“On je stalno u fazi učenja”

Svetislav Pešić je novi-stari selktor košarkaške reprezentacije Srbije.

Poslednji put kada je predvodio nacionalni tim, koji se tada zvao Jugoslavija, osvojio je dve zlatne medalje – na EP 2001. godine i na SP 2002. godine.

Očekivanja košarkaške javnosti su i sada velika, iako je pomalo iznenađujuće što je Pešić prihvatio poziv KSS.

O tome kako je odlučio da ponovo bude slektor govorio je njegov sin Marko, koji je uspešan Generalni menadžer Bajerna iz Minhena

Znate, kada diskutujete sa njim, onda te diskusije mogu malo da i potraju. Tako da sam ja hteo da budem malo konkretniji i direktan, pa sam mu rekao tako. Ja njega znam, čim on počne da razmišlja o nečemu onda je on vrlo blizu odluke i treba mu neko ko će malo da ga pogura. Pored toga, svaki put kada je on napravio tu neku pauzu od godinu ili godinu i po dana, prvi put pre nego što je uzeo reprezentaciju Jugoslavije, pa sad kada je preuzeo Barselonu, uvek je nešto veliko napravio jer je imao vremena da se pripremi mentalno i fizički. Video sam sliku sa konferencije, mogu da kažem da odlično izgleda fizički. Mislim da je dosta logično što je on to sad prihvatio, kao i da zna šta radi. Naravno, njemu, Daniloviću i Tarlaću želim sve najbolje, rekao je Pešić za Sportklub i dodao:

Ja mislim da je kod njega sigurno emocija to što pravi razliku. Ja mislim da on, koliko ja mogu da procenim sa strane, tačno zna kako treba da postavi to, sa kim treba da obavi razgovor i kako. O tome se ne postavlja pitanje, sa njegovim iskustvom. Ali ta emocija i ta empatija je kod njega uvek bila najvažnija, to je pravilo razliku u njegovim uspesima, ta identifikacija kako on nešto radi. Ako smo nešto naučili, ako sam ja naučio nešto od njega, a jesam dosta stvari… najvažnija je bila ta kada je on meni rekao: Marko, mi ne živimo od košarke, mi živimo za košarku. To je neka mantra ili moj moto otkad sam počeo da se bavim ovim poslom kojim se sada bavim. Kod njega ta emocija ili empatija ono što pravi razliku i tu ne treba da se brinete. Ona je na najvišem nivou, koliko ja to znam.

Marko Pešić ističe da njegov otac Svetislav je i dalje u potpunosti sa modernim tokovima u košarci.

Kod njega je dosta interesantno da svaki put kada se košarka menjala, ili njena pravila ili sistem takmičenja, on je uvek sebi uzeo godinu dana vremena da prouči, da shvati, da popriča sa ljudima. Neki dan je bio kod nas na treningu i ostao je sa Andreom koliko sam čuo, preko dva sata su sedeli i pričali su o košarci, tako da on se ne boji da pita i da sasluša kolege i da čuje. On je stalno u nekoj fazi učenja.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Ataman siguran: Bolji smo od Makabija

Košarkaši Panatinaikosa savladali su Makabi u okviru drugog susreta četvrtfinalne serije. Sada slede dva okršaja u Beogradu – 30....

POVEZANE OBJAVE