Srpski klubovi masovno napuštaju domaće lige zbog finansijskih problema

Nakon što je Rukometni klub Novi Pazar izašao iz najvišeg ranga takmičenja, ekipa Dolova je takođe istupila iz lige, a danas je stigla još jedna loša vest.

Studentski grad je prinuđen da napusti Drugu ligu zbog nedostatka finansijskih sredstava i nerazumevanja rukometnih struktura.

Saopštenje kluba prenosimo u celosti:

Obaveštavamo Vas da je naš klub došao u poziciju u kojoj nam je ugroženo celokupno funkcionisanje. Borimo se godinama sa organizacionim problemima, gde smo verovali da uz ogroman rad i ličnu žrtvu svih nas u klubu možemo da idemo napred uprkos lošem stanju u kome se nalazi naš rukomet.

Nažalost, znamo da mnogo klubova u našem okruženju preživljavaju iste muke i predviđamo da će u narednom periodu mnogi od njih doći u ovu poziciju kada će se suočiti sa pitanjem da li ima smisla nastavljati dalje?

Da bi klub mogao da funkcioniše, treba da ima obezbeđena tri elementarna uslova – prostor i adekvatno vreme za obavljanje trenažnih aktivnosti, finansijsku održivost i stručan rad.

Ogroman problem beogradskog rukometa je što ni jedan klub nema kvalitetno rešena sva tri slova, odnosno ne postoji sistemsko rešenje kako bi se klubovima omogućilo normalno funkcionisanje!

Naš klub se godinama održava u životu isključivo zbog stručnog rada sa mladima. Ostala dva uslova su nam uvek predstavljala problem u radu.

Dok su deca mlada, na različite načine smo se dovijali i pronalazili načine. Kada dođe trenutak da se deca uključe u seniorski rukomet i tako nastave putem daljeg rukometnog razvoja, pitanje prostora i finansija postaju ogroman problem.

Zbog kvalitetnog odnosa naše dece u radu koji godinama pokazuju, imali smo moralnu obavezu da uložimo nekada i nadljudske napore u traženju rešenja za stvaranje kakvih-takvih uslova za dalje funkcionisanje.

Međutim, pojavom pandemije došlo je do dodatnog pogoršavanja, gde su teški uslovi postali još teži. Mnogo dece je prestalo da trenira, platežna moć roditelja je znatno opala oko plaćanja članarina, a sve je manji broj prijatelja koji bi povremenim donacijama pomagali rad kluba.

Prošle sezone smo dobili pomoć od Gradskog sekretarijata u vidu termina za trening i takmičenje koji su nam dosta pomogli da bar malo popravimo situaciju oko prostora za rad.

Na osnovu toga smo ove godine pre početka sezone i prijavili tri seniorske ekipe, međutim sredinom oktobra 2021. dobijamo odluku gde su nam smanjili broj termina za gotovo pedeset odsto u odnosu na prošlu godinu.

Te nove okolnosti su nas mnogo poremetile! Zbog toga dolazimo u situaciju da iznajmljujemo privatne sale i znatno premašujemo klupski budžet.

Pokušali smo da se dodatno angažujemo oko prikupljanja pomoći klubu sa nadom da ćemo uspeti da završimo takmičarsku sezonu.

Nažalost, nismo uspeli. U narednom period pred nama je maksimalno smanjenje svih troškova sa nadom da će ostale klupske selekcije uspeti da izbegnu sudbinu našeg drugog seniorskog muškog tima!

Mnogo nam je žao što naši mladi igrači neće biti u prilici da nastave ovo takmičenje i svoje rukometno razvijanje, što nam je bio osnovni motiv kada smo se prošle godine uključili u DRL Beograda.

U nadi da će doći bolji dani za sve „male” klubove koji neće strepeti i grčevito se boriti za osnovnu egzistenciju i postojanje, molimo sve da razumeju ovu našu odluku, stoji u saopštenju Studentskog grada.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Pošto je Ragnik odjavio Bajern, tri kandidata u fokusu za klupu Bavaraca

Bajern Minhen će u sledećoj sezoni imati novog trenera, ali upravi kluba ne ide lako da pronađu zamenu za...

POVEZANE OBJAVE