ZVEZDA KRENULA KA PLEJOFU: Baskonija savladana u meču prepunom uzbuđenja, Holins “zakucao” pobedu! (VIDEO)

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su važnu pobedu od 86-83(13:26, 28:15, 14-15, 31:27) u hali Aleksandar Nikolić nad španskom Baskonijom, u okviru 28. kola Evrolige.

Crveno-beli kao da su ušli stegnuto u meč, nakon odluke o izbacivanju tri ruska kluba iz takmičenja i povećanih šansi za plasman u TOP 8, pa je gostujuća ekipa dosta bolje odigrala prvu deonicu.

Odmah na startu su napravili seriju 8-0, zahvaljujući dve uzastopne trojke Simone Fontekija i Vejda Boldvina, pa su posle nepuna dva minuta već imali značajnu razliku u džepu, zbog čega je Dejan Radonjić bio primoran da zatraži tajmaut.

Po povratku na parket činilo se da su saveti Zvezdinog trenera urodili plodom, pa su njegovi izabranici poenima Erona Vajta i realizovanim slobodnim bacanjima Ostina Holinsa prišli na 8-4.

Međutim, preko Fontekija su ponovo uspostavili prevlast na terenu i vratili prvobitnu prednost, a iako je Zvezda trojkom Vajta i poenima Nejta Voltersa napravila mini-seriju i prišla na 12-9, kao da je potpuno stala i ostatak perioda pripao je Baskoniji.

Tako je španski klub novim poenima odličnog Boldvina dostigao i prvo dvocifreno vođstvo (22-11), a do kraja ga i dodatno uvećali, pa je posle prvih 10 minuta bilo 26-13 za tim koji vodi Neven Spahija.

Odlično su goste poveli kroz početni deo meča Fontekio, koji je već bio dvocifren sa 11 poena, i Boldvin sa 9, koji se posebno istakao u završnici četvrtine.

Džejson Grendžer i Branko Lazić su početkom drugog perioda razmenili po trojku (29-16), a onda je usledila furiozna serija domaćih od 10-0, i već su bili ponovo u igri, odnosno na samo -4 (30-26). Posebno se u ovom naletu istakao Ognjen Dobrić sa 5 uzastopnih poena, po jednom trojkom i snažnim zakucavanjem u kontri, kada ga je “uposlio” Kalinić.

Iako srpski tim nije potpuno anulirao zaostatak u ovom intervalu, bilo je jasno da dolazi do svoje igre i da je početna nervoza prošla. Španci su ponovo uspeli da povedu, najviše sa 37-31, ali su ovog puta košarkaši Zvezde ostali fokusirani, a stvari u svoje ruke je pre svih preuzeo nekadašnji kapiten Luka Mitrović.

On je u završnici nanizao čak 8 poena i bio najzaslužniji što je rezultat na polovini ovog duela bio nerešen (41-41), čime je njegov tim svakako mogao da bude zadovoljniji. Sjajan je bio pod košem. Prvo izjednačenje (39-39) doneo je posle sjajnog pivotiranja protiv Metju Kostela, kada je pogodio uz faul, a nakon promašenog slobodnog bacanja u drugoj šansi pokupio otpadak posle promašaja Nejta Voltersa.

Upravo je on bio najefikasniji u našem timu na kraju prvih 20 minuta, kada je imao 12 poena i 2 skoka, dok su na suprotnoj strani dvojica košarkaša imala dvocifreni učinak. Fontekio je upisao 13 poena, uz 6 skokova i 2 asistencije, dok je Boldvin uz 10 poena zabeležio i 3 skoka i takođe 2 asistencije.

Izdigli su se crveno-beli kao feniks, i od starta drugog poluvremena nastavili tamo gde su stali, novim nizom od 9-0, koji je trojkom otvorio srpski reprezentativac Nikola Kalinić, a i dalje se u poenterskom smislu najviše isticao Mitrović, koji je očigledno bio pun samopouzdanja. Tako je srpski predstavnik već posle nešto više od 3 minuta nastavka imao +9 (50-41).

Ipak, malo po malo, gostujući sastav je uspeo trojkom Grejndžera da uspostavi novu ravnotežu, kada su prišli na samo 2 poena zaostatka (52-50) na nešto manje od 3 i po minuta do isteka trećeg kvartala. Trener Radonjić je tada bio primoran da zove tajmaut.

Usledilo je neefikasno razdoblje, gde su se odbrane oba tima isticale više od napada, ali Zvezda ipak nije uspela da u takvoj konstelaciji snaga zadrži zalihu koju je stekla, pa je pred odlučujuću četvrtinu imala poen manjka, kada je gubila sa 56-55.

Posle dužeg vremena, u prvom delu poslednje deonice Zvezda je prva stekla nešto osetniju prednost, kada je povela sa +6 , najviše zahvaljujući američkom tandemu bekova Holins-Volters, koji su, između ostalog, pogodili i po trojku. Najveće dotadašnje vođstvo domaćina ponovo je bilo na snazi kada se svojim dalekometnim hicem nadovezao i Kalinić, za prednost od 70-61.

U završnici kao da su igrači oba sastava dobili krila, pa je usledila prava šuterska bitka, kada su trojke neumitno sevale na obe strane. U takvom obračunu, međutim, jedan promašen zicer Voltersa nakon prodora bio je dovoljan da se gostujući sastav ponovo približi, na samo -3, posle koša Aleka Pitersa.

Nisu, međutim igrači srpskog tima gubili glavu, a pre svega je svoju ulogu iskusnog igrača odlično poneo Kalinić, a pomogao je i trener španskog tima tehničkom greškom, pa se sve potpuno okrenulo u korist domaćina. Kada je Volters sa 4 uzastopna poena doneo prvu dvocifrenu prednost svojoj ekipi na meču (82-72), delovalo je da više neće biti mesta za preokret, ali je Kostelo vezao 6 poena i uneo novo uzbuđenje.

Na kraju je gotovo do poslednjeg momenta sve bilo otvoreno, ali je posle fenomenalne reakcije Dobrića i ukradene lopte, Holins sjajno istrčao kontru i zakucao za definitivan trijumf svog tima.

Najefikasniji u Zvezdi je ostao Luka Mitrović, koji je na kraju imao 18 poena, uz 5 skokova, a dvocifreni su bili još i Nejt Volters sa poenom manje, uz 3 skoka i 4 asistencije, Ostin Holins sa 12 poena, uz 4 skoka i asistenciju, kao i Kalinić, koji je uz 11 poena zabeležio i po 4 skoka i asistencije. Ova trojica igrača su upravo odigrala ključnu ulogu u napadu kada se lomilo.

Na drugoj strani, u ekipi Baskonije je Fontekio bio blizu dabl-dabla sa 19 poena i 8 skokova, na šta je dodao i 4 asistencije, dok je Boldvin imao poen manje, uz 3 skoka i 5 asistencija.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

POKRENUT JE DISCIPLINSKI POSTUPAK: Evroliga saopštenjem odgovorila Atamanu i Panatinaikosu

Košarkaši Panatinaikosa pretrpeli su brejk u prvom meču plej-ofa Evrolige. Makabi je uspeo da se vrati iz dvocifrenog minusa i...

POVEZANE OBJAVE