Najava i analiza plej-ofa u NBA ligi (4. deo)

Dobili smo noćas i poslednja dva para za plej-of u NBA ligi. To su ekipe Nju Orleans Pelikansa koji igraju sa Finiks Sansima i Atlanta Hoksa koji za rivala u prvom kolu imaju Majami Hit. Doigravanje u NBA ligi ove sezone garantuje mnogo kvalitetnih utakmica na visokom nivou i dosta uzbuđenja. Da li ćemo posle Golden Stejt Voriorsa (2018), Toronto Reptorsa (2019), Los Anđeles Lejkersa (2020) i Milvoki Baksa (2021) imati i petog različitog pobednika u nizu, ili će Janis Adetokumbo sa svojim saigračima uspeti da odbrani titulu, ostaje da vidimo.

Finiks Sansi (1)  – Nju Orleans Peliansi (8)

Tim iz Arizone ulazi u plej-of kao apsolutni favorit za osvajanje Zapada, nije jasno koja ekipa iz te konferencije može da pruži najveći otpor prošlosezonskim NBA finalistima. Mnogo je nepoznanica u Zapadnoj konferenciji pred doigravanje, Dža Morent se vratio u finišu regularnog dela, Stef Kari vuče povredu stopala, čak se i Luka Dončić povredio. Juta Džez je neuverljiva, a Nikola Jokić je usamljen u Denver Nagetsima.

Čini se da bi Sansi trebalo poprilično komotno da izađu sa Zapada i sačekaju protivnika iz daleko igrački kompletnije i izazovnije Istočne konferencije. Finiks Sansi čini se imaju lepo složenu ekipu, zna se ko su nosioci i šta ko radi u timu, ako se prošle sezone moglo govoriti o trilingu u ovom timu, to je sada ipak ansambl u kome su vodeće perjanice bekovski par Kris Pol i Devin Buker. Pol je glavni dirigent u Sansima, a Buker prvi strelac i jedan od  vođa ekipe. Deandre Ejton nije dobio priželjkivano produženje ugovora prošle godine ali se i dalje ističe dobrim predstavama u reketu. Pored ove trojice sjajnu ekipu Sansa upotpunjavanju fenomenalni Mikal Bridžis, Džej Krauder, Kameron Džonson i Kameron Pejn.

Tim Finiks je izvanredan i u napadu i odbrani, imaju igrače koji mogu sa uspehom da brane uglavnom sve pozicije suparničkog tima. Finiks Sansi (64-18) su ove sezone oborili rekord franšize u broju pobeda, imaju najbolji skor u ligi i preimućstvo domaćeg terena u svim potencijalnim plej-of serijama. Devin Buker ima 26.8 poena po meču, sasvim zasluženo bi trebalo da bude nagrađen imenovanjem u jednu od 3 najbolje petorke u ligi (All-NBAteam), možda čak i u prvu (All-NBA First Team). Kris Pol je prvi asistent u NBA ligi sa 10.8 asistencija u proseku, sjajni veteran ima i 14.7 poena po meču. Deandre Ejton ima 17,2 poena i 10.2 skoka po meču u proseku i predstavlja impozantnu figuru u reketu.

Nju Orleans Pelikansi su uspeli u svojoj nameri, plasirali su se u plej-of. Trejd za Si Džej Mekoluma se ispostavio kao pun pogodak, ali ovo je kraj njihovog puta u doigravanju, Finiks Sansi su jednostavno neki drugi univerzum za njih. U timu iz Luizijane je vreme da se polako spremaju za narednu sezonu, da vide kakva je situacija sa Zajonom Vilijamsonom. Čini se da ova postojeća, ali još uigranija ekipa sa Si Džej Mekolumom, Brendonom Ingramom i Jonasom Valančijunasom, ali i sa nekoliko darovitih mladih igrača, plus Vilijamsonom na najvišem nivou bi mogla u teoriji da cilja na visoke mete. Ovako kada u prvoj rundi plej-ofa naletite na ekipu koja ima najbolji skor u ligi i igra veći deo sezone kao dobro podmazana mašinerija šanse vam ne mogu biti prevelike.

Za Finiks Sanse je ovo samo prva prepreka na putu, prognoziramo prolazak Kris Pola i družine u 5 mečeva- Šanse Finiksa da postanu šampioni kladionici MaxBet procenjuje kvotom 3.75, dok bi trijumf Pelikansa na kraju onom ko bi to odigrao povećao uplatu za 50.00 puta u kladionici MaxBet.

