MERIDIAN ČUVA ŽIVOTNU SREDINU: Srbija obogaćena novim drvećem – velika ekološka akcija je počela!

Zelena boja – predstavlja osnovnu boju sveta i iz nje se rađa sva njegova lepota. Priroda pruža sve ono što je ljudima potrebno za opstanak. Bez nje sveta nema i zato je važno da je svakodnevno čuvamo i negujemo.

Šume, kao pluća naše planete, u procesu su nestajanja širom sveta, a zasađivanje novih stabala jedini je način da se prirodi zahvalimo što nam je podarila život, a našu zemlju učinimo zdravom.

Krajem 2021. godine, kompanija Meridian i Ministarstvo za zaštitu životne sredine zvanično su potpisali Memorandum o saradnji, na osnovu kojeg će domaća kompanija u naredne tri godine novčanim sredstvima i donacijama u vidu mladih sadnica aktivno pošumljavati celu zemlju sa ciljem unapređenja kvaliteta vazduha i javnog zdravlja.

Nastavljajući seriju društveno odgovornih projekata i aktivnosti koje se gotovo dve godine ne zaustavljaju, zaposleni u kompaniji Meridian, tako su pokrenuli, do sada, najveći ekološki projekat “zasađivanja kiseonika” za buduće generacije.

Već u uvodnoj fazi, Meridian je donirao više stotina mladih sadnica. Novi drvoredi zasađeni su u Beloj crkvi, Kikindi, Bačkoj palanci…

Formalno, ova ekološka akcija započeta je u opštini Bela crkva gde su donirane 133 sadnice lipe.

Pošumljavanje i ozelenjavanje su od velikog značaja za unapređenje kvaliteta vazduha, a tom cilju je Ministarstvo iz kojeg dolazim potpuno posvećeno. Hvala kompaniji Meridian što su i oni prepoznali značaj pošumljavanja, što su se uključili i daju svoj doprinos. Samo ako budemo radili zajedno, i država i privatan sektor i građani, možemo da unapredimo kvalitet vazduha i životne sredine – rekla je tada šefice kabineta i posebne savetnice u Ministarstvu zaštite životne sredine, Sara Pavkov, nakon što je učestvovala u sadnji lipe.

Direktor kompanije Meridian, Vuk Dinčić, najavio je i da će svi naredni ekološki projekti važni za opštinu Bela crkva imati stratešku podršku ove domaće kompanije, koja osim u Srbiji i regionu, posluje na više od 30 zahtevnih tržišta EU i sveta.

Akcija se potom nastavila u Kikindi kojoj je Meridian donirao 130 sadnica.

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, zajedno sa resornim Ministarstvom, godinama preduzima intenzivne mere kako bi se povećao nivo pošumljenosti u ovom delu Srbije, a poseta Meridiana i donacija mladih sadnica došla je u pravo vreme.

Donacija kompanije Meridian daje doprinos povećanju udela zelenih javnih površina u našem gradu. Zbog toga se od srca zahvaljujem Ministarstvu i kompaniji Meridian, u nadi da ćemo u najskorije vreme ponovo sarađivati na novim zelenim projektima – rekao je Lukač.

U okviru prve faze sadnje drveća, Meridian je posetio i Bačku palanku. U prisustvu šefice kabineta i posebne savetnice u Ministarstvu zaštite životne sredine Sare Pavkov, 200 sadnica stabala lipe i javora uručeno je predsedniku opštine Bačka Palanka Branislavu Šušnici i predsedniku Skupštine opštine Milanu Čaviću.

Zaštita životne sredine i ekologija su jedan od prioriteta u društveno-odgovornom poslovanju kompanije Meridian i zato će se veliki ekološki projekat nastaviti i u narednim danima, kada je u planu da se, u okviru prve faze, mlade sadnice doniraju Novom Sadu i Subotici.

Iz kompanije ističu da je u naredne tri godine, pored aktivne sadnje drveća, predviđena i donacija značajnih sredstava lokalnim samoupravama za potrebe planskog uređenja zemljišta i terena na kojima će biti formirani bolji uslovi za “više kiseonika”.

Takođe, Meridian najavljuje i niz eko akcija koje će doprineti zaštiti životne sredine i podizanju svesti o najznačajnijim ekološkim problemima u zemlji.

ZELENA AGENDA

Serija društveno odgovornih projekata i aktivnosti Meridiana više od dve godine ne zaustavljaju se niti jednog jedinog dana. Veliki projekat pošumljavanja Srbije deo je Meridianove kompanijske “zelene agende”, koja još od 2020. na svim uplatnim mestima u Srbiji i regionu koristi najsavremenije prečišćivače vazduha, konstruisane u skladu sa Direktivom EU 125/2009 o uslovima kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorijama i najvišem eko-standardu na celom kontinentu – CEN 14511.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ŠEK OŠTAR PREMA NBA ZVEZDI: Naučite me kako je zaradio 80 miliona za 55 utakmica

Sredinom aprila će u NBA ligi početi plej-in a potom i plej-of. Na zapadu se vodi velika borba Denvera, Oklahome...

POVEZANE OBJAVE