VICEŠAMPION EVROPE IPAK PREJAK: Poraz rukometaša od suseda

U fenomenalnoj atmosferi Pik Arene u Segedinu, aktuelni vicešampion Evrope, reprezentacija Hrvatske, bila je bolja u balkanskom derbiju od naše reprezentacije, pobedivši rezultatom 23-20 (11-9, 12-11)

Reprezentacija Hrvatske dobila je značajno pojačanje za ovaj duel, jer se, nakon duge neizvesnosti, u tim vratio Luka Cindrić, uz Domagoja Duvnjaka, koji ne igra na ovom prvenstvu zbog povrede, verovatno njihova najveća uzdanica. Sa druge strane, našu reprezentaciju sustigli su novi problemi sa koronavirusom, jer je pre utakmice Petar Đorđić dobio pozitivan nalaz, pa ga je zamenio Danilo Radović. U sastav se, kao što je ranije najavljeno, vratilo i levo krilo Vanja Ilić.

Utakmica je startovala uz dozu nervoze sa obe strane, pa nije bilo golova u uvodnim minutima. Prvo isključenje na utakmici desilo se u 2. minutu, psole faula Marsenića nad Čupićem, a nakon što je dva minuta dosuđeno Borzašu nedugo potom, na isteku napada Hrvata, Čupiću nije bilo teško da sa krila dovede Hrvate u prednost.

Posle solo akcije Martinovića, pri kojoj je nadmudrio Milosavljevića, u 6. minutu hrvatska reprezentacija je već vodila sa 3-0.Međutim, prvi gol Srbije je usledio već u sledećem napadu, kada je Kukić proigrao Marsenića za 3-1.

Najlepši trenutak na utakmici desio se u 8. minutu, kada je nakon fenomenalne akcije naših momaka, povratnik u tim Vanja Ilić sa levog bacio cepelin Radivojeviću, koji se nalazio na suprotnoj strani terena, i tom prilikom dodatno smanjio deficit (3-2).

U 13. minutu na terenu se našao i povratnik u hrvatski sastav i njihova velika uzdanica, Luka Cindrić, uz oduševljenje navijača našeg protivnika sa tribina. Srbija nije uspevala da sustigne prednost, ali je održavala zaostatak od dva gola, sve dok rukometaš Tuluza Borzaš snažnim i preciznim šutem nije smanjio na tek gol manjka 16. minutu (6-5). U ovim trenucima je i srpski golman Vladimir Cupara proradio i počeo da zaustavlja sve više šuteva, a do kraja poluvremena je stigao da skine i sedmerac i da sakupi ukupno 5 odbrana.

Izjednačenje je doneo Bogdan Radivojević već u sledećem posedu Srbije, sa sedmerca, što je bio njegov već treći gol, uz stopostotnu realizaciju. Nisu naši momci umeli da stanu, kada su uhvatili zalet. Sjajni Borzaš je upisao i hiruški preciznu asistenciju, kada je pronašao Marsenića na centarskoj poziciji, a ovoj doveo naše rukometaše do prvog vođstva (7-6)!

Nakon smenjivanja u vođstvu, u samoj završnici je Luka Cindrić, za kog je očigledno koliko je značajan u reprezentaciji naših suseda, doneo prednost svom timu od 11-9. Srbiju su koštale greške i pasivni napadi u završnici prvih 30 minuta.

Drugo poluvreme je počelo u ritmu gol za gol, a gde je stao Radivojević, u drugom delu je na desnom krilu produžio Đukić, koji je pogodio za 12-11, u korist Hrvata. Loše po Srbiju bilo je i što je na golu protivnika proradio Mate Šunjić, koji je ušao u igru u završnici prvog poluvremena. Bili su “kockast” dominantniji i mnogo konretniji u napadu, dok su odbranu zategli i srpski rukometaši su teže pronalazili rešenje. Šansu da se vrati u meč reprezentacija Srbije prokockala je nakon ukradene lopte Pešmalbeka, kada je čista kontra “prodata” i lopta uručena natrag Hrvatima, koji su odmah realizovali kontru za 16-13.

Održavali su ovu prednost bez problema, a kod rezultata 19-15 Cupara je spasao gol, odbranivši zicer u kontri. Pokušavali su naši mahom solo akcijama, ali je i juče i u pojedinim trenucima ovog meča, fenomenalni Kukić stao i počeo da pravi greške u napadu, pod presijom protivnika koji ga nisu ispuštali iz vida.

Uspevali su naši da spuste zaostatak na tri gola, ali im je teško polazilo za rukom da pređu tu granicu. Jednu od poslednjih šansi za priključak ispustio je Ilić, kog je još jednom sjajnom odbranom zaustavio Šunjić. Na kraju se čak golman Hrvatske upisao i u strelce, za 23-18.

Konačan rezultat postavio je Vanja Ilić uz zvuk sirene, za 23-20, što nije mala stvar, s obzirom na to da je gol-razlika jako bitna.

Najbolji na utakmici su bili Čupić i Martinović sa po 6 golova, dok je u reprezentaciji Srbije Radivojević postigao 5, a Kukić 4 pogotka.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Vratio se: Aco Petrović ima novi angažman!

Hrvatski košarkaški stručnjak Aleksandar Aco Petrović vratio se na poziciju selektora Brazila, potvrdio je tamošnji Savez na svom zvaničnom...

POVEZANE OBJAVE