Majami Hit (1) – Atlanta Hoksi (8)

Lideri Istoka Majami Hit je dobio neke, ali ne baš prevelike, povoljnosti u ukrštanjima tim svojim 1. mestom u svojoj konferenciji. Milvoki Baksi, Boston Seltiksi i Bruklin Netsi su prepušteni da u svojoj konferencijskog polovini kostura, u paklenim okršajima u najavi, odluče ko će biti jedan od finalista na Istoku. Majami Hit je uhvatio poslednji voz i u pravo vreme u finišu sezone ušao u seriju od 6 pobeda. U porazu u poslednjem meču regularnog dela nisu učestvovala većina nosioca igre.

Sada sledi ono pravo, Majami Hit sa ovim igračima bi trebalo da bude u stanju da odigra solidnu odbranu u plej-ofu. Kajl Lauri, Džimi Batler, Pi Džej Taker i Bam Adebajo, u prvom redu, su svakako u stanju da pruže iznadprosečna defanzivna izdanja. Čini se da ovaj tim Hita ima dobar sklad između linija u timu, možda će faliti malo više napadačke klase u odlučujućim susretima, ali neće biti lako nikome da izađe na kraj sa timom sa Floride.

Džimi Batler je prvi strelac tima sa 21.4 poena u proseku. Tajler Hiro je već viđen za dobitnika nagrade koja ide najboljem igraču sa klupe, odnosno najboljem šestom košarkašu u NBA ligi (NBA Sixth Man of the Year), ovaj bek ima 20.7 poena po meču. Bam Adebajo ima 19.1 poen ali i 10.1 skok u proseku. Najbolji asistent u timu Majamija je Kajl Lauri sa 7.5 asistencija u proseku, ovaj plejmejker ima i 13.4 poena po meču.

Tre Jang je rano u karijeri delom savladao veštine za koje su nekima bile potrebne godine. Naime, Jang ima tu mogućnost da vidi igru usporeno u slow motionu i da kad je bitno po pravilu donese pravu odluku. Jang je u odlučujućoj utakmici protiv Klivlend Kavalirsa na plej-in turniru imao loše prvo poluvreme, samo 6 poena je bilo na njegovom kontu, ali nije paničio, u drugom poluvremenu je radio šta je hteo i sa 38 poena I 9 asistencija je odveo svoje Atlante Hokse u plej-of. Nije nebitno ko je najbolji igrač u nekoj seriji plej-ofa, a čini se da je to Tre Jang u ovoj seriji, ali sve ostalo je sporno, zdravstveno stanje Klinta Kapele u prvom redu.

Sa druge strane odbrambeno Majami Hit nisu Klivlend Kavalirsi, to je neki nivo iznad, veliki broj sjajnih defanzivnih igrača koji su prošli sito i rešeto kroz karijeru. Ima tu i osvajača titula kao što su Kajl Lauri i Pi Džej Taker na primer. Bam Adebajo je jedan od najboljih centara u ligi prilikom preuzimanja igrača i blokova. Serija Boston Seltiksa i Bruklin Netsa je u centru interesovanja košarkaške javnosti u prvoj rundi plej-ofa, ali neizvesnosti i kvalitetne košarke ne bi trebalo da izostane ni u ovoj. Tre Jang ima 28.4 poena i 9.7 asistencija u proseku po meču, još jedna stepenica više u karijernom napretku za ovog igrača.

Teško je prognozirati konačnog pobednika u ovoj seriji, prognoziramo sedam mečeva i majstoricu koja će nas prikovati uz manje ili veće ekrane, a tamo bi Jang mogao ponovo da pokaže da se radi o  jednom od najboljih plejmejkera u ligi. Za osvajanje prstena ekipe Majamija u kladionici MaxBet dobija se koeficijent 11.00, dok se trijumf ekipe Atlante procenjuje kvotom čak 100.00 takođe u MaxBet kladionici.

Detaljnije možete videti na sajtu kladjenje.rs.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ODMAH NAKON PORAZA: PAO reagovao oštrim saopštenjem!

Košarkaši Makabija poveli su sa 1:0 u četvrtfinalnoj seriji Evrolige protiv Panatinaikosa. Napravili ogroman brejk 91:87 koji im praktično garantuje...

POVEZANE OBJAVE