Zvezda ipak bez preokreta protiv Barselone

Košarkaši Crvene zvezde nisu uspeli da savladaju Barselonu pred svojim navijačima, u 15. kolu Evrolige. Poraženi su sa 76-69.

Vodila je Barselona većim delom ovog meča. Uspeli su crveno-beli da ih sustignu, pa čak i povedu u jednom trenutku druge četvrtine, ali su ipak primili mnogo poena baš u tom periodu. Nova šansa za preokret usledila je na kraju utakmice, ali nije bilo dovoljno snage.Ovaj meč je iz dvorane pratio i najbolji teniser sveta Novak Đoković

Gosti su poveli od samog početka. I pored dobrih odbrana, nisu uspevali da lako nalaze put do koša na drugoj strani. Bio je u početnim momentima jako raspoložen Sertač Šanli, koji je postigao čak 7 poena u ovim momentima, tako dovevši voj tim do osetnije prednosti od 13-5.

Nakon nešto više od pet minuta igre, usledilo je i prvo dvocifreno vođstvo Katalonaca (16-59), nakon trojke Serhija Martineza. Održavao je Zvezdu u igri koliko-toliko Luka Mitrović u napadu, ali pre svega sjajna odbrana koju su zaigrali košarkaši domaćih.

Konačan rezultat na kraju prvog dela igre postavili su Dejvis i Mitrović, razmenom polaganja na obe strane terena, za 20-13.

Dodatno je Zveda pojačala odbranu početkom drugog kvartala, kada je viđena i sjajna blokada Majka Cirbesa nad Jakubaitisom. Srpski tim je ostvario seriju od 7-0 u ovim momentima, tako izjednačivši rezultat. Glavnu ulogu u ovom naletu imali su Davidovac, Cirbes i Mitrović, nakon čijih poena ispod koša je i usledilo poravnanje rezultata.

Prvo vođstvo Crvene zvezde došlo je na pet minuta do kraja prvog poluvremena, nakon trojke Nejta Voltersa. Tome su prethodili tek prvi poeni Barselone u drugoj četvrtini, posle čak pet minuta igre.

Potom se uglavnom igralo po principu poen za poen, sve do prednosti Barselone od 31-29, kada je Jasikevičijus dobio tehničku grešku, ali Kalinić nije bio precizan. Zanimljivo da je odmah usledila tehnička i na drugoj strani, nakon faula Holinsa, takođe treneru, pa je španski predstavnik iz toga izvukao tri poena preko slobodnih bacanja Kjurika.

Rezultat na kraju prvog poluvremena postavio je Ognjen Kuzmić, nakon što je pokupio svoj promašaj pod košem, dok Mirotić, na drugoj strani, nije pogodio trojku posle tajmauta Šarunasa Jasikevičijusa, tako da se na veliki odmor otišlo sa zaostatkom srpskog sastava od tri poena- 34-31.

Na početku drugog dela gosti su bili raspoloženi u šutu za tri poena, pa su se odlepili nakon druge trojke Laprovitole na 35-43. Pored Laprovitole, Hejs je takođe imao veliku ulogu u održavanju prednost Barselone, ali se u tim trenucima razigrao i Kalinić u Zvezdi, pre svega pri šutu za dva sa distance, iz pozicija koje je sam izgrađivao. Ponovo su Zvezdini košarkaši bili sjajni i čvrsti u odbrani, posebno pod košem.

Pogodilo je srpsko reprezentativno krilo i trojku za 47-44 na tri i po minuta pre kraja treće deonice, ali je potom opet usledio period bolje igre katalonskog kluba. Jednostavno su pogađali u visokom procentu i nametnuli brži ritam igre, u kom su se, pre svega zahvaljujuće Hejsu i Šmitsu, bolje snašli.

Na kraju su gosti lako dolazili do poena i Zvezda je primila čak 27 poena tokom ovog dela igre, pa je tako pred ulazak u poslednju deonicu bilo maksimalnih +12 za Barselonu (61-49).

Nisu domaći uspevali u poslenjem periodu dugo da se spuste na manje od 8 poena razlike, uz loš šut, sve dok na nešto manje od pet minuta do kraja Davidovac nije pogodio za -6, a zatim je Kalinić realizovao kontru i ponovo uveo utakmicu u neizvesnost (67-63). Tada je usledio tajmaut Jasikevičijusa.

Zatim je usledio koš Mirotića, uz faul Davidovca, iz čega je bivši NBA igrač izvukao 3 poena, ali je potom sa linije penala bio siguran i Mitrović, a posle trojke Stefana Markovića usledio je najmanji zaostatak Zvezde još od druge četvrtine (71-68).

Ušlo se gotovo u penal-završnicu, jer se igralo čvrsto i niko nije želeo ni po koju cenu da dozvoli lake poene u odlučujućim momentima. Kada je Stefan Marković promašio drugo bacanje pri zaostatku od 4 poena, a potom i, nakon skokova u napadu, za tri poena nisu bili precizni Kalinić i on dva puta zaredom, usledila je kazna na drugoj strani, gde je Kjurik ostao sam i praktično rešio utakmicu.

Za kraj su još po jedan promašaj za tri poena upisala dvojica trofejnih reprezentativaca.

Najefikasniji na utakmici su bili Zvezdini košarkaši Kalinić i Mitrović sa po 15 poena, ali to ipak nije bilo dovoljno za pobedu.

Na drugoj strani, Hejs je bio na dva skoka od dabl-dabla sa 14 poena, 8 skokova i 3 asistencije.

U narednom kolu, u drugom meču duplog programa ove nedelje, Zvezdi dolazi Bajern, dok će se Barselona iz Srbije uputiti ka Atini, gde će je ugostiti Panatinaikos.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Novi udarac za Liverpul, korak unazad u borbi za titulu, remi protiv Vest Hema (VIDEO)

U prvoj utakmici 35. kola Premijer lige, izabranici menadžera Jorgena Klopa kao gosti odigrali su protiv Vest Hema nerešeno,...

POVEZANE OBJAVE