Pomirenje na pragu: FIBA spremna na kompromis sa Evroligom!?

Godinama vlada borba između FIBA i Evrolige oko zauzetosti određenih košarkaša. Neka od najvećih košarkaških imena godinama unazad ne mogu da igraju za svoje nacionalne timove zbog klupskih obaveza u Evroligi.

Sada postoje naznake da bi se ova situacija mogla izbeći. Naime, stigle su vesti u kojima se navodi da je FIBA spremna na kompromis kako bi igračima omogućila da učestvuju na oba zadatka. Navodno bi ukinula jedan od prozora u dogovoru sa evropskim takmičenjem.

O tome je pričao i selektor naše reprezentacije Svetislav Pešić.

Da li ste se zapitali zašto selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković ima uvek na raspolaganju sve igrače? Zato što su takva pravila. Pre nekoliko godina, kada su odnosi u evropskoj košarci bili kao što je sada u fudbalu, klubovi igrača koji se ne bi pojavili u reprezentaciji, a bili su pozvani, bili bi novčano kažnjeni. To su u fudbalu naučili iz košarke u vreme kada sam prošli put bio selektor, pa su primenili na svoj sistem. Sada možeš da dođeš ili ne dođeš. Klubovi jednostavno mogu da ne dozvole igraču da dođe, a i on kao pojedinac može da se ne pojavi. Bilo je i u ranijim vremenima slučajeva da igrači ne dođu u reprezentaciju, ali su klubovi bili u obavezi da ih puste. Ako igrač kaže da je povređen, on je bio u dužnosti da dođe u Srbiju, pred komisiju Saveza i onda se donosi odluka da li je stvarno neko povređen ili ne. To danas ne postoji, izjavio je Pešić i dodao:

Zašto ovaj ili onaj nije došao sada? Zato što igrač ima ugovor u klubu koji neće ili ne može da ga pusti. Evo, danas je predsednik nemačkog Saveza Ingo Vajs otkrio da je FIBA na putu da se ukine jedan ‘prozor’, da Evroliga i FIBA pregovaraju da najbolji igrači u Evropi igraju za svoje reprezentacije, kazao je on.

Ostaje da vidimo da li je na pragu konačan kompromis između dve strane koji bi svakako doneo veliko olakšanje selektorima nacionalnih timova.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ISPUSTILI DOBIJENO: Novi Beograd od +4 do poraza

Vaterpolisti Novog Beograda izgubili su meč regionalne Premijer lige od splitskog Jadrana 14:12. Kao domaćini turnira. Po četvrtinama (3:3, 6:3,...

POVEZANE OBJAVE