Jedan od najboljih ski skakača svih vremena okončao veoma uspešnu karijeru!

Austrijski ski skakač i jedan od najboljih u istoriji ovog sporta Gregor Šlirencauer okončao je svoju profesionalnu karijeru.

U svojoj bogatoj karijeri izjednačio je i oborio veliki broj rekorda. Šlirencauer je šest puta osvajao Svetski kup, četiri puta je bio svetski prvak u ski skokovima, a ima i zlatnu medalju sa nacionalnim timom, sa Olimpijskih igara u Vankuveru, koje su održane 2010. godine.

Austrijanac je rekorder i po broju pobeda u ovom sportu, a ima ih čak 53 uz 88 podijuma. Takođe dva puta u karijeri osvojio je najprestižnije takmičenje u skijaškim skokovima – “Turneju četiri skakaonice”, koje se svake godine održava pred novogodišnje praznike.

Sa legendarnim ski skakačima Jane Ahonenom, Mati Nikenenom i Tomasom Morgenšternom izjednačio se po broju uzastopnih pobeda, a ima ih šest u nizu.

“Bilo je ovo jedinstveno i emotivno putovanje koje se nastavlja drugačije. Poslednjih nekoliko meseci je bilo izazovno za mene, u pozitivnom smislu. Do pauze zbog povrede imao sam dovoljno potrebnog vremena da sagledam prošlost i vidim gde sam sada. Takmičenje me pokretalo sa svojim usponima i padovima u poslednjih 15 godina. Upotpunjavalo me. Kraj nije lak za mene posle svega što sam doživeo, ali je odluka ispravna i u pravom trenutku”, napisao je Šlirencauer u svojoj oproštajnoj poruci.

U Svetskom kupu debitovao je sa 16 godina, a sa 19 je osvojio prvi Svetski kup. Nakon što je nekoliko sezona uvek bio u samom vrhu, usledio je nagli pad forme. Proteklih nekoliko sezona nije uspeo da se vrati u pobednički kolosek, a odluci da završi karijeru u 31. godini doprinele su i povrede, pogotovo poslednja iz februara ove godine, kada je pokidao prednje ukrštene ligamente.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

VODIO REAL DO TRIJUMFA: Kampaco MVP drugih utakmica u PO (VIDEO)

Košarkaši Real Madrida na korak su od plasmana na završni turnir Evrolige u Berlinu. I u drugoj utakmici pred svojim...

POVEZANE OBJAVE