Oprostio se Veličković, Partizan pobedio prvaka Evrope!

PartizanEfesAnadolu 92:85 (23:23, 23:22, 20:19, 26:21)

Novica Veličković oprostio se od aktivnog igranja košarke posle 509 utakmica i deset sezona u Partizanu, čime je postao rekorder po broju utakmica u crno-belom dresu. Veličković je stigao i do 13 trofeja sa Partizanom. Poslednji meč u karijeri velikog asa počeo je minutom ćutanja za, danas preminulog, Dušana Ivkovića, jednog od najboljih trenera košarke koje je svet imao. Na oproštaju kapitena Partizana bio je aktuelni prvak Evrope, istanbulski Anadolu Efes, predvođen dvojicom srpskih reprezentativaca Vasom Micićem i Filipo Petrušević. Trener turkog tima doveo je najjači sastav, izuzev Šejna Larkina.

Posle početnog vođstva Efesa Partizan je serijom 8:0 stigao do prve ozbiljnije razlike. Istakli su se Zek Ledej, sjajnim zakucavanjem na asistenciju Pantera, ali i Letonac Kuruc. Nešto kasnije timovi su razmenili po dve trojke, pogađali su Moerman i Micić kod gostiju, a Ledej i Madar kod Partizana. Drugom trojkom mladog izraelskog plejmejkera Partizan je stigao do maksimalnih +10, 22:12, ali je odgovorio vladajući šampion Evrope serijom 11:1, kojom je komandovao Vasa Micić, a posebno se istakao Filip Petrušev, reprezentativac Srbije koji je ovog leta pojačao turskog giganta. Prvih deset minuta završeno je u egalu, bilo je 23:23.

Efes je do svog prvog vođstva, ne računajući početnih 2:0, stigao posle 13 minuta igre. Tada je dva bacanja iskoristio Micić, za 30:29. Usledili su problemi za Partizan pošto je u jednom skoku pod svojim košem zglob izvrnuo Alen Smailagić. Sjajni krilni centar se nije istakao poenima, ali jeste asistencijama, a odlično je sarađivao sa Dalasom Murom, još jednim novajlijom na mestu organizatora igre crno-belih. Smailagić je napustio teren, a Željko Obradović je na parket poslao i Zagorca, Trifunovića, Dangubića i Miletića, momke koji su dres Partizana nosili i prethodne sezone. Poslednja dva minuta prvog poluvremena odigrao je i Novica Veličković, koji se tako oprostio od aktivnog igranja, postigao je dva poena i upisao jednu asistenciju, posle koje je zakucao Nemanja Dangubić. Trojkom Micića na isteku poluvremena Efes je smanjio na 46:45, što je bio rezultat prvog poluvremena.

U poluvremenu je održana emotivna svečanost, Veličkoviću su uručeni pokloni od strane Partizana i Efesa, a on se zahvalio svima, posebno Dudi Ivkoviću, koji je danas preminuo, ali i Dušku Vujoševiću i Saši Daniloviću. Vujošević, bivši trener Partizana, nagrađen je ovacijama sa tribina Arene. Na oproštaju od navijača, Novica Veličković je pozvao sve da zajedno otpevaju jednu navijačku pesmu.

U nastavku se igrala prava takmičarska košarka. Odbrane su bile jače, a prvi dvocifren u Partizanu bio je Jam Madar, koji je odlično komandovao igrom Partizana. Prednost se selila s jedne na drugu stranu, ali je primetno bilo da šut još uvek ne služi dobro ni turski tim, a ni Beograđane. Odličnu rolu u finišu trećeg perioda imao je novi kapiten Partizana Rade Zagorac, koji je ubacio nekoliko poena, ali i odlično asistirao. Parizan je stekao dva poena prednosti pred poslednjih deset minuta.

Mur je, još jednim dobrim ubacivanje, doneo +6 za Partizan, na sedam i po minuta pre kraja, ali je odmah odgovorio odlični Petrušev. Nastavio je Zagorac sa pogađanjem koša rivala, a na drugoj strani je zakucao Moerman. Panter nije bio raspoložen za šut, ali je postigao važne poene za vođstvo Partizana 82:75, na tri i po minuta pre kraja. Čuvali su crno-beli prednost, želeći na startu sezone skalp najboljeg evropskog tima, a trijumf je najavio Rade Zagorac trojkom za 87:80. Pobedu je overio Zek Ledej, prvo trojkom iz ugla, a onda zakucavanjem u kontri. Na kraju 92:85 za Partizan.

Najefikasniji kod beogradskog tima bio je Rade Zagorac sa 15 poena, po 14 ubacili su Madar i Ledej, a 12 je dodao Kevin Panter. U ekipi Ergina Atamana istakao se srpski dvojac. Vasa Micić je postigao 16, a Filip Petrušev koš manje. Dvocifren je bio i Moerman sa 11.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Bandović nakon plasmana u finale Kupa: Zaslužili smo!

Fudbaleri Vojvodine savladali su ekipu Radničkog u Kragujevcu i plasirali se u finale Kupa Srbije. Trener Novosađana Božidar Bandović rekao...

POVEZANE OBJAVE