ĐORĐEVIĆ POBEDNIČKOM MENTALITETU: Mnogo toga ide iz selekcije, izbora saradnika, igrača

Bivši selektor košarkaša Srbije, a sada Fenerbahčea, Aleksandar Đorđević, gostovao je u okviru podkasta “Basketnjuz”.

On je govorio o tome, na koji način se stvara pobednički mentalitet ekipa.

Kao primer su njegov selektorski rad, i angažman u timu iz Istanbula.

Pobednički mentalitet je potrebno stvoriti. Mnogo toga ide iz selekcije. Izbora saradnika, igrača. Izbor je vrlo važan pri kreiranju pobedničkog mentaliteta. Svi smo rasli uz neke idole i uzore. Uz pobednike. Ja sam stasavao uz generaciju Dalipagića, Kićanovića i ostalih asova iz 1978. godine. Želeo sam da budem poput njih. Nije mi cilj bio da obučem dres reprezentacije, već da u njemu pobeđujem. Da podižem trofeje u njemu kao kapiten. To su bili moji snovi, moji ciljevi. Takvo gledište nemaju svi. Danas je mnogo kalkulacija, mnogo toga u stavu igrača zavisi od trenutka. Videli smo tokom leta, procenjuje se rizik, igrači gledaju da li treba da se sakriju, razmišljaju da li mogu da iskoriste prednost tog takmičenja, odnosno kakve su im šanse da pobede, da li će biti osuđeni od strane košarkaške javnosti… Tu su brojni uticaji u mislima košarkaša koje potcenjujemo. – rekao je on.

Potom je napravio poređenje, sa njegovom generacijom:

Mi smo želeli da igramo, da se odmerimo sa igračima poput Sabonisa i Marčuljonisa. Želeo sam da vidim da li sam bi bolji od njih. Sada, shvatio sam kroz trenersku i selektorsku karijeru, neki igrači nemaju to. Pojedinci se povlače, pronalaze izgovore kako bi izbegli obaveze. Paze telo, razmišljaju o ugovorima. Rekao sam 2017. godine da imam razumevanje za igrače koji ne žele da igraju. Pokušao sam da poštujem odluke igrača, ugovore, to što čuvaju telo… Sve što su navodili je legalno. Ipak, pitao sam igrače koji su se odazvali: ko od vas nema ugovor? Sedam igrača je diglo ruke, počevši od Simonovića koji je bio kapiten. Tada sam im rekao: Ovo je za vas, vi nemate budućnost, ali ste se tu. Prihvatili se izazov nacionalnog tima, ponos i čast koju nosi dres Srbije. Shvativši gledište pojedinih današnjih igrača želeo sam da prenesem moje mišljenje mlađim generacijama, da shvate koliko je važan reprezentativni dres. – zaključio je Đorđević.

U Evroligi, njegov Fener, doživeo je novi poraz, od fenjeraša Žalgirisa sa 86:75, a u Turskom šampionatu su lideri ispred Efesa.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

EL: Barsa slomila Olimpijakos, sa 1-1 se serija seli u Atinu!

U drugom meču plej-of serije, Barselona je savladala Olimpijakos 77:69 i izjednačila na 1:1 u seriji. Domaćin je vodio više...

POVEZANE OBJAVE