Novak otvoreno o Australiji, vakcinaciji i borbi za prvo mesto

Najbolji teniser sveta Novak Đoković vratio se na teren na Mastersu u Parizu. Pred sam početak turnira pričao je o aktuelnim temama vezanim za odlazak u Australiju i vakcinaciju.

– Zahvalan sam što se bavim sportom koji je globalan i popularan širom sveta. Po nekim istraživanjima koje nam je ATP predstavio, tenis je treći na svetu po popularnosti, delimo to mesto s kriketom. Jedino su fudbal i košarka ispred, a košarka nije toliko. Uspešan sam u globalnom sportu i dobijam dosta pažnje. Ta pažnja može da donese dosta dobrih stvari i beneficija u profesionalnom i privatnom životu, ali stavlja i dodatno breme. Utičeš na omladinu, koja tebe gleda kao uzora i želi da postane kao ti jednog dana. S druge strane, očekuje se i da daješ mišljenja o temama koje se ne tiču tvoje uže struke. Ja sam se trudio da se držim podalje od svega, ali ponekad kad osetim da nešto želim da podelim, to i učinim. Neko sam ko se drži principa, životnih vrednosti, ljudskih prava. To je dosta zloupotrebljeno u prošlosti, rekao je Novak.

On je još jednom rekao da odluku o Australiju donosi kada bude čuo koji su zvanični uslovi od strane organizatora.

Što se tiče Australije, da bih izbegao spekulacije i pretpostavljanja, čekam zvaničnu objavu, pa ću odlučiti šta ću i kako ću. Ne razmišljam samo o sebi, već i o svim drugim teniserima. Kolege smo, deo jedne celine, trebalo bi više da se ujedinimo oko važnih stvari, ali tog zajedništva nažalost nije bilo u poslednjih trideset-četrdeset godina. Sada smo povukli prvi korak, ali još ima mnogo posla. Jedinstvo igrača nema na potrebnom nivou. Da ono postoji, mnogo bismo se lakše nosili sa stvarima , jasan je najbolji svetski teniser

Želja mu je da ostane broj 1

– Ne bih bio ovde u suprotnom. Želim da završim godinu kao broj jedan, imam dobru priliku za to, a najviše me motiviše Dejvis kup”. Novak je priznao da gotovo i da ne čita šta se o njemu piše u medijima, ali i dodaje da ne može da izbegne informacije koje se provlače kroz štampu. “Ne čitam novine ni po aplikacijama ni štampana izdanja, ne gledam ni vesti na TV-u već nekoliko godina. Ipak, zbog prisustva na društvenim mrežama, dođem do tih informacije koje se provlače kroz medije. Ne mogu da kažem da me ne pogađa – čovek sam, imam emocije, i naravno da mi je stalo… Koliko god da mi je stalo da zastupam prave vrednosti, da se borim za pravdu i za istinu, toliko mi je i stalo šta generalno ljudi misle o meni. Ne zavisi mi život od toga, jer znam ko sam i šta sam, trudim se da živim život po pravim postulatima. Da grešim, grešim, ali pogađa me nepravda i kada se šire laži. Ne pogađa me kao ranije, jer sam na neki način i navikao, od svetskih medija, pa i od domaćih… Stvara se jedna propaganda, uvučen sam u sve to na osnovu nečega što sam ranije govorio. Sistem informisanja je otišao u pravcu koji više nije onaj koji je osnova za novinarstvo. Slobodnog novinarstva i informisanja je sve manje… Sve se više kontroliše iz jednog ili dva izvora, pa se širi propaganda koja odgovara eliti ili određenoj grupaciji ljudi. Sigurno da me pogađa, ali to me neće sprečiti da se zalažem za stvari za koje smatram da su ispravne – zaključio je Đoković.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Poznate sudbine Radonjića i Nastasića na Majorci

Srpskog fudbalera Nemanju Radonjića kroz čitavu karijeru prate turbulencije. Tako je bilo i tokom ove sezone, a izgleda da...

POVEZANE OBJAVE