PORAZ NA POVRATKU: Zvezda izgubila od Asvela u završnici za infarkt

Nakon duže pauze i više propuštenih utakmica kao posledicom problema sa koronavirusom, košarkaši Crvene zvezde su se vratili na parket tesnim evroligaškim porazom od 69-67 na gostovanju Asvelu.

Srpski tim, nažalost, nije iskoristio prednost od 14 poena stečenu u drugoj četvrtini, kao i sjajnu partiju Ognjena Dobrića, koji na kraju nije uspeo da donese svom timu pobedu iz teške pozicije.

Početak meča obeležio je mahom izjednačen odnos snaga, a značajniju prednost srskog tima najavio je trojkom Ostin Holins, kojom je svom timu doneo prednost od 11-7. Na nešto manje od dva i po minuta do isteka prve deonica, košarkaši Zvezde su stekli 8 poena prednosti, trojkom Erona Vajta, posle akcije Nikole Ivanovića. U završnici ovog dela viđena je i lepa blokada Luke Mitrovića, koji je zaustavio Džonsov pokušaj da šutne trojku iz ugla.

Prvo dvocifreno vođstvo početkom drugog perioda doneo je Nikola Kalinić, koji je iskoristio dobar pas Luke Mitrovića. Ovaj deo je obeležila serija crveno-belih od 8-0, koju je donela dobra timska igra u napadu, sa sjajnim dodavanjima, kao i čvrsta odbrana. Nakon iste, srpski predstavnik je vodio 25-11, a prekinuo ju je Dilan Osetkovski.

Zaostatak francuske ekipe jednocifrenim je ponovo načinio Markos Najt poenima sa distance (27-18), na polovini drugog kvartala, ali nisu uspeli da na tom talasu urade nešto znčajnije. Minut i i po nakon toga, posle odlične akcije košarkaša Zvezde i kruženja lopte, Dobrić je ostao sam na šutu za tri poena, što nije propustio, donevši srpskom timu +13 (33-20).

Zvezda je propustila dobru šansu da dostigne novu najveću prednost na 1.46 minuta do kraja, kada je Dobrić ukrao loptu, ali je Kalinić uzvratio tako što je načinio faul u napadu. U završnici poluvremena viđena su dva lepa poteza domaćih. Prvo je bivši košarkaš Zvezde Džejms Gist atraktivno prikucao promašaj Krisa Džonsa za tri, a na drugoj strani je Čarls Kaudi sjajno blokadom zaustavio Kalinića, koji je prodirao ka košu. Ipak, na poluvremenu je naš klub održao dvocifren suficit (35-25).

U drugom poluvremenu su Francuzi preko Džonsa i Lakomba brzo smanjili prednost Zvezde na -6, nakon dosta neefikasnog perioda, u kome je samo još Ostin Holins bio precizan, nakon isteka trećeg minuta ovog perioda usledio je najproduktivniji period Asvela, kada je prišao na samo dva poena zaostatka, ali i dalje sastav Dejana Radonjića nije dozvoljavao izjednačenje ili preokret. Međutim, to je doneo Džejms Gist na minut i po do kraja kvartala, kada je poentirao za 44-43.

Prednost je francuska ekipa imala i pred ulazak u odlučujuću četvrtinu (49-48), zahvaljujući trojci Džonsa.

Poslednjih deset minuta otvorio je trojkom Ognjen Dobrić, na šta se nadovezao i Luka Mitrović, za seriju 5-0 (53-49). Generalno je srpski tim u ovom periodu dobro šutirao trojke, a posledično tome i vodio većim delom do kraja utakmice, ali to nije bilo dovoljno za pobedu, posebno kada je Zvezda, na nešto manje od 4 minuta do kraja, pri vođstvu od 63-58, ostala bez Nikole Kalinića zbog pete lične greške.

Ponovo je Gist pogotkom na niskom postu doneo preokret na manje od tri minuta do kraja (64-63). Ušlo se u infarkt završnicu, gde je Kris Džons novim poenima doneo pobedu domaćinu. Košarkaši crveno-belih su se spetljali na drugoj strani, pa je Ognjen Dobrić mogao samo da uputi loš šut iz neizgrađene pozicije.

Ubedljivo najbolji u Zvezdi, ujedno i najefikasniji na utakmici bio je Ognjen Dobrić sa 20 poena, na šta je dodao i 4 skoka i 2 asistencije. Dvocifren u redovima srpskog šampiona bio je još samo Vajt sa 12 poena, uz 4 skoka i 2 asistencije.

U pobedničkom timu su Džons (4 skoka, 5 asistencija) i Lakomb (7 skokova, 2 asistencije) upisali po 17 poena.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Miško Ražnatović obradovao navijače Zvezde povodom Nikole Topića!

Vest da bi Nikola Topić mogao da propusti finalne utakmice ABA lige, jer je dobio poziv za Draft combine...

POVEZANE OBJAVE