Košarkašice SAD uzele sedmo uzastopno zlato, američki sportisti najuspešniji u Tokiju!

Ženska košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država odbranila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, pošto je u finalu pobedila Japan sa 90:75 (23:14, 27:25, 25:17, 15:19).

Ovo je čak sedma uzastopna zlatna medalja za Amerikanke, a posebnu pažnju izaziva podatak da nisu poražene na prethodnih 55 mečeva na Olimpijskim igrama. Ovaj trijumf, osim novog zlata za SAD, imao je veliku važnost u borbi između Kine i Sjedinjenih Država ko je uspešniji na Igrama u Tokiju. Sjedinjene Američke Države obezbedile su prvo mesto kada je u pitanju ukupan broj medalja na Olimpijskim igrama. Jedina su država koja je sakupila trocifreni broj odličja. Za sada ih imaju 108. Amerika je najbolja i što se osvojenih zlatnih medalja tiče. U poslednji dan američki sportisti su ušli sa 36 zlata, a Kinezi sa dva više. Kina je poslednjeg dana imala šansu za još dva zlata, a Amerika za pet. Selekcije sa Dalekog istoka nisu osvojile nijednu, dok su odbojkašice, košarkašice i biciklistkinja Dženifer Valente donele Americi još tri zlata, ukupno 39, dovoljno za prvo mesto i po tom parametru.

Košarkašku selekciju SAD je do pobede u finalu vodila Britni Grajner sa 30 poena, 19 je imala Aja Vilson, dok je Brijana Stjuart ubacila 14 poena. U timu Japana, kome je ovo prva olimpijska medalja u košarci, najbolje su bile Maki Takada sa 17 i Mako Matohaši sa 16 poena. Bronzanu medalju osvojila je reprezentacija Francuske, koja je u subotu u meču za treće mesto pobedila Srbiju sa 91:76.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

OSTAĆE UPAMĆENO: Zvezda Lejkersa u neočekivanom izdanju tokom utakmice (VIDEO)

Košarkaši Denvera pobedili su LA Lejkerse sa 112:105 na gostujućem terenu u NBA plej-ofu. Poveli sa 3:0 i već u...

POVEZANE OBJAVE