POBEDA ZA KRAJ: Zvezda u uzbudljivoj utakmici srušila šampiona Evrope, Kalinić flertovao sa tripl-dablom (VIDEO)

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su pred svojim navijačima pobedu od 93-85 nad aktuelnim šampionom Evrope Anadolu Efesom u poslednjem kolu ligaškog dela Evrolige.

Iako za sastav Dejana Radonjića ovaj duel nije imao rezultatskog značaja, svakako je značajno pobediti tim koji je trenutni vlasnik evropske krune i tako u velikom stilu završiti nastup u elitnom takmičenju ove sezone. Posebnu draž pobedi daje neizvesnost i efikasnost kojima je meč obilovao.

Prvo poluvreme je bilo poprilično uzbudljivo. Aktuelni prvak Evrope ja nakon početnog odmeravanja snaga poveo i već posle nepunih sedam minuta igre poveli sa +11 (27-16), zahvaljujući 5 zastopnih poena Elajdže Brajanta.

Odgovor na drugoj strani je imao Dejan Davidovac, koji je postigao trojku, a svojim poenima se nadoveza Ostin Holins, tako da crveno-beli nisu dali protivniku da ih slomi u ranoj fazi.

Brajan Danston je je utvrdio rezultat prve deonice, kada je turski tim vodio sa 29-21.

Eron Vajt je poenterski otpočeo drugu četvrtinu, ali je Kris Singlton odgovorio pogotkom za tri poena za 32-29. Period Zvezdine bolje igre je usledio posle prvih poena našeg Filipa Petruševa, kojima je doneo vođstvo od 34-25 timu Ergina Atamana. Tada je seriju od 9-0 pogođenom trojkom otpočeo Ognjen Dobrić, a potom je i zatvorio za potpuno izjednačenje.

Nikola Ivanović je doneo čak i prvu prednost srpskom timu, još od početne faze meča, kada je zahvaljujući oba realizovana slobodna bacanja Zvezda povela sa 37-36.

Efes je uspeo da ponovo povede, ali je Nejt Volters pogođenim flouterom postavio konačnih 40-40 pred odlazak na dužu pauzu. U samoj završnici Nikola Kalinić je imao solidan pokušaj šuta preko čitavog terena, posle promašene trojke Tibora Plajsa, ali je rezultat ostao nepromenjen.

Zvezda je nastavila sa naletom i početkom drugog poluvremena, koju je Luka Mitrović otpočeo sa svoja 4 poena, na koja se nadovezao Nejt Volters za ukupnu seriju od 8-0, kada je naš tim vodio sa 46-40.

Razigrao se na drugoj strani Džejms Anderson, ali je između njegovih poena Stefan Lazarević ubacio trojku za svoj 8. poen, a kasnije je i posle odličnog protoka lopte asistirao Dobriću za njegov pogodak van linije 6,75.

Serijom 7-0 tim Dejana Radonjića je stekao i svoju prvu dvocifrenu prednost u ovom duelu, nakon šest minuta igre u ovoj deonici. Ipak, stigao je odgovor u vidu nanizanih 9 poena Efesa, posle ofanzivnog skoka i koša Krisa Singltona, uz pogođeno dodatno bacanje. Doduše, ovo se nije desilo u kratkom intervalu jer se desio period neefikasnosti na obe strane.

Post svog tima je prekinuo Davidovac sjajnim prodorom i sa 4 vezana poena, ali je u poslednjoj sekundi ovog dela Šejn Larkin uspeo da postigne popularnu “bazer biter” trojku za zaostatak od 3 poena (65-62) njegovog tima pred ulazak u odlučujućih 10 minuta.

Turski tim je bolje ušao u ovaj deo meča tako što je nanizao 6 poena, ali je rezultat ponovo trojkom poravnao sjajni Davidovac (68-68). Potom su se timovi smenjivali u vođstvu, dok Šejn Larkin nije doneo +6 (80-74) gostima na 4 i po minuta do kraja.

Međutim, kada se činilo da će šampion Evrope možda slomiti domaći tim, crveno-beli su ubrzo ponovo došli do izednačenja, a potom i do preokreta zakucavanjem Nikole Kalinića u kontri, uz pogođeno dodatno bacanje, za 87-84.

Na 50 sekundi do kraja Nejt Volters je poentirao iz prodora, posle neodlučnosti u napadu našeg tima, i tako doveo Zvezdu na korak do trijumfa, a sve dileme je otklonio srpski reprezentativac Nikola Kalinić, pa je naš predstavnik ostvario veliku pobedu za kraj svog učešća u najjačem evropskom takmičenju, iako bez velikog rezultatskog značaja.

Na kraju je Kalinić bio i najbolji igrač na ovoj utakmici i bio je blizu da zabeleži čak tripl-dabl, pošto je sakupio 16 poena, 10 skokova i 8 asistencija.

Ognjen Dobrić je zabeležio 15 poena (3/6 za tri), Nejt Volters 15, uz 3 asistencije i 2 skoka, a Luka Mitrović 11 poena i 3 skoka.

Na drugoj strani je Šejn Larkin upisao 16 poena, 6 asistencija i 2 skoka, Brajan Danston je imao 14 uz po 3 skoka i asistencije, Singlton 13 poena i 8 skokova, dok je Anderson uknjižio 12 poena.

U ovom duelu je 5 minuta igrao i Filip Petrušev, koji je za ovo kratko vreme postigao 2 poena, uz po jedan skok i asistenciju, dok povređenog Vasilija Micića nije bilo u sastavu.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

UZBUNA U CRNO-BELOM TABORU: Hitan sastanak u Partizanu!?

Nakon poraza od TSC-a 2:1 u 32. kolu Superlige Srbije sastaće se Upravni odbor FK Partizan, javlja MaxBet Sport.  Kako javlja...

POVEZANE OBJAVE