SELEKTOR PEŠIĆ O REPREZENTACIJI: Da ne živimo u prošlosti i busamo se u grudi

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić juče je u Nišu promovisao svoju knjigu “Moja igra, moj put”, gde je govorio i o svom novom-starom poslu, onom najbitnijem u zemlji košarke.

On je izjavio da mu je povratak na mesto selektora veliki izazov i da želi da proba da ponovo napravi dobre rezultate i da osvojim o medalje, ali i naglasio da moramo da pronađemo novi identitet, kao reprezentacija.

Međutim, pokušavam da to pričam stalno, najveća želja mi je da ne živimo u prošlosti. Da se ne busamo kao da smo mi osvojili 5 svetskih medalja, evropskih ne zna se koliko i olipmpijskih, nego da razmišljamo kao samostalna, nezavisna Srbija, i da tražimo neki naš identitet. Da pokušamo, kao što smo imali u staroj Jugoslaviji, da uspostavimo jedan sistem, iz koga će dolaziti, siguran sam, i vrhunski sportski rezultati. Mi moramo da budemo svesni da se naši potencijali smanjuju, a kad se potencijali smanjuju, to znači da organizacija mora da bude na mnogo modernijem, prilagodljivijem, vremenu u kome živimo, rekao je Pešić

Kari je istakao da, kada se izađe iz Srbije i zagleda mapa Evrope, vidi ogromna popularnost koja traži rezultate.

Ali, mi moramo da priznamo da su se rezultati smanjili. To znači da, ako budemo uspostavili jedan sistem, ne samo u košarkaškom savezu, nego u čitavoj srpskoj košarci, i u saradnji sa klubovima i trenerima, biće sportskih rezultata. Ako mislite da je stvarno dovoljno da dođe Jokić, i da je došao Pešić, i da dođe Bjelica, i da se samo skupimo i da će svi skinuti gađe i da ćemo ih pobediti, to je nemoguće. Mi moramo da znamo da smo hendikepirani zato što nas još uvek vide kao Jugoslaviju. Za sve te protivnike, mi smo kao Jugoslavija, jedan poseban izazov i motivacija. Da bismo odgovorili kvalitetu, moramo da imamo jasan i utvrđen sistem, i to je moj prvi zadatak. Ako to napravimo, verovatno će biti i nekih sportskih rezultata, poručio je selektor Srbije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Lučić otkrio gde želi da nastavi karijeru

Srpski košarkaš Vladimir Lučić je poslednjih 8 godina član Bajerna iz Minhena. Ove sezone je imao problema sa povredama,...

POVEZANE OBJAVE