OVO SVE ZANIMA: Bertomeu govorio o odnosu ABA lige i EL, pomenuo je licencu

Regionalna ABA liga, do sada je imala svog predstavnika, u najelitnijem evropskom košarkaškom takmičenju.

Sada je, klubovima sa Jadrana, mnogo teže, da dobiju dugogodišnju licencu za igranje u ovom takmičenju.

Prvi čovek Evrolige, Đordi Bertomeu, o tome je govorio, za Mocart sport.

Postojeći broj je klubova je odgovarajući, uzimajući u obzir mnoge okolonosti. Moramo da vodimo računa i o kalendarskim okolnostima, jer s povećanjem učesnika uvećao bi se i broj utakmica, što bi moglo da izazove tenzije kod nekih akcionara. U ovom trenutku treba nam broj klubova koji će zadovoljiti očekivanja. U budućnosti stvari mogu da se promene, ali u predstojećem periodu stvari ostaju kakve su sada. – rekao je on.

On se osvrnuo na to, kako se treba okrenuti, novim tržištima:

Da bi bila popularnija moramo da imamo više sredstava, a da bismo ih što više obezbedili, moramo da idemo na veća tržišta, a to su ova koja ste upravo napomenuli – Nemačka i Francuska. Ako hoćemo da razvijamo takmičenje, moramo da idemo ka Centralnoj Evropi i da investiramo u tržišta gde može značajno da se povećava navijačka baza. Tako na primer u Francuskoj ona je veća za 55 odsto ili 48 odsto u Nemačkoj. Ove cifre su zadivljujuće.Naša je obaveza da imamo sve veći broj navijača iz godine u godinu.

Govorio je i o tome, može li neki od klubova ABA lige, dobiti licencu za učešće u EL:

Poenta je da u vašoj ligi ima mnogo kompetentnih timova. Pored Partizana i Zvezde imate Budućnost, Cedevitu (Olimpiju)… Ako pogledamo Izrael, tamo je Makabi najuspešniji, u Grčkoj su, recimo, dva tima najdominantnija. Ali u ABA ligi imamo različite šampione. Ne smemo da zaboravimo sve te timove. Ako se bude širila Liga i u zavisnosti od smera u kom klubovi (vlasnici Evrolige) žele da idu, onda će verovatno i to pitanje biti na stolu. Ali u ovom momentu ništa od toga- zaključuje Bertomeu.

Ove sezone, ABA ligu, u Evroligi, predstavlja Crvena zvezda.

Foto: Euroleague

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

DA LI JE ON NOVI ĐOKOVIĆ: Deminor je imao jasan odgovor

Od većih turnira u tenisu prvi naredni je masters u Madridu koji počinje za pet dana. Takmičenje u Monte Karlu...

POVEZANE OBJAVE