Mršić slikovito o situaciji u hrvatskoj košarci: Teško nam da konkurišemo, Panter prima budžet naša tri vodeća kluba

Selektor hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić komentarisao je za Večernji.hr situaciju u hrvatskoj košarci, posle neusepha i propuštanja olimpijskih igara u Tokiju.

On je istakao da hrvatski klubovi ne mogu da budu konkurentni timovima iz ABA lige.

Naši klubovi su u finansijskom zaostatku u odnosu na regionalnu konkurenciju. Pa jedan Mornar iz Bara ima budžet kao tri naša kluba zajedno. Pa pogledajte vi samo koga je doveo Partizan – Zeka Ledeja i Kevina Pantera, obojicu iz Milana. A taj Panter, koliko čujem, vredi 1,2 miliona evra godišnje, a naša tri vodeća kluba, Split, Cibona i Zadar, imaju zbirni budžet od 1,5 miliona evra. Ili dvojica Igokeinih Amerikanaca, Klemons i Karmajkl, vrede koliko i ceo budžet Zadra. S poreskim sistemom kao članice Evropske unije nama je teško da konkurišemo zemljama u okruženju koje nisu u EU, rekao je Mršić.

On je podneo ostavku na mesto trenera Zadra, zbog toga što je Hrvatski košarkaški savez želeo profesionalca na mestu selektora.

Mi moramo naći neko rešenje za to kako da razvijamo mlade igrače. Možda da osmislimo projekat nekog kluba u kojem bi igrali igrači do 20 godina i iz kojeg bi onda odlazili u NBA, Evroligu, klubove iz Evrokupa i slično. Nešto kao što Francuzi imaju u svom INSEP-u. Moraćemo nešto na tom tragu da uradimo. Najgore je ne činiti ništa i da čekamo da se neke stvari same od sebe dese. To su najveće greške. Bolje je i nešto pokušavati, pa makar i pogrešili, nego sedeti i čekati jer onda sigurno toneš, završio je Mršić.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Novi poraz Partizana, Petrović doneo Voši veliku pobedu!

Fudbaleri Partizana doživeli su novi poraz. Ovog puta je bila bolja Vojvodina rezultatom 3:2. Golom Njegoša Petrovića u poslednjem...

POVEZANE OBJAVE