Italija je ŠAMPION EVROPE!!!

Italija je šampion Evrope. Tri uzastopno odbranjena penala Donarume doneli su trofej Italijanima. Fudbalska reprezentacija Italije je po drugi put u svojoj istoriji osvojila Evropsko prventstvo, jer su večeras u velikom finalu savladali Engelsku posle izvođenja penala.

Neverovatan početak utakmice, Englezi su stigli do ranog vođstva i to u drugom minutu igre, ujedno je to bio najbrži gol u svim finalima do sada, a postigao ga je Luk Šo. Kejn je poveo kontru, poslao loptu na desnu stranu gde je bio Tripije, usledio je odličan centaršut gde se na pravom mestu se našao Šo koji pogađa za 1:0.

Posle gola Italijani su pritiskali Engleze, a domaćini su čekali šansu iz kontri. Prva šansa nakon gola propušta Insinje koji je posle slobodnog udarca u osmom minutu šutirao iznad gola. Engleska je izgledala veoma dobro na sredini terena, iako su Italijani imali posed. Najbolju šansu za Italiju propustio je Kjeza, kada je sa 20-tak metara snažno opalio, ali na sreću Pikforda ona završava pored leve stative. Za kraj poluvremena šansu je imao Imobile, Stouns je uradio ogroman posao pošto je izblokirao udarac, kasnije je Pikford intervenisao. 

Prvca prilika za gol u drugom delu igre imao je Sterling. On je pao u petercu posle duela sa Kjelinijem i Bonućijem, ali Kujpers kaže da nema penala, iako su ga domaćini tražili. Manćini je reagovao uvođenjem Berardija i Kristantea, a van terena su izašli Imobile i Barela. Italija je daleko bolje igrala u prvoj trećini nastavka, a najbolji je Kijeza, koji je u 62. minutu imao odličan solo-prodor, ali je njegov šut zaustavio golman domaćih. Italijani su svoju terensku nadmoć i dominaciju u drugom poluvremenu krunisali golom Leonarda Bonućija u 67. minutu. On je najspretnije reagovao nakon gužve u kaznenom prostoru i loptu smestio u gol.

Malo je falilo da Italija preokrene rezultat. U 73. minutu, Berardi je uputio udarac ali je njegov udarac iz prve nakon dugog pasa završio preko gola. Berardi je zamenio najboljeg pojedinca u redovima Azura, Kjezu zbog povrede. Do kraja regularnog dela žuti karton dobio je kapiten Italije Đorđo Kjelini, a opšta ocena je da je nakon grubog prekršaja nad Sakom mogao biti i isključen.
U prvom produžetku,  Manćini odmah pravi izmenu, umesto umornog Insinjea na teren ulazi Andrea Beloti. u 95. minutu dobra akcija Engleza, Sterling je ušao po levoj strani u šesnaesterac, ali je Kelini izbacio loptu u korner. Posle kornera, Kalvin Filips je šutirao sa oko 16 metara, tik pored gola. Do kraja prvog produžetka videli smo j jedan opasan napad Italijana, Emerson Palmijeri je prošao po levoj strani posle greške Vokera, centrirao, ali su se Englezi odbranili nekako.

Nije bilo golova ni u drugom nastavku i penali su po drugi put u istoriji Evropskih prvenstava odlučivali o šampionu!

Penaldžije se nisu proslavile večeras pošto su tokom pet serija za Italijane mašili Andrea Beloti i Žoržinjo, dok su kod Engleza “omanuli” Rašford, Sančo i Saka

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Ataman siguran: Bolji smo od Makabija

Košarkaši Panatinaikosa savladali su Makabi u okviru drugog susreta četvrtfinalne serije. Sada slede dva okršaja u Beogradu – 30....

POVEZANE OBJAVE