Baskonija brutalno prekinula Zvezdinu seriju

Košarkaši Baskonije savladali su Crvenu zvezdu na svom parketu, u 10. kolu Evrolige, sa 93-74. Na taj način prekinuta je serija srpskog tima od pet uzastopnih pobeda, od čega su dve bile u Evroligi i jedna u večitom derbiju.

Baskonija je pred ovu utakmicu promenila trenera, pa je Neven Spahija seo na klupu umesto Duška Ivanovića, a očigledno je šok terapija imala efekta. S druge strane, Zvezda na ovoj utakmici nije mogla da računa na najboljeg igrača poslednjeg večitog derbija Luku Mitrovića.

Košarkaši tima iz Vitorije praktično su rešili utakmicu u drugoj četvrtini, koju su dobili sa 20 poena razlike. Sve kasnije je bilo odrađivanje posla.

Prva četvrtina bila je jako efikasna. Domaći košarkaši su od početka utakmice poveli, najviše zahvaljujući trojkama Gedraitisa. Nakon faula u napadu Nikole Ivanovića nad Grejndžerom, na oko 4 i po minuta do kraja prvog kvartala, Dejan Radonjić je zatražio tajmaut, koji nije urodio plodom, jer je odmah u narednom napadu prošlosezonski centar upravo crveno-belih Lendri Noko pogodio uz faul.

Međutim, Zvezda se do kraja četvrtine u potpunosti povratila, pre svega na krilima Nikole Ivanovića, koji je prvu deonicu završio sa 8 poena, a najbolji je bio upravo u završnici. Baskonija je na kraju ovog dela igre imala tri poena prednosti (25-22), nakon trojke o tablu Ostina Holinsa na samom kraju.

Novom trojkom, Gedraitis je doneo svom timu prvu dvocifrenu prednost na meču (33-22). Utakmica je ušla u brz ritam, gde je Litvanac bio precizan sa otvorene pozicije, nakon razmene promašaja Fontekija sa jedne, i Holinsa sa druge strane. Lendri Noko je na šest i po minuta do kraja poluvremena odlično nadmudrio u duelu pod košem bivšeg saigrača Ognjena Kuzmića, nakon čega je usledilo atraktivno zakucavanje, a odmah zatim na atraktivan način poentirao je i Piters, kada je već bilo 39-24 za španski tim.

Do kraja prve polovine utakmice razlika se samo uvećala. Košarkaši srpskog tima delovali su potpuno bezidejno, ušli su u brzi ritam koji im ne odgovara, dok su na drugoj strani igrači Baskonije dominirali i pod košem i u šutu. Drugi period domaći su dobili sa čak 30-10.

U trećoj četvrtini Zvezda je uspela da smanji zaostatak, ali je čitava igra odisala bezvoljnošću i bilo je vidljivo da su timovi igrali rutinski, bez energije. Zvezda je dobila ovaj kvartal sa 21-13, najviše zahvaljujući Nikoli Ivanoviću, koji je već imao 18 poena, ali je i Dobrić imao svojih momenata, kao kada je pogodio trojku uz dodatno bacanje.

Situacija se nije mnogo promenila u poslednjem periodu. Zvezda nije uspevala da značajnije smanji prednost, a nakon trojke Grejndžera za +19 (84-65), Radonjić je zatražio minut odmora na 4 i po minuta do kraja utakmice, ali već je bilo i kasno da se bilo šta promeni.

Najefikasniji igrač utakmice bio je centar Baskonije Inoh sa dabl-dabl učinkom od 23 poena i 11 skokova, dok je Gedraitis uz 21 poen, upisao i po dva skoka i asistencije. Najbolji pojedinac u Zvezdinom sastavu bio je Nikola Ivanović, koji je imao 21 poen, u 5 skokova i čak 7 asistencija.

U narednom kolu Zvezda će gostovati Real Madridu za dva dana, dok će Baskonija u petak dočekati CSKA iz Moskve.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Real nemilosrdan protiv Baskonije na startu plejofa, Marinković solidan (VIDEO)

Košarkaši madridskog Reala savladali su u svom Vizink centru Baskoniju sa 90-74, u prvoj utakmici četvrtfinala Evrolige. Aktuelni šampion...

POVEZANE OBJAVE