švajcarci su u 64. minutu ponovo imali odličnu šansu nakon kombinacije Vargasa i Cubera ali je Unai Simon bio priseban.

Treća sreća u 68. minutu i Švajcarska izjednačuje golom Džedrana Šaćirija. Prilikom jednog centaršuta Laport i Pau Tores su se sudarili a lopta se odbila do Rema Frojlera koji je asistirao za pogodak. Ovaj gol je definitivno dao energije Švajcarcima koji su počeli da napadaju i stvaraju prilike. Utakmica je dobila na tempu sa obe strane terena.

Pau Tores je u 77. minutu imao je dobru šansu ali nije lepo primio loptu i propala je prilika za Furiju. Minut kasnije, Remu Frojleru dosuđen je direktan crveni karton zbog starta nad Đerarom Morenom. Sudija nije gledao VAR i ostao je pri svojoj prvobitnoj odluci. Španci će imati igrača više što će pokušati da materijalizuju i savladaju rivala za plasman u polufinale.

Moreno je imao priliku u 84. minutu ali je šutirao po sredini gola pravo u švajcarskog čuvara mreže. Nastavila se opsada gola Švajcarske ali bez uspeha. Nakon četiri minuta nadoknade otišlo se u produžetke.

Španci su imali stopostotnu šansu u 93. minutu kada je Đordi Alba sjajno prošao po levoj strani ali je Đerar Moreno sa par metara od gola bio neprecizan. Nastavili su da koriste to što imaju igrača više i pozicionim napadima pokušavaju da stvore gol šansu. Švajcarska se u ovim trenucima grčevito brani. Alba je u 95. minutu sjajno šutirao izvan šesnaesterca ali se istakao Jan Zomer. I Dani Olmo je imao šansu koju nije iskoristio. Ređaju se prilike za Furiju bez konkretnog rezultata. U ovim trenucima, Zomer održava Švajcarsku u životu nakon što je u 101. minutu odbranio kolosalnu šansu Đerara Morena a posle i šut Ojarzabala.

I u drugom produžetku Španija je nastavila da atakuje na gol Švajcarske. Međutim, nikako ne uspevaju da probiju bunker Sajdžija pa se otišlo u penal seriju.

Buskec je promašio prvi penal a kasnije je šut Fabijana Šera zaustavio Unai Simon. Međutim, odmah je Zomer uzvratio odbranivši šut Rodrija. Revija promašaja se nastavila a ovoga puta je neprecizan bio Manuel Akanđi. Ključni penal za Španiju dao je Mikel Ojarzabal i poslao furiju u polufinale gde će igrati sa pobednikom meča Belgija – Italija.

Ovaj meč ostaće po rekordu Pedrija koji je postao najmlađi igrač u četvrtfinalima Evropskih prvenstava sa 18 godina i 215 dana. Oboren je i drugi rekord i to onaj po broju autogolova. Na do sada odigranih 15 EP postignuto je ukupno 9 takvih golova a samo na ovom šampionatu, do sada, ukupno 10. pogodaka.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Poznato da li Jokići mogu na tribine u Los Anđelesu

Košarkaši Denvera u petak ujutro po srednjoevropskom vremenu gostuju Lejkersima u trećem meču četvrtfinala plej-ofa Zapadne konferencije NBA lige....

POVEZANE OBJAVE