Avramović “poludeo” i odveo Partizan do ubedljive pobede u derbiju!

Košarkaši Partizana napokon su uspeli da donesu svojim navijačima slast pobede u večitom derbiju, nakon dva poraza. Ovog puta su, kao formalni domaćini u hali Aleksandar Nikolić, u okviru 21. kola regionalne ABA lige, slavili sa 98-84.

Ključni faktor u ovoj pobedi bio je Aleksa Avramović, koji je upisao neverovatna 33 poena, od toga 31 samo u drugom poluvremenu (8/10 za tri)! Na to je dodao i 5 asistencija. Tako je potvrdio da voli da preuzima odgovornost u najbitnijim utakmicama, nakon što je u nedavnoj utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo bio najbolji igrač reprezentacije Srbije na gostovanju Slovačkoj.

Zvezda je u ovom meču bila lišena usluga iskusnog Stafana Markovića, koji je bio jedan od naznačajnijih igrača u prethodnom okršaju ova dva tima, u finalu Kupa Radivoja Koraća, a i dalje na raspolaganju nije ni nemački centar Majk Cirbes. Na drugoj strani, u sastav Partizana se vratio Alen Smailagić, posle povrede koju je doživeo u polufinalu Kupa.

Na startu meča glavnu ulogu su odigrali američki košarkaši. Prve poene postigao je Kevin Panter, a na drugoj strani mu je uzvratio trojkom Ostin Holins, koji je u sve boljoj šuterskoh formi.

Formalne domaćine na ovoj utakmici nosili su strani košarkaši sve do završnice prvog perioda, kada se sastav Željka Obradovića preko Smailagića i Avramovića – kome su ovo bili, ispostaviće se jedini poeni u prvom delu, dok je u drugom zabeležio 29 više – odvojio na dva minuta do kraja na +4 (21-17), a to je bila najveća prednost jednog tima u dotadašnjem delu meča, što oslikava potpuno ujednačen odnos snaga.

Ipak, tada su stvari počele da se menjaju. U završnici prvih 10 minuta se sa 11 poena, pre svega  sa slobodnih bacanja nadovezao Kevin Panter, koji je već na polovini utakmice sakupio  neverovatnih 18 poena.

U ovom intervalu utakmice crveno-beli su isparirali samo sa po dva poena Dobrića i Kuzmića, pa je na ulasku u drugu četvrtinu bilo 28-21 za Partizan.

Nastavili su u drugom delu tamo gde su stali domaći košarkaši, pa su počeli serijom 5-0, pre svega zahvaljujući poenima visokih igrača, Lesora i Ledeja (33-21), na taj nači došavši i do prvog dvocifrenog vođstva.

Ovaj nalet svojom novom trojkom prekinuo je Holins, a posle poena Mitrovića, za 33-26, Obradović je zatražio tajmaut, koji je urodio plodom jer je nakon istog Panter trojkom prednost povisio na +10, poslednju značajniju do kraja poluvremena .

Usledila je dobra igra Dejana Davidovca, koji je nanizao 5 poena i vratio svoj tim u igru, a to je definitivno potrvdio kapiten Branko Lazić, kada je trojkom smanjio na samo -2 (36-34).

Crno-beli su, ipak, do kraja uspeli da povise prednost na 6 poena do kraja poluvremena, kada su vodili sa 40-34.

Prva polovina trećeg kvartala u potpunosti je pripala Partizanu, pre svega Aleksi Avramoviću, koji je u ovom intervalu postigao čak 13 poena, od toga tri trojke, pa je bio najzaslužniji za veliku prednost od 56-46 na nešto više od 15 minuta do kraja utakmice. Razgoropadio se ponovo srpski reprezentativac, kao u nedavnom okršaju u dresu nacionalnog tima protiv Slovačkoj.

Minut kasnije vezao je još jednu trojku, za najveću prednost na utakmici (61-48), kada je bilo više nego jasno da bek puca od samopouzdanja.

Nisu se, međutim, predali košarkaši koje vodi Dejan Radonjić. Naprotiv, ostali su pribrani i potpuno se vratili već na minut do isteka ovog kvartala. Za to je pre svaga bio zaslužan Ognjen Dobrić, koji je odmah vratio poslednju trojku Avramovića, potom i vezao još dva poena, a zatim i Luka Mitrović i Nikola Kalinić, koji su u dva navrata dolazili do lopte posle promašenih slobodnih bacanja, iz čega su se izrodila čak 6 poena. Sjajno se na kraju nadovezao sa pet poena borbeni Dejan Davidovac, posle čije trojke je njegov tim bio na samo pola koša manjka (63-62).

Ovu veliku seriju od 14-2 formalnih gostiju prekinuo je Lesor, koji je bio polovičan sa linije slobodnih bacanja, a isti učinak imao je i Davidovac na suprotnoj strani, pa je pred odlučujućih 10 minuta sve bilo potpuno otvoreno, kada je Partizan vodio sa 64-63.

Ivanović je ovu četvrtinu otvorio trojkom, i doneo prvu prednost Zvezde (66-64) još od početka utakmice, ali je neumorni Avramović uzvratio istom merom, što se kasnije ispostavilo kao početak kraja za srpskog evroligaša.

Umesto neizvesne završnice, koja se možda očekivala, viđena je potpuna dominacija crno-belih, koju je režirao neverovatni Aleksa Avramović, koji jednostvano nije mogao ništa da promaši. U ovom delu pogodio je čak 4 trojke, a Dalas Mur je u koristio svaki otvoreni šut koji mu je kreirao srpski reprezentativac, s obzirom na to da je odbrana morala posebno da motri na njega.

Kada je prednost porasla na +16 (90-84), na nešto manje od tri minuta do kraja, bilo je jasno da će se teško srpski predstavnik u Evroligi vratiti.

Pored Avramovića, istakao se Kevin Panter sa 20 poena, 4 skoka i 2 asistencije, s tim da je njemu pripalo pre svega prvo poluvreme, dok je bivši košarkaš Crvene zvezde Matijas Lesor imao 15 poena i 7 skokova.

Na drugoj strani, Ostin Holins je zabeležio 15 poena, a Dejan Davidovac je imao svestranu partiju i bio blizu dabl-dabl učinka sa 12 poena, 8 skokova i 2 asistencije.

Sada oba tima na čelu tabele ABA lige imaju po 17 pobeda, s tim da je Partizan odigrao utakmicu više i ima 3 poraza, za razliku od Crvene zvezde koja je izgubila dva puta.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

GOTOVO: Liverpul ima novog trenera

Posle razmišljanja od nekoliko meseci i pregovora sa Ćavijem Alonsom i Rubenom Amorinom, Liverpul je konačno pronašao zamenika Jirgenu...

POVEZANE OBJAVE