Prvi čovek italijanskog giganta ne odustaje od ideje koja je podigla fudbalsku javnost na noge

Predsednik Juventusa Andrea Anjeli objasnio je razloge zbog kojih UEFA neće moći voditi eventualni projekat Superlige kazavši kako su evropskom fudbalu pod hitno potrebne promene.

Projekat Superlige je pokrenut u proleće prošle godine, ali je propao nakon svega dva dana zbog velikog nezadovoljstva navijača širom sveta, što je rezultiralo povlačenjem devet od 12 klubova. Na kraju su, uz Juventus, ostali samo Barselona i Real Madrid.

Anjeli je ranije rekao da je 11 klubova još uvek vezano za projekat Superlige jer su, kako tvrdi, potpisali ugovor na 120 stranica u trenutku kada je ova ideja predstavljena. Što se onda čeka?

Čekamo odluku Evropskog suda pravde, a kada ta odluka stigne, onda ćemo definisati svoj stav i sledeće poteze. Trenutno jedan organ ima potpuni monopol u donošenju odluka i organizaciji takmičenja, a mi želimo da se takva fudbalska industrija promijeni. Moje mišljenje je da kompromis više nije moguć. Reforme su neophodne i to one koje se odnose na upravljanje i vlasničke odnose, kazao je Anjeli i nastavio:

A najvažnije pitanje je, je li sadašnji sistem, s UEFA-om kao monopolističkim upravnikom, a u isto vreme je i krovna organizacija i vrhovni sudija, uopšte može voditi posao koji je vredan 75 milijardi, koji zapošljava milion ljudi i koji plaća porez od 25 milijardi evra. A taj posao je izuzetno važan za celu Evropu. Ja mislim da ne, s obzirom na to da taj posao ne može raditi isti organ jer sve te uloge nisu kompatibilne.

Iz UEFA-e su ranije objavili da ne postoji uslov pod kojim će Superliga biti vodeće takmičenje u Evropi i da će svi klubovi koji budu njeni učesnici snositi velike sankcije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Gocić pred Crvenu zvezdu: Respekt i priprema za Ligu šampiona!

Derbi meč poslednjeg kola ligaškog dela domaćeg vaterpolo šampionata igra se na bazenu SC "11. april" u subotu od...

POVEZANE OBJAVE